back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απομακρύνεται το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς μετά τις 3.215 νέες μολύνσεις

Διαβάστε επίσης

Προς αναβολή φαίνεται πως οδηγείται το άνοιγμα της αγοράς,  το οποίο η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου,  μετά την καταγραφή  3.215 νέων μολύνσεων και τη ραγδαία αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ. Παρότι τα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πως πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, δηλαδή χωρίς ραντεβού και τις μεθόδους του click away και του click inside στις 22 Μαρτίου ή στις 29 Μαρτίου τελικώς προκρίνεται για την ώρα, το τέλος του μήνα.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους σήμερα τόσο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ .

«Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», δήλωσε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Και εκείνη ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων».

Τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης επέρριψαν ευθύνες  στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η κα Πελώνη επικαλέστηκε μάλιστα συγκριτικά στοιχεία με κρούσματα και διασωληνωμένους από το «δέχομαι το ρίσκο» του Αλέξη Τσίπρα έως σήμερα. Ο κος Γεωργιάδης ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση να συνειδητοποιήσουν ότι την ώρα που γίνεται προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας, οι καθημερινές διαδηλώσεις το μόνο που κάνουν είναι να διασπείρουν τον ιό.

Η κυβέρνηση πάντως ευελπιστεί υπό την αίρεση της επιδημιολογικής εικόνας, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς να ξεκινήσει πριν το τέλος Μαρτίου  σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη.

Η κα Πελώνη , μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  επανέλαβε πως το άνοιγμα της αγοράς προσδιορίζεται πριν από τέλος του μήνα και με την προϋπόθεση πάντα πως θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αναφέρθηκε μάλιστα στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και εξήγησε ότι με αυτά τα νούμερα, το άνοιγμα αυτή τη στιγμή δεν είναι  της παρούσης.  «Υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αυτή την ώρα είμαστε λίγο παραπάνω από τις 1.400 κλίνες ΜΕΘ», σημείωσε.

Ανήσυχος για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας εμφανίστηκε ο καθηγητής παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι  υπάρξει αποκλιμάκωση από την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, ερωτηθείς για το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Γώγος δήλωσε πως βλέπει πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε:

«Το κύμα ήταν δυνατό, αλλά χτύπησε συγκεκριμένες περιοχές. Η διαφορά τώρα είναι ότι έχει χτυπηθεί το κέντρο της χώρας, η Αττική, με τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων, και παράλληλα σε όλη τη χώρα έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτή τη στιγμή το κόκκινο έχει εξαπλωθεί παντού. Χθες είχαμε αυξημένα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στην Αχαΐα έχουμε σταθερά πάνω από 100 κρούσματα την ημέρα, ενώ η Κρήτη που ήταν μια πράσινη περιοχή έχει περάσει στο βαθύ κόκκινο και η πίεση θα συνεχιστεί». 

Ο ίδιος τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η τήρηση των μέτρων είναι δύσκολη, ο κόσμος έχει κουραστεί και ο ιός έχει περάσει στις κοινωνικές σχέσεις και μέσα στις οικογένειες. Πρόσθεσε, πως κρίσιμο ρόλο παίζουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, που έχει αποδειχτεί ότι έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα που ενδεχομένως να κυμαίνεται από 30 έως 60% και πολλαπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα να υπάρξει αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες, καθώς με τα νέα μέτρα έχει περιοριστεί σημαντικά η κινητικότητα.

«Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει άλλες 3-4 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η ύφεση στα κρούσματα, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “ Αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».  Μάλιστα ο κος Γώγος αποκάλυψε,ότι γίνονται συζητήσεις για παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές όπου η διασπορά δεν είναι τόσο μεγάλη και εκτίμησε πως η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία επειδή υπάρχει σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης εμφανίστηκε απαισιόδοξος λέγοντας ότι «μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση καθώς από τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ δεν φαίνεται να “δουλεύουν” τα μέτρα».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.

Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, συμπλήρωσε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Στην επισήμανση ότι αυτή η εκτίμηση ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι εύθραυστη, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένη και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί.

«Αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις»

Ο καθηγητής τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο ιδαιτέρως στη Θεσσαλονικη το Ηράκλειο και τον Βόλο ενώ μικρή αύξηση φορτίου παρατηρήθηκε και χθες στην Αττική.

Εξήγησε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης, την κόπωση των πολιτών αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και δίνουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνουν.

Χθες, ανακοινώθηκαν 3.215 νέα κρούσματα στη χώρα (συνολικά διενεργήθηκαν περίπου 60.000 εργαστηριακές εξετάσεις ανίχνευσης του SARS-CoV-2) ενώ 46 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου. Αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφεται στην πλειονότητα των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας (σε 51 από τις 61 Π.Ε. που δήλωσαν χθες περιστατικά της νόσου). Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.572 νέα κρούσματα (431 στο κέντρο της Αθήνας, 301 στον Πειραιά και 264 στον Δυτικό Τομέα Αθήνας), στη Θεσσαλονίκη 395, στην Αχαΐα 149 και στη Λάρισα 102. 

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα