back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό πέντε χρόνια μετά – Δεν θα εκβιασθούμε από τον Ερντογάν δηλώνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚΜάνφρεντ Βέμπερ χαρακτήρισε ως σημαντική την συμφωνία για τους πρόσφυγες που συνάφθηκε πριν ακριβώς πέντε χρόνια στις 18 Μαρτίου του 2016 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν θα επιτρέψει να εκβιασθεί από τον πρόεδρο Ερντογάν στο θέμα αυτό.

«Η συμφωνία ήταν σημαντική για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο είναι επίσης σαφές ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν στο προσφυγικό και σήμερα είναι πλέον σε θέση να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία για να προκαλέσει, αλλά η συνεργασία μας εξακολουθεί να είναι σημαντική. Είναι επίσης πιθανή η μεγαλύτερη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Αυτό όμως απαιτεί εποικοδομητική συμπεριφορά εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας. Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να τερματίσει τις προκλήσεις στο θέμα των γεωτρήσεων για το φυσικό αέριο, στο θέμα της διένεξης με την Κύπρο ή των ενδεχόμενων παραδόσεων όπλων στη Λιβύη», πρόσθεσε ο Βέμπερ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ κάλεσε τις χώρες της ΕΕ «να διδαχθούν από την μεταναστευτική/προσφυγική κρίση ώστε να μην μειωθεί το ενδιαφέρον τους για της χώρες προέλευσης των μεταναστών/προσφύγων και να μην επιτρέψουν την εξασθένηση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Ειδικά στο θέμα της αναβάθμισης της Frontex και της βελτίωσης των επαναπροωθήσεων, πρέπει να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα», τόνισε.

Ήταν στις 18 Μαρτίου του 2016 οταν στο τέλος ενός μαραθώνειου συμβουλίου κορυφής ανακοινωθηκε  ένας συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής. Επρόκειτο για την συμφωνία για το προσφυγικό της ΕΕ με την Τουρκία που στόχο είχε τη  μείωση των προσφυγικών ροών μέσω της ανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην ΕΕ. Οι πολιτικές πιέσεις μετά το απόγειο της προσφυγικής κρίσης του 2015 ήταν ασφυκτικές. Σύμφωνα με την Κομισιόν μέχρι τότε πάνω από 850.000 πρόσφυγες είχαν περάσει στην Ελλάδα.

Πέντε χρόνια μετά, και με τις σχέσεις των δύο πλευρών να βρίσκονται και πάλι ψηλά στην ατζέντα, η εφαρμογή της συμφωνίας παραμένει ζητούμενο. Η Αθήνα ζητά από την Άγκυρα να πάρει πίσω μετανάστες, των οποίων τα αιτήματα για άσυλο απορρίφθηκαν, ενω οι Βρυξέλλες διά της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον, κατηγορεί την Τουρκία ότι εδώ και ένα χρόνο ότι έχει «παγώσει» την επαναπροώθηση μεταναστών.«Είχαμε μια συμφωνία για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Τουρκία να παίρνει πίσω μετανάστες που έφτασαν στα ελληνικά νησιά. Αυτό σταμάτησε όταν ήρθε ο κορονοϊός, ακριβώς ένα χρόνο πριν. Τον Αύγουστο, όμως, η ΕΕ ξεκίνησε εκ νέου την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία. Έκτοτε έχουμε νομίζω πάρει 2.500 με 3.000 πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, όμως, η Τουρκία δεν έχει ξαναρχίσει τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά, κι αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό σημείο», υπογράμμισε η Γιοχάνσον.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως δεν παίρνει πίσω μετανάστες διότι η Ευρώπη δεν τηρεί τη συμφωνία . Η ‘Αγκυρα τώρα ζητά μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βόρεια Συρία, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε πως συζητείται η ανανέωση ή επέκταση της Κοινής Δήλωσης, τονίζοντας όμως πως παραμένει σε ισχύ και ότι έχει φέρει απτά αποτελέσματα, όπως τη σημαντική μείωση των θανάτων αλλα ακι των ροών . Και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο η συμφωνία με την Τουρκία φαίνεται να λειτουργεί. Το 2020 ο αριθμός των προσφύγων, που έφτασαν στην Ελλάδα, μειώθηκε στους 15.000 περίπου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα