back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία

Διαβάστε επίσης

Θυμός, δυσφορία και φόβος τα συναισθήματα της πανδημίας

Φόβος, δυσφορία, θυμός, αύξηση άγχους και κατάθλιψης, υποχώρηση αλτρουιστικών συμπεριφορών, και υψηλή αποδοχή των θεωριών συνωμοσίας είναι κάποιες από τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Τα εν λόγω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα, του ΑΠΘ για την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, η οποία έχει μετατραπεί σε μεγάλη  διεθνή μελέτη, με τη συμμετοχή 45 χωρών.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης στο σεμινάριο με θέμα «Πανδημία και συνέπειες στο πεδίο του ψυχισμού Αποτύπωση ελληνικών ερευνητικών δεδομένων», που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και η Α’ Ψυχιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. «Η αύξηση των αλτρουιστικών συμπεριφορών και της κοινωνικής αλληλεγγύης, που καταγράφηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας έχει υποχωρήσει δραματικά, σύμφωνα με νέα δεδομένα της έρευνας. Πλέον έχει επικρατήσει μόνο θυμός και τίποτα άλλο. Υπάρχει έντονη δυσφορία για διάφορα θέματα, ένα από αυτά είναι τα τηλεπαράθυρα στα δελτία ειδήσεων, ο κόσμος τα θεωρεί στρεσογόνα και όχι πηγή πληροφορίας. 

Οι θεωρίες συνωμοσίας ως αμυντικός μηχανισμός

Οι θεωρίες συνωμοσίας, που αφορούν ειδικά την πανδημία και παρουσιάζουν μεγάλη διάχυση στην ελληνική κοινωνία σε ορισμένα άτομα λειτουργούν ως προστατευτικός παράγοντας από τον φόβο, το άγχος και την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου ένας στους τρεις πιστεύει ότι τα εμβόλια προϋπήρχαν του ιού κι ότι απελευθερώθηκε μετά ο ιός για να προκαλέσει την πανδημία. Περίπου ένας στους δύο φαίνεται να πιστεύει πως ερρίφθη ο ιός ως βιολογικό όπλο. Δύο στους δέκα πιστεύουν πως η τεχνολογία 5G χρησιμοποιείται για να κατευθύνει τον ιό μέσα στους πνεύμονες. Ένας στους δέκα αποδέχεται ότι η πανδημία είναι τιμωρία από τον Θεό. Περίπου ένας στους δύο πιστεύει ότι οι θάνατοι και η θνησιμότητα μεγεθύνονται με κακοήθη τρόπο από τις κυβερνήσεις, για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος.

Αύξηση άγχους και κατάθλιψης

Ενδεικτικό των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία είναι ότι καταγράφεται τριπλασιασμός στη κλινική κατάθλιψη αγγίζοντας ποσοστό 15% του γενικού πληθυσμού, όπως επίσης τριπλαστιάστηκε και  το ποσοστό αυτοκτονικών σκέψεων. Παράλληλα διπλασιάστηκε ο αριθμός των πολιτών που εμφάνισε συμπτώματα άγχους.

Εμβόλια και μάσκα

Οι γυναίκες φοβούνται πιο πολύ τον εμβολιασμό από ότι οι  άντρες ενώ όσον αφορά τη σωστή χρήση της μάσκας οι γυναίκες έχουν καλύτερη συμμόρφωση από ότι οι άντρες. Γενικά το 80% του πληθυσμού κάνει χρήση της μάσκας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα