back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μ. Χρυσοχοΐδης: Η χώρα μας έχει τα λιγότερα και πιο ήπια μέσα καταστολής στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Έχουμε τα λιγότερα επεισόδια στην Ευρώπη, τη λιγότερη καταστολή και ελάχιστα γεγονότα αστυνομικής αυθαιρεσίας», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι η χώρα μας έχει τα λιγότερα και πιο ήπια μέσα καταστολής στην Ευρώπη, αφού -όπως είπε- δεν διαθέτουμε ούτε πλαστικές σφαίρες, ούτε σφαίρες από καουτσούκ, ούτε χειροβομβίδες, ούτε άλογα, ούτε αστυνομικούς σκύλους. «Ας πάψουμε, λοιπόν για μικρούς λόγους να βάζουμε μεγάλες τρικλοποδιές στη φήμη της χώρας μας, όταν μάλιστα, πλησιάζει η τουριστική περίοδος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Για τις διαδηλώσεις που γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και πρόσφατα η Ολλανδία, παρατήρησε, ότι αυτές υποκινούνται κυρίως από ακροδεξιές ομάδες, είναι εξαιρετικά βίαιες και έχουν δεκάδες τραυματίες.
«Για ποιά απογείωση της αστυνομικής βίας μιλάτε, όταν στη χώρα μας σε 50 μέρες σημειώθηκαν 632 συναθροίσεις και μόνο 25 είχαν επεισόδια, από τις οποίες οι 189 έγιναν στην Αθήνα και μόνο σε 19 έκλεισαν οι δρόμοι και σε 14 έγιναν επεισόδια», είπε, απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Παφίλη περί κυβερνητικού σχεδίου για κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και του αυταρχισμού.
Αφού ζήτησε συγγνώμη από οποιονδήποτε έχει υποστεί οποιαδήποτε αστυνομική αυθαιρεσία και βία, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι «αδικούμε τους εαυτούς μας εάν λέμε ότι οι εξαιρέσεις είναι ο κανόνας». Με αφορμή πάντως, τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, μίλησε για ένωση δυνάμεων λούμπεν στοιχείων των γηπέδων με βίαιες μειοψηφίες, σημειώνοντας ότι αυτοί πέταξαν 500 μολότοφ, κάτι που είχε ως συνέπεια να έχουμε εννέα τραυματίες αστυνομικούς και κανένα διαδηλωτή. Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι από τος 632 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην έξαρση της πανδημία οι μισές έγιναν για τον Κουφοντίνα, κάνοντας λόγο «για αριστερό Τραμπισμό που σηκώνει κεφάλι και ενθαρρύνεται από κάποιους».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, απηύθυνε έκκληση σε γονείς, καθηγητές και νέους, να μην αφήσουν την πόλωση, τη βία, το μίσος και τον φανατισμό να κυριαρχήσουν. Απευθυνόμενος ειδικά στη νέα γενιά, είπε ότι «δεν είμαστε οι εχθροί σας και ότι η αστυνομία δεν είναι ο δράκος κανενός παραμυθιού», υπογραμμίζοντας ότι κανένα περιθώριο δεν αξίζει στους νέους.
Από την πλευρά του, ο κ.Παφίλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάσει σχεδίου κλιμακώνει την κρατική καταστολή, θέλοντας να φιμώσει το λαό και να του φορτώσει όλες τις ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ,ζήτησε τη διάλυση της ομάδας «Δράση», επέμεινε στην ακύρωση της νομοθετικής πρόβλεψης για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη,είπε ότι «εδώ το παιγνίδι ήταν στημένο, με τους παρακρατικούς μηχανισμούς, να πηγαίνουν χέρι-χέρι με τους χούλιγκαν».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα