back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κινηματογραφώντας ιστορίες παιδιών από τη Βικτώρια και τα Εξάρχεια

Διαβάστε επίσης

Η ομάδα του Διαβάζω για τους Άλλους, σε συνεργασία με τη Shakiba Zohreh και τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, υλοποιούν το project Reading DiverCity στο πλαίσιο του co-Athens. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ μέσα από βιωματικές προφορικές εξιστορήσεις παιδιών – προσφύγων, αλλά και Ελλήνων που ζουν στη γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας και των Εξαρχείων.

To ντοκιμαντέρ θα καταγράφει την καθημερινή ζωή των παιδιών, καθώς και τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες ένταξης και διασύνδεσής τους.

Η πρώτη βιωματική ιστορία

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν με την ιστορία μιας 7χρονης προσφυγοπούλας από το Ιράν, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διαχείριση της εξάπλωσης της πανδημίας. Το πιλοτικό αυτό εγχείρημα υπό τη συμβουλευτική καθοδήγηση του Βασίλη Λουλέ, ο οποίος ειδικεύεται στη καταγραφή προφορικών ιστοριών, θα αποσταλεί σε σχολεία και φορείς της περιοχής με σκοπό τη συνεργασία και την καταγραφή ιστοριών και άλλων παιδιών και την τελική συρραφή τους και παρουσίασή τους σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σε σχολεία όλης της χώρας.

«Στόχος μας είναι η γεφύρωση των πολιτισμικών θρησκευτικών και φυλετικών διαφορών μεταξύ των παιδιών μεταναστών ή προσφύγων και των ελληνόπουλων συμμαθητών τους» αναφέρουν οι συντελεστές του project Reading DiverCity. «Η συνεργασία μας ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάρτιο, στο διήμερο εναρκτήριο εργαστήριο του co-Athens, όπου οργανώσεις και ομάδες της Αθήνας γνωρίστηκαν με τους πρόσφυγες, που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του Δήμου Αθηναίων, Curing the Limbo, με στόχο να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ιδέες με θετικό αντίκτυπο στις γειτονιές της πόλης».

Βασίλης Λουλές

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες απλών ανθρώπων. Ενδεικτικά να θυμίσουμε το ντοκιμαντέρ του Φιλιά εις τα παιδιά (2012), με θέμα μικρά παιδιά Ελλήνων Εβραίων, που σώθηκαν κατά την Γερμανική Κατοχή χάρις στην προστασία που τους πρόσφεραν Χριστιανοί, το οποίο τιμήθηκε με βραβεία σε φεστιβάλ κινηματογράφου, και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τον Τύπο.

Η δράση αποτελεί μέρος του co-Athens, που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων #CuringtheLimbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα