back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Β. Αυγουλάς: Θεωρούμε την προσβασιμότητα πολυτέλεια και δεν την έχουμε διεκδικήσει όπως θα έπρεπε

Διαβάστε επίσης

Για τη σημασία του να έχουν πρόσβαση στην ψυχαγωγία και στην εκπαίδευση τα παιδιά αλλά και όσοι συνάνθρωποί μας δεν ακούν ή δεν βλέπουν αλλά και για τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Σοφία Μπερετάνου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ένας άνθρωπος ο οποίος γεννήθηκε τυφλός, κατόρθωσε ωστόσο να γίνει αριστούχος δικηγόρος, και να έχει μια αξιοσημείωτη κοινωνική δράση και προσφορά στους συνανθρώπους του.

Μάλιστα, το 2018, ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Με Άλλα μάτια», με στόχο την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, τη διαδραστική εκπαίδευση και εξοικείωση των εταιρειών και των στελεχών τους με τις έννοιες της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων πανελλαδικά για την εξοικείωση του κοινού με την αναπηρία.

Σημείωσε ότι παραμένουν και στις μέρες μας προβλήματα προσβασιμότητας στην εκπαίδευση τα οποία, όπως είπε, ο καθένας τα ξεπερνάει με πολύ προσωπική προσπάθεια, με δικά του έξοδα, με θυσίες του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος.

«Οι τυφλοί, χρειαζόμαστε μια ακουστική αφήγηση ή περιγραφή, οι κωφοί συνάνθρωποί μας χρειάζονται την νοηματική γλώσσα. Αν πέραν της πρόσβασης στην πληροφορία μιλήσουμε και για το δομημένο περιβάλλον, θα πρέπει να αναφερθούμε σε αναπηρικές θέσεις στάθμευσης, ράμπες με σωστή κλίση, ανελκυστήρες με φωνητική αναγγελία και ανάγλυφη σήμανση κλπ».

Μίλησε για τα προβλήματα που συναντούν όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο, στο θέατρο, σε σχέση με την προσβασιμότητα σε αυτό, σε παραστάσεις και τηλεοπτικά προγράμματα που δεν δίνονται όλα με υπότιτλους και με νοηματική ή ακουστική περιγραφή όπου χρειάζεται.

«Θεωρούμε την προσβασιμότητα πολυτέλεια και δυστυχώς δεν την έχουμε διεκδικήσει όπως θα έπρεπε γι αυτό και σήμερα επτά στα δέκα παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα δεν πηγαίνουν σχολείο ή δεν μπορούν να ολοκληρώσουν αποτελεσματικά την εκπαίδευσή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δες τη ζωή με άλλα μάτια» με στόχο την εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τη διαφορετικότητα, στο οποίο άτομα με αναπηρία συντονίζουν έναν ελεύθερο διάλογο με τους μαθητές και τις μαθήτριες και μαζί, προσεγγίζουν βιωματικά την πραγματικότητα της αναπηρίας, της προσβασιμότητας και της μοναδικότητας του κάθε ατόμου.

«Οι ανάπηροι στην Ελλάδα είμαστε περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, δηλαδή ένας στους δέκα και όμως δεν μας βλέπετε συχνά γύρω σας διότι είναι τέτοια τα εμπόδια και ο αποκλεισμός που οι περισσότεροι δεν αντέχουν την καθημερινή μάχη για να τα ξεπεράσουν».

Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώµατα των Ατόµων µε Αναπηρία που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, σημείωσε ότι βάζει μια στοχοθεσία και ένα σοβαρό χρονοδιάγραμμα σε κάθε υπουργείο και σε κάθε υπηρεσία που εμπλέκεται προκειμένου το θέμα της κοινωνικής ένταξης να αντιμετωπιστεί σφαιρικά, οργανωμένα και συλλογικά.

Τέλος, έστειλε το δικό του μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, λέγοντας:

«Εμπόδια υπάρχουν καθημερινά. Πρέπει να παρθεί από νωρίς μια απόφαση, αν θα δοθούν δύσκολες μάχες για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ή αν θα βρεθούμε θεατές της ίδιας μας της ζωής».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα