back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δανία: Αυστηροποιείται αμφιλεγόμενος νόμος για τον αριθμό “μη δυτικών” κατοίκων σε γειτονιές

Διαβάστε επίσης

Η Δανία θα διευρύνει περαιτέρω το εύρος ενός αμφιλεγόμενου νόμου που έχει σκοπό να περιορίσει την αναλογία “μη δυτικών” κατοίκων στις υποβαθμισμένες συνοικίες της, εγκαταλείποντας παράλληλα τον όρο “γκέτο” που προκαλεί πολεμική, ανακοίνωσε σήμερα η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Σε ένα νέο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών θέλει η αναλογία του πληθυσμού που προέρχεται από μη δυτικές χώρες σε κάθε συνοικία να μην υπερβαίνει το 30% σε δέκα χρόνια — ενώ το σχέδιο που ισχύει τώρα, το οποίο ενέκρινε η δεξιά πριν από τρία χρόνια, διατηρεί το κριτήριο 50%.

Η Δανία είναι εδώ και πολλά χρόνια μία από τις χώρες στην Ευρώπη με την περισσότερο περιοριστική πολιτική για τους μετανάστες, μια γραμμή που ακολούθησε η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν αφότου ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2019.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κάρε Ντίμπβαντ Μπεκ, μια πολύ σημαντική αναλογία ξένων στη χώρα από μη δυτικές χώρες “αυξάνει τον κίνδυνο να δούμε να μεγεθύνεται μια παράλληλη θρησκευτική και πολιτισμική κοινωνία”, αναφέρει σε μια ανακοίνωση.

Προτίθεται ωστόσο να αφαιρέσει από το νομοσχέδιο τον όρο “γκέτο” που προκαλεί πολεμική ο οποίος προσδιορίζει ευαίσθητες συνοικίες, κατά την προσεχή αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις “παράλληλες κοινωνίες”.

“Ο προσδιορισμός γκέτο είναι παραπλανητικός (…) Πιστεύω πως συμβάλλει στο να επισκιασθεί η σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτές τις συνοικίες”, εκτίμησε ο υπουργός.

Μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν νόμιμα ως “γκέτο” κάθε συνοικία άνω των χιλίων κατοίκων το 50% του πληθυσμού της οποίας έχει “μη δυτική” προέλευση η οποία πληροί τα δύο από τα τέσσερα ακόλουθα κριτήρια: ποσοστό άνω του 40% που ζουν εκεί δεν έχουν δουλειά ούτε επαγγελματική κατάρτιση, άνω του 60% των κατοίκων ηλικίας 39-50 ετών δεν έχουν προχωρήσει πέρα από το γυμνάσιο, η εγκληματικότητα είναι τριπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο και το ακαθάριστο εισόδημα των κατοίκων είναι κάτω από το 55% του εθνικού μέσου όρου.

Δεκαπέντε συνοικίες στη Δανία εγγράφονται σε αυτό το πλαίσιο, και 25 θεωρούνται ως “εκτεθειμένες”. Ο κατάλογος επικαιροποιείται τον Δεκέμβριο κάθε έτους.

Στις συνοικίες αυτές, τα αδικήματα τιμωρούνται δύο φορές πιο αυστηρά απ΄ό,τι αλλού, και το νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά άνω του ενός έτους υπό την απειλή κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων.

Ο νόμος προβλέπει επίσης τον περιορισμό στο 40% έως το 2030 του αριθμού των κοινωνικών κατοικιών που χρησιμοποιούνται από οικογένειες, ένα μέτρο που έχει προκαλέσει μεγάλη πολεμική γιατί αναγκάζει εν ευθέτω χρόνω ορισμένους κατοίκους να μετακομίσουν.

Η πρόταση θα πρέπει τώρα να συζητηθεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, το 11% των 5,8 εκατ. κατοίκων της Δανίας είναι ξένοι, εκ των οποίων το 58% πολίτες μιας χώρας που κατατάσσεται ως “μη δυτική”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα