back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Λ. Ζαγορίτης: Άμεση ανάγκη για ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Διαβάστε επίσης

 

Για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου εν μέσω πανδημίας, τις αλλαγές στις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού, τα κρούσματα παραβατικότητας στις συναλλαγές, αλλά και για τις λειτουργικές ανάγκες του Συνηγόρου του Καταναλωτή, μίλησε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Λευτέρης Ζαγορίτης, στον Αθήνα 9. 84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Αποτίμησε με θετικό πρόσημο τη λειτουργία των e-shops στην Ελλάδα σε γενικές γραμμές, σημειώνοντας ωστόσο πως «με την πανδημία και τους αναγκαστικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία αναπτύχθηκαν και ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν τηρούσαν τους κανόνες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πέφτουν θύματα εξαπάτησης. Να κάνουν δηλαδή αγορές που προπλήρωναν ενώ τα καταστήματα κατέβαζαν ρολά, χωρίς να τους έχουν αποστείλει στο μεταξύ, τα προϊόντα που είχαν αγοράσει.»

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ελεγχθεί η διάπραξη τυχόν αξιόποινων πράξεων, ώστε να πιέσουμε τους υπεύθυνους των εταιρειών να επιστρέψουν τα χρήματα στους καταναλωτές.»

Ο κ Ζαγορίτης χαρακτήρισε δυσανάλογη την παραβατικότητα σε σχέση με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2020, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, στη πλειονότητά τους, επιλύονται εξωδικαστικά, διότι μεσοσταθμικά αφορούν ποσά έως και 500 ευρώ».

Όπως ανέφερε «το 2018 είχαμε 814 αναφορές για υποθέσεις παραβάσεων σε διαδικτυακές αγορές, το 2019 φτάσαμε στις 1.400, ενώ το 2020, δυστυχώς, ξεπεράσαμε τις 3.500 αναφορές.»

Αποτιμώντας το κύκλο ενεργειών και δράσεων του Συνηγόρου του
Καταναλωτή για το 2020 ο κ Ζαγορίτης μίλησε για «τις συστάσεις που έγιναν ελλείψει δυνατότητας επίλυσης των διαφορών, τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής ώστε να δοθεί σήμα εγρήγορσης στους καταναλωτές, όπως και για τις αποστολές εγγράφων στη Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή με στόχο την επιβολή κυρώσεων -προστίμων και για τις καταθέσεις μηνυτήριων αναφορών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για διάπραξη τυχόν αξιόποινων πράξεων απάτης και υπεξαίρεσης.»

Ακόμη απηύθυνε έκκληση για άμεση ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Αρχής, λέγοντας πως «Το προσωπικό δεν επαρκεί κι ενώ περιμέναμε , επί δύο χρόνια, να ενισχυθεί, αντ αυτού είδαμε να μειώνεται ο αριθμός των επιστημόνων μας, μέσω αποσπάσεων. Καλή διάθεση υπάρχει αλλά περιμένουμε να τη δούμε και στην πράξη με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Οι χρεώσεις  στους επιστήμονες είναι πολλές και αποβαίνουν, συχνά, σε βάρος της ποιότητας της δουλειάς και του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων, που ήταν γύρω στους τρείς μήνες, αλλά  πλέον τους έχουμε ξεπεράσει και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα