Χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να αποφασιστεί στην αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο CNN.
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός των επόμενων 48 ωρών για το πως θα επιτραπούν περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς να γίνουν συμβιβασμοί στη βασική στρατηγική για ανάσχεση της πανδημία, ενώ επισήμανε ότι αναμένει πως “η επιδημιολογική καμπύλη αυτού του κύματος θα επιπεδωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή τις 10 επόμενες ημέρες, και μετά θα αρχίσει να κινείται καθοδικά”.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε εκ νέου ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί με το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας και τόνισε ότι “θα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα για το πώς από τη μία θα επιτρέψουμε στους πολίτες περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική μας στρατηγική που στόχο έχει την ανάσχεση της πανδημίας”.
“Αυτή είναι και η ισορροπία που θα πρέπει να επιδιώξουμε. Πώς θα επιτρέψουμε στους πολίτες ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας χωρίς όμως να θυσιάσουμε τη γενικότερη στρατηγική μας; Εκεί έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας τώρα. Και αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες 48 ώρες”, πρόσθεσε.
Διχασμένοι οι επιστήμονες
Για χαλάρωση των μέτρων επιμένει και μερίδα των λοιμωξιολόγων με πρώτο από αυτά το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για άθληση, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που ο καιρός βελτιώνεται και μεγαλώνει η μέρα είναι κρίνεται προτιμότερο να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, παρά σε σπίτια. Πολύ πιθανή θεωρείται και η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι όποιες τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή.
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι φωνές που τονίζουν ότι στην παρούσα φάση με την έκρηξη των κρουσμάτων, η παράταση του lockdown αποτελεί μονόδρομο.
Υπέρ του ανοίγματος των μικρών εμπορικών μαγαζιών (καφέ, καταστήματα, εστιατόρια) με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Για τα σχολεία είπε ότι «δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα».
Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν χρειάζεται να μετρήσεις τα λύματα, μόνο τη συμπεριφορά της κοινωνίας. «Πρέπει να έχουν διοργανωθεί 100 διαδηλώσεις σε διαφορά σημεία της Αθήνας τον τελευταίο μήνα, διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου του συγγενούς. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου είτε γνωστού» τόνισε.
Ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξει νέα αύξηση των κρουσμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα, διευκρινίζοντας πάντως ότι «σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα». «Με το 1,5 εκατ. εμβόλια που έρχονται, αυτούς που έχουμε ήδη εμβολιάσει και αυτούς που έχουμε φροντίσει με την ‘ελαφρή’ συμπεριφορά μας να αποκτήσουν φυσική ανοσία. Κάπου στο Πάσχα θα έχουμε καλύψει τους ευπαθείς και νωρίς μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει τέτοια ποσοστά που θα έχουμε βγει από την τραγωδία. Η λύση είναι κοντά» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει τέταρτο κύμα πανδημίας.
«Η μόνη λύση είναι η μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους συντεταγμένα». Αυτό τονίζει ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σχολιάζοντας το διπλό αρνητικό ρεκόρ της Τετάρτης με τα 3.465 κρούσματα και τους 630 διασωληνωμένους. Στην παρέμβασή του για την πανδημία του κορωνοϊού μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Δερμιτζάκης έγραψε χαρακτηριστικά:
“Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη. Η μόνη λύση είναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους συντεταγμένα! Σχολεία, εργασία, κοινωνικές επαφές, λιανικό εμπόριο έξω ή σε συνεχώς αεριζόμενους χώρους με ανοιχτά παράθυρα. Ανοίξτε την εστίαση έξω ”
Στον αντίποδα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι χρειαζόμαστε «ακόμη έναν μήνα lockdown εάν θέλουμε να δούμε αποκλιμάκωση» , τονίζοντας ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν, όπως πρέπει, μέχρι τα μέσα Απριλίου μετά θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε με ασφάλεια.
Όπως υποστήριξε ο κος Σαρηγιάννης για να μιλήσουμε για άνοιγμα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.
«Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ» επεσήμανε προσθέτοντας πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.
Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες είναι «εκτός θέματος» υπογραμμίζοντας πως τα μοντέλα ανάλυσης των υπαρχόντων δεδομένων δείχνουν σε αυτή τη φάση αυξητική τάση της πανδημίας με ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις 18 Μαΐου.