11.4 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

11.4 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Προς έναν οδικό χάρτη για σταδιακή άρση των περιορισμών – Αναβλήθηκε η αυριανή συνεδρίαση της υγειονομικής επιτροπής

Διαβάστε επίσης

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει το πρωί της Παρασκευής, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας.

Η συνεδρίασεί είχε προγραμματιστεί αρχικά για το πρωί της Τετάρτης, αλλά αναβλήθηκε για το τέλος της εβδομάδας για να έχει πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα ισχύσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει όλα τα ισχύοντα μέτρα και θα εισηγηθεί αλλαγές σε ό,τι χρειάζεται επικαιροποίηση, ενώ με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών είναι πιθανό να γίνουν και ανακοινώσεις από την κυβέρνηση σε σχέση με τον οδικό χάρτη σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων.

Η κόπωση της ελληνικής κοινωνίας μετά από ένα έτος πανδημίας και λήψης περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι κάτι που απασχολεί και το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να ληφθεί υπόψη για την λήψη των αποφάσεων οι οποίες θα στηρίζονται στην αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη και τα μέχρι σήμερα στοιχεία σχετικά με το πόσο επιδρά κάθε δραστηριότητα στην διασπορά του ιού.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εκπέμψει ήδη το μήνυμα της προτεραιότητας που αποδίδει στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τήρηση πολύ αυστηρών κανόνων προστασίας, ενώ σε κάθε περίπτωση διαμηνύει ότι πρόκειται για την τελευταία μεγάλη προσπάθεια που καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες μέχρι να χτιστεί, μέσω του εμβολιασμού, το πρώτο ισχυρό τείχος ανοσίας που θα επιτρέψει την έναρξη της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Όπως λένε στην κυβέρνηση, αν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς την πανδημία και επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, όπως αναμένεται από τον Απρίλιο που θα αυξηθούν οι παραδόσεις εμβολίων, μπορούμε να οδηγηθούμε σταδιακά και με ασφάλεια σε μια νέα κανονικότητα, με επανέναρξη δραστηριοτήτων, αλλά και με μέτρα προστασίας.

Στόχος  λοιπόν των  επόμενων θα είναι η εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την μετάβαση σε σταδιακή κανονικότητα, όταν και όπου η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέψει.

‘Οπως το έθεσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος  Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» : ” Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης. Προφανώς, πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Είμαστε σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς τα κρούσματα είναι ψηλά και έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική.Το σχέδιο της Κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από την μια ενισχύουμε το Ε.Σ.Υ. και εστιάζουμε στα σημεία τα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων”.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συμφωνίας με την κοινωνία  και προκειμένου να  αντιμετωπισθεί η κόπωση η σκέψη  που συζητήθηκε και χθες κατά την σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσία του Βασίλη Κικίλια και του Σωτήρη Τσιόδρα, είναι να υπάρξει μία πρώτη βαλβίδα αποσυμπίεσης ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα 22 του μηνός, με ένα πρώτο «άνοιγμα» κυρίως ψυχολογικό και σημειολογικό.

Η σκέψη είναι να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και εάν δούμε επιπεδοποίηση της πανδημίας να πάμε σε άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 29 Μαρτίου.

Επίσης μέτρα  που θα  μπορούσαν  να χαλαρώσουν σταδιακά είναι η απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται είναι η απαγόρευση να εφαρμόζεται από τις 9 το βράδυ. Επίσης εξετάζεται η άρση στην απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. ,

Έλενα Μπρέγιαννη , Απόστολος Χονδρόπουλος, Νίνα Κομνηνού, Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα