back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κατά 65% μειώθηκαν οι ιρλανδικές εισαγωγές προϊόντων από τη Βρετανία τον Ιανουάριο

Διαβάστε επίσης

Οι ιρλανδικές εισαγωγές προϊόντων από τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 65% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση καθώς οι έμποροι βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες ρυθμίσεις στα τελωνεία, και περιορισμούς λόγω COVID-19 αλλά και ενόψει του Brexit, ανακοίνωσε  η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας.

Η αξία των εισαγωγών από την Βρετανία, χωρίς να περιλαμβάνεται η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, μειώθηκε στα 497 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο από το 1,403 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με την κεντρική στατιστική υπηρεσία CSO. Αυτό οδήγησε το ποσοστό των ιρλανδικών εισαγωγών προϊόντων από τη Βρετανία στο 9% τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα που ίσχυσε η νέα εμπορική σχέση μετά το Brexit, από το 21% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι παράγοντες που ανέφεραν οι έμποροι περιελάμβαναν τις «δυσκολίες συμμόρφωσης με τις τελωνειακές απαιτήσεις…το στοκάρισμα προϊόντων…την αντικατάσταση με αγαθά από άλλες χώρες» καθώς και τους περιορισμούς λόγω της COVID-19, ανέφερε η CSO.

Οι εισαγωγές από τη Βόρεια Ιρλανδία, που παραμένει στην εμπορική τροχιά της ΕΕ βάσει της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit, αυξήθηκαν στα 177 εκατ. ευρώ από τα 161 εκατ. πέρυσι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την CSO.

Οι ιρλανδικές εξαγωγές προϊόντων προς τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο στα 946 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς τη Βόρεια Ιρλανδία αυξήθηκαν στα 199 εκατ. ευρώ από τα 170 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα