back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Στέλιος Λουκίδης: Μειωμένα μέτρα προστασίας σε εργασιακούς χώρους – Κοινωνικές επισκέψεις και ενδοοικογενειακή διασπορά

Διαβάστε επίσης

Τα μειωμένα ή και ανύπαρκτα  μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, τις κοινωνικές επισκέψεις και την ενδοοικογενειακή διασπορά λόγω αμέλειας των αρχικών συμπτωμάτων της νόσου, υπέδειξε ως παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή εκρηκτική αύξηση με την πανδημία, παρά το παρατεταμένο lockdown, ο καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

«Η νόσος δεν ξεκινά  με αναπνευστική ανεπάρκεια, ούτε πέφτει το οξυγόνο από την πρώτη ημέρα. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται τα δέκατα» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.
Και πρόσθεσε ότι «σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, νοσηλεύονται πλέον και άνθρωποι ηλικίας, από 40 έως 65 ετών.»
Ο κ Λουκίδης παραδέχθηκε πως είναι δύσκολη η τήρηση των μέτρων στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας την ανάγκη εμβολιασμού όλου του υγειονομικού προσωπικού. «Δεν μπορεί να είναι κανείς γιατρός ή νοσηλευτής στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής, χωρίς να έχει εμβολιαστεί.»
Τόνισε επίσης ότι «πρέπει να σταματήσει η είσοδος σε όποιους δεν έχουν άμεσο λόγο να βρίσκονται στους νοσοκομειακούς χώρους, ενώ ενδεχομένως θα πρέπει να περιοριστούν τα τακτικά και  απογευματινά ιατρεία. Γιατί ακόμα βλέπουμε ανθρώπους να κυκλοφορούν χωρίς ιδιαίτερο λόγο στους χώρους των νοσοκομείων, κάτι που δείχνει έλλειψη ατομικής ευθύνης. Πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή.»  
Για τη  μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης, υπογράμμισε πως είναι σίγουρα αυξημένη, ωστόσο επικαλούμενος  πρόσφατο δημοσίευμα του έγκριτου περιοδικού των βρετανών γιατρών( British Medical Journal), ανέφερε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με το βαθμό της θνητότητας που προκαλεί.
Σε σχέση, τέλος,  με τη διαχείριση των μεταλλάξεων παρατήρησε  «Οι μεταλλάξεις είναι κάτι που αναμένουμε γιατί ο ιός δεν παραμένει ο ίδιος. Όμως, στο κομμάτι της διαχείρισης δεν αλλάζει κάτι. Τα εγκεκριμένα θεραπευτικά μέτρα και πρωτόκολλα, είναι τα ίδια. Όλοι οι ιοί, όπως και της γρίπης, κάνουν αλλαγές στην εμφάνισή τους με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα στέλεχος απέναντι στα άλλα στελέχη. Γι’ αυτό και το εμβόλιο της γρίπης προσαρμόζεται κάθε χρόνο  ανάλογα με τις μεταλλάξεις. Αρχικά ήταν μονοδύναμο, ενώ είναι πλέον τετραδύναμο.»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα