back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ – ‘Αλλη μια δύσκολη νύχτα στις ΜΕΘ της Αττικής

Διαβάστε επίσης

Το ΕΣΥ έχει φθάσει στα όρια του όπως επεσήμανε σε δραματικό τόνο χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 200 ελεύθερων κλινών τις τελευταίες ημέρες με ασθενείς Covid-19», είπε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι μόνο την προηγούμενη ημέρα – Τρίτη- έγιναν 185 εισαγωγές ασθενών στην εφημερία των νοσοκομείων της Αττικής.  

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στην εφημερία του νοσοκομείου Αττικόν έγιναν τουλάχιστον 73 εισαγωγές ασθενών με COVID-19, ενώ περισσότεροι από 230 ασθενείς απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο προκειμένου να εξετασθούν για το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Την ίδια ημέρα καταγράφηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία όλης της χώρας για τον Μάρτιο με 443 περιπτώσεις. Πλήρεις επίσης ήταν χθες  οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Γεννηματάς, Ιπποκράτειο, Αγία Όλγα ενώ στα υπόλοιπα η εικόνα ήταν ασφυκτική.

Από σήμερα, ξεκινούν να νοσηλεύουν ασθενείς με Covid και τα ιδιωτικά νοσοκομεία Ιατρικό Περιστερίου και Λητώ.

«Κάθε μέρα γεμίζει ένα μεσαίο νοσοκομείο 200 κλινών με ασθενείς COvid-19» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας . Με τους διασωληνωμένους θα πλησιάζουν τους 500 και την κάλυψη των  κλινών στο 91% η πιέση ειναι ισχυρότατη κυρώς στην Αττική όπου λειτουργούν αυτή τη στιγμή 362 κλίνες ΜΕΘ και 2.680 απλές κλίνες για νοσηλεία περιστατικών Covid.

Είναι τόσο ισχυρη η πίεση στην Αττική που σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ σε χώρους εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς με CoViD-19.  Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)  στο “Αμαλία Φλέμιγκ” νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε θάλαμο μία 62χρονη γυναίκα, καθώς το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ ενω άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο “Γ. Γεννηματάς” και άλλοι δύο ασθενείς στο “Θριάσιο“. Στο “Ασκληπιείο” της Βούλας νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ δύο διασωληνωμένοι, για τους οποίους βρέθηκαν κλίνες σε εντατική μονάδα.

Η επιδημιολογική εικόνα και η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ παρατείνει την αγωνία για την επιστροφή σε σταδιακή κανονικότητα και το άνοιγμα της αγοράς . Ο στόχος έναρξης του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου έχει εγκαταλειφθεί πλήρως ενώ απομακρύνεται και η δευτερη εναλλακτική ημερομηνία  της  29ης Μαρτίου . Οι επιβαρυντικοί παράγοντες της αύξησης της μεταδοτικότητας και του ιικού φορτίου στα λύματα καθιστούν ακόμη πιο περιπολοκη τη συζήτηση . Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως η μεταδοτικότητα έχει αυξηθεί κατά 40% με 60% λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε άλλα 2.633 κρούσματα, με την Αττική να συνεχίζει να είναι στο «κόκκινο». Κατέγραψε 1.322 κρούσματα, με το κέντρο της Αθήνας (332) και τον Πειραιά (233) να συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Ανησυχητική είναι η εικόνα και στον Δυτικό τομέα της Αττικής; με 220 κρούσματα, ενώ εκτός Αττικής, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 283 κρούσματα, η Λάρισα 115 και η Αχαΐα 84. Ακόμη, χθες καταγράφηκαν 43 θάνατοι, με το σύνολο να ανέρχεται σε 6.886, επί 212.091 κρουσμάτων.

Συνολικά σε όλη τη χώρα νοσηλεύονταν χθες 3.787 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων διασωληνωμένοι ήταν 479 ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Στην επικράτεια καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων νέων νοσηλειών για το 2021, με 443 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία.

 

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα