back to top
24.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

24.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Καταδικάζουν τα πολιτικά κόμματα την βία, επιρρίπτουν ωστόσο εκατέρωθεν ευθύνες

Διαβάστε επίσης

Με ορίζοντα την Παρασκευή και την συζήτηση στην “Ώρα του Πρωθυπουργού ” της  επίκαιρης ερώτησης που έχει απευθύνει στον Πρωθυπουργό ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας,  η αντιπαράθεση  για τα πρωτοφανή γεγονότα στην Νέα Σμύρνη και όσα προηγήθηκαν, ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο, επιβάλει όμως ταυτόχρονα ψυχραιμία και υπευθυνότητα.

Σε καταδίκη των χθεσινών βίαιων επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη που είχαν ως αποτέλεσμα τον άγριο ξυλοδαρμό ενός αστυνομικού προχώρησαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι εκπρόσωποι των κομμάτων, επιρρίπτοντας ωστόσο εκατέρωθεν ευθύνες για την πυροδότηση του πολιτικού κλίματος.

«Να σταματήσει μια μειοψηφία αστυνομικών υπό τον Μ. Χρυσοχοίδη να επιδίδεται σε επιδρομές βίας και ρεβανσισμού» ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, προτρέποντας την κυβέρνηση να αποδοκιμάσει το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέχει στήριξη στην τρομοκρατία και τους προβοκάτορες.

Το διχαστικό κλίμα έχει δύο υπευθύνους τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, καλώντας τα δύο κόμματα να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να καταλάβουν τον κίνδυνο ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει περισσότερο.

Για απαράδεκτο τραυματισμό αστυνομικού, που ωστόσο δεν δικαιώνει την κυβέρνηση που έδωσε «ρέστα» χθες με την καταστολή στα σοκάκια της Νέας Σμύρνης έκανε λογο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόουλος προσθέτοντας ότι δεν θα περάσει η συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος ότι έχει ευθύνη για την διασπορά της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση κλειδώνει τον κόσμο στα σπίτια, απαγορεύει τις διαδηλώσεις και φέρνει νομοσχέδια κοινωνικής αναταραχής» είπε από το Μέρα 25 ο Κρίτων Αρσένης, ενώ από την Ελληνική Λύση ο Κωσταντίνος Χύτας έκανε λόγο για υποκρισία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό, που γλίτωσε από θαύμα.

Να περάσουμε ξεκάθαρο μήνυμα όχι στον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, ζήτησε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, εκτιμώντας ωστόσο ότι τα χθεσινά γεγονότα ήταν σαν μια προαποφασισμένη προφητεία καθώς είχαν προηγηθεί δηλώσεις που προλείαναν το έδαφος για το κλίμα που πυροδοτήθηκε, ενώ έκανε λόγο για fake news της Αυγής ότι οι φθορές σε αυτοκίνητο σταθμευμένο στην Πανόρμου προκλήθηκαν από αστυνομικούς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία στο χθεσινοβραδυνό βιντεοσκοπημένο μήνυμα του. Ο κ Μητοτακης τόνισε  ότι θλιβερές εικόνες βίας στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες, ζήτησε την αφύπνιση όλων από τον κίνδυνο που αντιμετώπισε η ζωή του νεαρού αστυνομικού και  τόνισε  ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας διχάσει και να μας γυρίσει πίσω.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε αστυνομικό και όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων» σημειώνει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ , ενώ ομόθυμη ήταν χθες η καταδίκη των επεισοδίων  και του τραυματισμού του αστυνομικού από τα πολιτικά κόμματα .

ΣΥΡΙΖΑ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  – Προοδευτική Συμμαχία Χρήστος Σπίρτζης αναφέρει ότι «επικοινώνησα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, για να ενημερωθούμε για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού που δέχθηκε επίθεση στην πορεία διαμαρτυρίας στη Νέα Σμύρνη. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και επαναλαμβάνουμε ότι: Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία δικαιώνει μόνο τη βία».

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του για τα χθεσινοβραδυνά  επεισόδια καταλογίζει στον Πρωθυπουργό και στην στρατηγική της έντασης την ευθύνη για την βία των τελευταίων ημέρων .

Συγκεκριμένα στην  ανακοίνωση αναφέρεται : «Η στρατηγική της έντασης στην οποία επένδυσε ο κ. Μητσοτάκης, αφού απέτυχε σε όλα, το μόνο που διασφαλίζει είναι ανακύκλωση της βίας και κοινωνική ανασφάλεια. Η χώρα χρειάζεται σεβασμό στη δημο

ΚΙΝΑΛ

To Κίνημα Αλλαγής καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που οδήγησε στον τραυματισμό αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη. Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου αναφέρει πως την ώρα που οι πολίτες πληροφορούνται ότι σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά.

«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας στήνοντας ένα σκηνικό σύγκρουσης, πόλωσης και διχασμού με θύματα τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την κοινωνία και τελικά και την δημοκρατική ομαλότητα. Αυτό το σκηνικό επιβάλλεται να ανατραπεί», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής. Καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απομονώσουν τους οπαδούς της βίας, από όπου και αν προέρχονται.

«Η χώρα και η κοινωνία μας έχουν ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να δουλέψουμε με σχέδιο και ενότητα για την επόμενη μέρα. Επιβάλλεται να διεξαχθεί άμεσα συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων για την κατάσταση που δημιουργείται», επισημαίνει.

ΚΚΕ

«Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων σήμερα στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας» τονίζει το ΚΚΕ. «Ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει», καταλήγει.

Οι εξελίξεις είναι τέτοιες, με τη διαχείριση της πανδημίας και την κλιμάκωση της καταστολής από την κυβέρνηση, που επιβάλουν, παρά την προσπάθεια να ασχοληθούμε με τα προβλήματα της πόλης, να ασχοληθούμε με αυτές. Δεν είναι μόνο η Νέα Σμύρνη, είναι και η Πανόρμου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας με την κλιμάκωση της βίας τόνισε μεταξύ άλλων στον ΑΘΗΝΑ984 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Αθηναίων.

Ελληνική Λύση

Για δολοφονική επίθεση σε αστυνομικό μιλάει η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

ΜέΡΑ25

To ΜέΡΑ25 κατηγορεί τον πρωθυπουργό, ότι η «ατυχής» έμπνευσή του «να υπενθυμίσει ότι το βράδυ των εκλογών υποσχέθηκε να εγγυηθεί την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων, υπογράμμισε με τον πιο ειρωνικό τρόπο πως έχει αποτύχει και στα τρία».

Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

Την οργισμένη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων προκάλεσαν τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και ειδικότερα ο άγριος ξυλοδαρμός 24χρονου ειδικού φρουρού της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «απόπειρα δολοφονίας» τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η υπομονή μας εξαντλήθηκε».

Αθήνα 984

         
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα