back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΚΠΟΙΖΩ: «Καθαροί» Λογαριασμοί Ηλεκτρικού Ρεύματος

Διαβάστε επίσης

«Καθαρούς» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ χωρίς «τις πολύπλοκες, αδιαφανείς και μη κατανοητές  χρεώσεις, άσχετες με την κατανάλωση ενέργειας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα «φουσκωμένους» λογαριασμούς για πολλά νοικοκυριά και ιδίως τα ευάλωτα, ιδιαίτερα τώρα, την περίοδο της πανδημίας».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ  καλεί την Πολιτεία να ενεργήσει έτσι ώστε:

  • Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος να είναι απλοί, κατανοητοί, φιλικοί, περιεκτικοί και διαφανείς.
  • Οι χρεώσεις υπέρ τρίτων  να αποσχιστούν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Να συμβάλλει δυναμικά στην λειτουργία μιας ουσιαστικά ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, βασισμένης  στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ερωτηματολόγιο «Καθαροί Λογαριασμοί»

Η ΕΚΠΟΙΖΩ προσκαλεί τους καταναλωτές να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο «Καθαροί Λογαριασμοί» και να δηλώσουν αν επιθυμούν να αφαιρεθούν από το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οι χρεώσεις υπέρ τρίτων (όπως Δημοτικά Τέλη/ φόροι και ΕΡΤ) και να εισπράττονται με άλλον τρόπο.

«Με την πρωτοβουλία μας αυτή ζητάμε να αποσχιστούν οι άσχετες με την κατανάλωση ενέργειας χρεώσεις από τους λογαριασμούς καθώς η ενέργεια αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να το στερείται κανείς» τονίζει, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου. «Έχουμε ξεκινήσει την συλλογή υπογραφών μέσω του σχετικού ερωτηματολογίου. Η συμμετοχή του κόσμου είναι ικανοποιητική και στέλνουμε επιστολές σε κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, τους προμηθευτές ενέργειας, τις αρμόδιες Αρχές και Υπουργεία να συνταχθούν με αυτή την πρωτοβουλία μας, δηλώνοντας την συμφωνία ή διαφωνία τους». 

«Πρόκειται για ένα σύστημα είσπραξης φόρων μέσω των λογαριασμών ρεύματος, το οποίο εφαρμόζεται στη χώρα μας μόνο και στη Πορτογαλία. Παράλληλα ενέχει και τον κίνδυνο απώλειας των φόρων αυτών, για το κράτος σε ενδεχόμενη πτώχευση κάποιας εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος» επισημαίνει η κα Καλαποθαράκου. «Οι «Καθαροί λογαριασμοί» θα παρέχουν την δυνατότητα στους πολίτες να τους κατανοούν, να τους συγκρίνουν και να αλλάζουν εύκολα προμηθευτή ενέργειας, να μπορούν να τους πληρώνουν και να ελέγχουν την κατανάλωση». 

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, μετά από μελέτη στους λογαριασμούς, διαπίστωσε ότι:

  • οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνουν 10 χρεώσεις από τις οποίες οι 7 είναι άσχετες με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και μόνο 3 αφορούν σε αυτήν (κατανάλωση ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ),
  • ο λογαριασμός ενός μέσου νοικοκυριού αυξάνεται κατά 30-35% με τις εν λόγω χρεώσεις (υπέρ τρίτων, ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ),
  • το κόστος προμήθειας, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, που πληρώνει ο κάθε καταναλωτής καλύπτει περίπου το 65% του συνολικού λογαριασμού του.

Τι έδειξε η έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ σε 16 ευρωπαϊκές χώρες

Από τις 16 Ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Λετονία, Πολωνία, Βέλγιο, Σλοβενία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Λιθουανία, Σλοβακία, Πορτογαλία και Ιταλία και εκτός Ε.Ε. Αγγλία), που ερεύνησε η οργάνωση, μόνο η Πορτογαλία έχει το ίδιο σύστημα με την Ελλάδα και εισπράττει τέλη για τον Δήμο και την  δημόσια τηλεόραση μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ιταλία εισπράττει μόνο το τέλος της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ οι υπόλοιπες 14 χώρες τα εισπράττουν, είτε απευθείας είτε μέσω Εφορίας.

Η Κύπρος και η Λιθουανία δεν επιβαρύνουν τους καταναλωτές με κάποιο κόστος για την δημόσια τηλεόραση.

Η ΕΕ υπέρ των καθαρών λογαριασμών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της για την Ελλάδα ότι, μεταξύ των εμποδίων και αγκυλώσεων, που η πορεία απελευθέρωσης της αγοράς  ενέργειας και αερίου στην Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει, είναι και οι χρεώσεις που οι προμηθευτές ενέργειας καλούνται να εισπράξουν εκ μέρους τρίτων, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τον κλάδο της ενέργειας και παρεμποδίζουν αδικαιολόγητα τη σύννομη λειτουργία του εν λόγω κλάδου, αυξάνοντας τα κόστη και την μη προσιτή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Προτείνει δε η είσπραξη των εν λόγω χρεώσεων να γίνεται με άλλους τρόπους.

ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ τα επόμενα βήματα της ΕΚΠΟΙΖΩ

«Η επόμενη παρέμβασή μας θα αφορά τις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων για την ενίσχυση της παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) οι οποίες, μάλιστα, στη χώρα μας είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης θα παρέμβουμε και για τις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), που οι έλληνες καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν και οι οποίες αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία» αναφέρει η κα Καλαποθαράκου.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα