back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, δεν περιμένουμε ”θαύματα”

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που φιλοξενείται σήμερα στην Αθήνα, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Αλεξάνδρα Βουδούρη και Αθηνά Κορλίρα, εκτίμησε ότι οι διερευνητικές επαφές εξυπηρετούν το στόχο περισσότερο μακροπρόθεσμα παρά βραχυπρόθεσμα.

«Είναι σημαντικό να μιλούν δύο γειτονικές χώρες που έχουν ζητήματα να λύσουν μεταξύ τους. Δεν κερδίζουμε κάτι με το να μην συζητάμε. Η συζήτηση μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο σύγκλισης σε κάποιο από τα θέματα που αντιμετωπίζουμε», τόνισε.

Διευκρίνισε πως η ελληνική πλευρά έχει ρεαλιστικές προσδοκίες και δεν περιμένει ”θαύματα” σημειώνοντας ωστόσο, πως η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τον εμπλουτισμό της ατζέντας των διερευνητικών επαφών και ότι το μόνο που συζητάει είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Η Τουρκία επιχειρεί δια της πλαγίας οδού να κάνει πιο πολιτικό το πλαίσιο των επαφών ώστε να βρει παράθυρο να εμπλουτίσει τη θεματολογία της συζήτησης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Αμερική δυσκολεύει το ”τερέν” για την Τουρκία θέτοντάς την αντιμέτωπη με προβλήματα εκδημοκρατισμού, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ο βασικός εκφραστής του διεθνούς δικαίου στην περιοχή και πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πέτυχε τη διασύνδεση των ελληνοτουρκικών με τα ευρωτουρκικά.

«Η Ελλάδα ορθώς αξιοποιεί το διεθνές δίκαιο για να κατοχυρώνει δικαιώματά της. Δεν λέει απλώς ότι είνα πόλος σταθερότητας, το αποδεικνύει με πράξεις, συμμαχίες και έργα».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η Ευρώπη να συναινέσει σε οποιαδήποτε συζήτηση για θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία εάν συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να αντιμετωπίζει τις Διεθνείς Συνθήκες ως κουρελόχαρτο».

Τέλος, σε ότι αφορά στο κυπριακό, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα συζητά μόνο τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην οποία συμφωνούν όλες οι πλευρές λέγοντας ότι «οποιαδήποτε κουβέντα για διχοτόμηση, για λύση δύο κρατών ή για χαλαρή ή άλλου τύπου Συνομοσπονδία είναι για εμάς μη αποδεκτή».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα