back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Μόσχα ο νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ – Ταλιμπάν – Κυβέρνησης του Αγφανιστάν

Διαβάστε επίσης

Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ θα συμμετάσχει στη συνάντηση που προβλέπεται να γίνει αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν για να «υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία», ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία, ο πρέσβης Χαλιλζάντ σκοπεύει να συμμετάσχει στη σύνοδο της Μόσχας», είπε στον Τύπο μια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, η Τζαλίνα Πόρτερ.

Η συνάντηση στη Μόσχα «θα προστεθεί σε όλες τις άλλες διεθνείς προσπάθειες να υποστηριχθεί η αφγανική ειρηνευτική διαδικασία» ενώ «αντανακλά επίσης τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας» όσον αφορά «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως εδώ», πρόσθεσε η ίδια.

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία αναμένεται ακόμα να πάρει αποφάσεις για το εάν και κατά πόσον θα αποσύρει πλήρως ή όχι τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, όπως είχε συμφωνήσει αυτή του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν, καταβάλλει το τελευταίο διάστημα προσπάθειες για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Καμπούλ και τους Ταλιμπάν, που βρίσκονται σε τέλμα.

Ζήτησε από την Τουρκία να φιλοξενήσει σύνοδο υψηλού επιπέδου των δύο πλευρών, που συνήθως συναντώνται στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ. Η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένη να οργανώσει μια τέτοια σύνοδο τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία οργανώνει εξάλλου μεθαύριο Πέμπτη σύνοδο με σκοπό επισήμως να «προωθήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αφγανών» που διεξάγονται στη Ντόχα και «τη μείωση της βίας». Κίνα και Πακιστάν αναμένεται να πάρουν επίσης μέρος στη σύνοδο αυτή.

Κατά τον Μοχάμαντ Ναΐμ, εκπρόσωπο του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, δεκαμελής υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των ανταρτών θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ρωσίας για τις συνομιλίες. Επικεφαλής της θα είναι ο Μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, υπαρχηγός του ισλαμιστικού ένοπλου κινήματος που ανέτρεψαν από την εξουσία οι ΗΠΑ το 2001.

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ στο μεταξύ συνεχίζει τα ταξίδια-αστραπή: χθες επέστρεφε στην Καμπούλ έπειτα από αρκετές ημέρες επαφών στη Ντόχα, κυρίως με τους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ πρότειναν πρόσφατα στους αντιμαχόμενους να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση με τη συμμετοχή των Ταλιμπάν. Η πρόταση αυτή δεν έτυχε ακριβώς ενθουσιώδους υποδοχής από τους αντιμαχόμενους, ιδίως στους κόλπους της κυβέρνησης του προέδρου Άσραφ Γάνι.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα