back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Δήμος Αθηναίων υιοθετεί τη «Χάρτα Δικαιωμάτων Αστέγων- FEANTSA» – Διευρύνεται η προστασία

Διαβάστε επίσης

Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με το θέμα των αστέγων και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Σήμερα, στο κέντρο της πόλης υπάρχει ένα σύγχρονο κατάλυμα 400 κλινών, στο οποίο φιλοξενούνται συνάνθρωποι μας με συνθήκες αξιοπρέπειας.  Κάθε νύχτα μια ομάδα ειδικών, που μεταξύ άλλων πλαισιώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, επισκέπτεται έναν έναν ξεχωριστά τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα στο δρόμο.

Τους προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια και προσπαθούν να τους πείσουν να φιλοξενηθούν στις δομές της πόλης.

Τώρα, ο Δήμος Αθηναίων προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, υιοθετεί όλες τις καλές πρακτικές των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και διευρύνει τη δράση του με στόχο να ελαχιστοποιηθεί, αν όχι να εξαλειφθεί η αστεγία στην Αθήνα. Υπάρχει πλέον η γνώση, ο τρόπος, αλλά και τα κατάλληλα μέσα.

H «ομπρέλα» προστασίας που έχει ήδη δημιουργηθεί για τον ευάλωτο πληθυσμό της πρωτεύουσας μεγαλώνει με την υιοθέτηση της «Χάρτας Δικαιωμάτων Αστέγων- FEANTSA» από τον Δήμο Αθηναίων. Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την αναγνώριση θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων στη στέγαση, την εργασία, την εκπαίδευση και την υγεία.

Η Χάρτα, μεταξύ άλλων, προβλέπει το δικαίωμα των αστέγων στην κατοικία, στη χρήση και την ελεύθερη κίνηση στο δημόσιο χώρο, στην ίση μεταχείριση, σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, σε αξιοπρεπή στέγαση άμεσης ανάγκης, σε έκτακτες υπηρεσίες, στην ιδιωτικότητα, αλλά και στην προστασία των δεδομένων τους.

Η υιοθέτηση αυτού του πλαισίου επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στους ίδιους αλλά και στην οικογένεια τους υγεία, ευημερία και μια κανονική ζωή, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Μια φιλόξενη στέγη, τροφή, ρουχισμό, αλλά και ιατρική περίθαλψη.

Τη  έχουν συνυπογράψει αρκετές μεγάλες πόλεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, και από τη χώρα μας.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα