back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δύο Έλληνες σολίστ δίνουν ρεσιτάλ με συνθέσεις κορυφαίων Γάλλων μουσουργών σε δωρεάν live streaming

Διαβάστε επίσης

Δύο νέοι έλληνες σολίστ με διεθνή διαπιστευτήρια, ο φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα, δίνουν ραντεβού την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, από την οποία θα μεταδοθεί σε δωρεάν live streaming το ρεσιτάλ τους με συνθέσεις κορυφαίων γάλλων μουσουργών, όπως Claude Debussy, César Franck και Maurice Ravel, καθώς και με το έργο “Time-lapse” for flute and piano, σουίτα πάνω σε ελληνικά θέματα, τη νέα δημιουργία του Αχιλλέα Γουάστωρ, που παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση, γράφτηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και αποτελεί παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον συνθέτη.

Η μετάδοση θα πραγματοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας, του facebook και του καναλιού του Μεγάρου στο YouTube. Live streaming | Τρίτη 16 Μαρτίου | 8:30 μ.μ.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε μερικά από τα πιο γοητευτικά έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου. Ανάμεσά τους, η σύνθεση «Syrinx» («Σύριγξ» ή «Αυλός του Πάνα») που υπογράφει ο κορυφαίος γάλλος ιμπρεσιονιστής Claude Debussy. Πρόκειται για μια αριστουργηματική μικρογραφία που, παρά τη σύντομη διάρκειά της, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον εμβληματικά κομμάτια για σόλο φλάουτο στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Θα ακουστεί επίσης το περίφημο «Πρελούδιο στο απομεσήμερου ενός φαύνου» σε μεταγραφή για φλάουτο και πιάνο του Debussy, γνωστό στο ευρύ κοινό κυρίως από τη συμφωνική εκδοχή του.

Ακολουθούν οι «Πέντε ελληνικές λαϊκές μελωδίες» που ο Maurice Ravel, ένας εξίσου σημαντικός εκπρόσωπος του γαλλικού Ιμπρεσιονισμού, εμπνεύστηκε από παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Το έργο, στην πρωτότυπη μορφή του, είναι γραμμένο για φωνή και πιάνο, αλλά στο ρεσιτάλ της 16ης Μαρτίου, θα ακουστεί σε μεταγραφή για φλάουτο και πιάνο του Στάθη Καραπάνου.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη Σονάτα σε λα μείζονα για φλάουτο και πιάνο του César Franck, εξέχουσας φυσιογνωμίας της γαλλικής μουσικής του 19ου αιώνα. Δεν είναι άλλη από τη δημοφιλέστατη Σονάτα για βιολί και πιάνο (σε μεταγραφή για φλάουτο και πιάνο), στην οποία ο βελγικής καταγωγής μουσουργός συνδυάζει αριστοτεχνικά την κλασική παράδοση με νεωτερικά στοιχεία.

Παρακολουθήστε τo ρεσιτάλ του φλαουτίστα Στάθη Καραπάνου και της πιανίστριας Νεφέλης Μούσουρα από τις ιστοσελίδες του ΜΜΑ και του ΥΠΠΟΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα