back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αθ. Λινού: Τα μέτρα δεν αποδίδουν και επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των πολιτών, χρειάζεται ένα έξυπνο αλλά κυρίως ασφαλές άνοιγμα

Διαβάστε επίσης

«Μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα έξυπνο αλλά κυρίως ασφαλές άνοιγμα γιατί από ότι φαίνεται τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδίδουν και παράλληλα, επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των πολιτών, ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις συνέπειες που έχουν στην οικονομία», δήλωσε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis κ. Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα ελέγχου της πανδημίας.

Εν όψει και της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και των ανακοινώσεων που αναμένονται και ενώ το ΕΣΥ δέχεται πλέον ασφυκτική πίεση, η κ. Λινού υπογράμμισε την ανάγκη να μελετηθούν και να αποφασιστούν μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν μεν να κυκλοφορούμε, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και ασφαλή.

«Πρέπει να κινητοποιηθεί πλέον η πολιτεία προκειμένου να πάρει μέτρα που κοστίζουν μεν στο άμεσο μέλλον αλλά μακροχρόνια θα αποδώσουν οικονομικά», τόνισε.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα τα οποία θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να βγαίνουν στην ύπαιθρο και θα τους αποθαρρύνουν από το να ανταλλάσσουν επισκέψεις σε κλειστούς χώρους.

«Πέρα από τη δυσπιστία του κόσμου, έχει πέσει όλο το βάρος στον πληθυσμό και η πολιτεία απλώς επιτηρεί και αστυνομεύει την συμπεριφορά των πολιτών», είπε.

Αναφέρθηκε πρωτίστως στην επένδυση που -όπως είπε- πρέπει να γίνει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ταυτόχρονη αξιοποίηση και ειδικών συγκοινωνιολόγων ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο σχετικά με το πως θα μπορέσουν να τηρηθούν οι αποστάσεις και ο καλός αερισμός μέσα σε αυτά ώστε οι πολίτες που τα χρησιμοποιούν για να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους να μην κινδυνεύουν να νοσήσουν από κορονοϊό.

Επίσης, εκτίμησε ότι «θα πρέπει να υπάρξει πολύ αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας καθώς και να ληφθούν τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα που θα ενισχύσουν τους επαγγελματικούς χώρους ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια».

Πρόσθεσε δε, ότι η συχνή πραγματοποίηση rapid test για όλους τους εργαζόμενους καθώς και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας με απαραίτητη τη χρήση μάσκας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ότι αφορά στη λειτουργία των σχολείων, ανέφερε ότι δεν έχουν υπάρξει οι απαραίτητες διαδικασίες που θα επιτρέψουν να ανοίξουν με ασφάλεια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα