back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νιγηρία: Δέκα άνθρωποι – επτά χωρικοί και τρεις στρατιώτες – δολοφονήθηκαν

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις στρατιωτικοί, δολοφονήθηκαν την Τρίτη όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε χωριό στην πολιτεία Ζαμφάρα, στη βορειοδυτική Νιγηρία, είπαν χθες Τετάρτη κάτοικοι της περιοχής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένοπλοι που κινούνταν με μοτοσικλέτες εισέβαλαν στο χωριό Καμπάσα και άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων.

«Οι κλέφτες σκότωσαν επτά ανθρώπους στο χωριό», είπε ο Σαμίνου Οσμάν, κάτοικος του Καμπάσα.

Στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν στην κοντινή κοινότητα Μαγκάμι αναπτύχθηκαν στο χωριό για να τους αντιμετωπίσουν.

«Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη με τους κλέφτες», σύμφωνα με τον κ. Οσμάν. Τον απολογισμό επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ακόμη ένας κάτοικος του χωριού.

Οι τοπικές αρχές απλώς αναγνώρισαν ότι διαπράχθηκε επίθεση και ότι υπήρξαν απώλειες ανθρωπίνων ζωών, χωρίς όμως να δώσουν κάποιον απολογισμό των θυμάτων.

Εδώ και περίπου δέκα χρόνια, συμμορίες κακοποιών, που οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits («ληστοσυμμορίτες», ή «κακοποιά στοιχεία»), κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, απαγάγουν τοπικές προσωπικότητες ή ταξιδιώτες για λύτρα.

Ομάδες ενόπλων εφορμούν από καταυλισμούς στο δάσος Ρούγκου, το οποίο εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφάρα, Κατσίνα και Καντούνα, καθώς και σε τμήματα του γειτονικού Νίγηρα.

Ο νιγηριανός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις στην περιοχή το 2016. Υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης με κάποιες από τις ένοπλες ομάδες το 2019. Αλλά οι ωμότητες συνεχίζονται.

Τους τελευταίους μήνες, οι συμμορίες– που δρουν με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος, δεν έχουν ιδεολογικό χρωματισμό – πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον σχολείων, προκαλώντας έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στη Νιγηρία και στον κόσμο ολόκληρο.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τα μέλη μιας από αυτές απήγαγαν 279 έφηβες από το οικοτροφείο τους στην πολιτεία Ζαμφάρα, προτού να τις αφήσουν ελεύθερες τέσσερις ημέρες αργότερα.

Την περασμένη Πέμπτη μόλις, ένοπλοι επιτέθηκαν σε σχολικό ίδρυμα στην πολιτεία Καντούνα και απήγαγαν 39 μαθητές. Βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη επιχείρηση του στρατού για τη διάσωσή τους.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα