back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η πολιτική αντιπαράθεση για την τηλεκπαίδευση και η ανακοίνωση της Cisco (Webex)

Διαβάστε επίσης

Την δική της απάντηση δίνει η εταιρεία Cisco (Webex) στην αντιπαράθεση που προκλήθηκε χθες στην Βουλή κατά τη συζήτηση των ερωτήσεωνπου κατέθεσε χθες ο Νίκος Φίλης και 54 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμεως για την τηλεκπαίδευση.  Η απάντηση της εταιρείας έρχεται μετά και την χθεσινή δημοσίευση στην ιστοσελίδα του υπουργείου με απόφαση της υπουργού παιδείας,της σύμβαση με την Cisco, η οποία προσφέρει την πλατφόρμα της (Webex) για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας κατηγορεί για «θράσος», «υποκρισία» και «άγνοια» τον ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στα όσα καταλόγισε χθες στην Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νίκη Κεραμέως . Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Νίκου Φίλη κατηγορεί τη Νίκη Κεραμέως ότι αφενός έδωσε εκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία και, αφετέρου, ότι μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από τους ιδιώτες.

Στην ανακοίνωση της η Cisco αναφέρει επί λέξη:” Στην Cisco (Webex) δεσμευόμαστε για το σεβασμό του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μας, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ. Δεν χρησιμοποιούμε για εμπορικούς σκοπούς και δεν μοιραζόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας σε τρίτα μέρη και δεν διεξάγουμε δραστηριότητες δημιουργίας προφίλ με τα δεδομένα αυτά», αναφέρει σε δήλωση της η Έλενα Πρασσάκη, διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Cisco, Ελλάδα – Κύπρος – Μάλτα.

«Οποιαδήποτε υποστήριξη ή τεχνικά δεδομένα που συλλέγονται, όπως περιγράφεται στη βασική συμφωνία προστασίας δεδομένων, διαγράφονται και χρησιμοποιούνται μόνο για την παροχή υπηρεσιών στους χρήστες μας. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί το Cisco Webex για τη διεξαγωγή της διαδικτυακής εκπαίδευσης για χιλιάδες μαθητές. Οποιεσδήποτε πληροφορίες από έναν χρήστη που συμμετέχει στην υπηρεσία Webex χρησιμοποιούνται, συλλέγονται και αποθηκεύονται, σύμφωνα με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ και τα Διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (ISO 27001, ISO27017, ISO27018, ISO27701 συμπεριλαμβανομένων των SOC 2 Type II, SOC 3 and C5) και ασφαλώς δεν χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προφίλ ή την κοινή χρήση των δεδομένων των χρηστών με οποιονδήποτε τρίτο μέρος. Επιπλέον, το Cisco Webex υποστηρίζει την κορυφαία στην αγορά κρυπτογράφηση end-to-end, παρέχοντας στους χρήστες μας και στα δεδομένα τους, την πλέον σύγχρονη αρχιτεκτονική ασφάλειας», αναφέρει η κ.Πρασσάκη.

Απαντώντας η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως στην προφορική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Φίλη σχετικά με την πρόσβαση των μαθητών και τα μαθησιακά αποτελέσματα της εξ αποστασεως εκαπιδευσης  η Υπουργός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία που καταδεικνύουν,  σύμφωνα με την ίδια πως η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, κατά τη διενέργειά της σε διάφορες περιοχές της χώρας . Η  Υπουργός είπε ότι η συνεργασία με τον πάροχο λογισμικού τηλεκπαίδευσης που προβλέπει 154.000 άδειες χρήσης εντάσσεται στο πρόγραμμα για άδειες τηλεδιασκέψεων ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ -έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας- χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση του Δημοσίου. Όπως δήλωσε η κα Κεραμέως:«Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ το οποίο εξασφαλίζει άδειες τηλεδιασκέψεων για το Δημόσιο που περιλαμβάνει και προϊόντα CISCO, και το οποίο αξιοποιούμε σήμερα, ξέρετε από ποιον και πότε υπεγράφη; Από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τρεις ημέρες πριν τις εκλογές! Άρα ως αντιπολίτευση πολεμάτε λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση και τη CISCO, ως κυβέρνηση αγοράζατε άδειες τηλεδιασκέψεων και προϊόντα τηλεδιασκέψεων CISCO!».

Επί της ουσίας  η κ. Κεραμέως κατηγόρησε ευθέως την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι αγόραζε προϊόντα τηλεδιασκέψεων CISCO, ενώ η ίδια, όπως είπε, έλαβε 154.000 άδειες χρήσης χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση του Δημοσίου .

Από την πλευρά του  ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ότι κρύβει τις σχετικές συμβάσεις. Συγκεκριμένα ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι: «Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καν σχετική ανακοίνωση προς τους αρμόδιους συντάκτες Παιδείας, η κα Κεραμέως ανάρτησε στα μουλωχτά τις συμβάσεις του υπουργείου της με τη CISCO για την τηλε-εκπαίδευση. Εν όψει της σημερινής κοινοβουλευτικής απάντησης στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η κα υπουργός αναγκάστηκε να προσποιηθεί ότι ανταποκρίνεται στο εδώ και ένα χρόνο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα τις σκανδαλώδεις συμβάσεις. Από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η κα Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν.

Αντίθετα, κάθε «δωρεά» συνοδευόταν από αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε αυτή να δωρίσει στην εταιρεία κρίσιμα προσωπικά δεδομένα από 1,5 εκ πολίτες. Τώρα γίνεται καθαρό γιατί εδώ και ένα χρόνο η κα Κεραμέως κρύβει τις σχετικές συμβάσεις. Η κα Κεραμέως και η κυβέρνηση συνολικά θα απολογηθούν στους πολίτες για αυτή την αδιανόητη επιλογή που μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από ιδιωτικές εταιρίες. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως εκμεταλλεύονται με απύθμενο θράσος τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι μαθητές και οι γονείς τους και κάνουν την πανδημία ευκαιρία πλουτισμού για τους αρεστούς τους».

Νίκος Φίλης ” Διαστρέφετε την πραγματικότητα ”

«Διαστρέφετε την πραγματικότητα με ανυπόστατα νούμερα που πετάτε στον αέρα για την τηλεκπαίδευση, όταν βοά η εκπαιδευτική κοινότητα για τα προβλήματα», είπε απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας ο Νίκος Φίλης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο ίδιος και 54 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. 

Επικαλέστηκε πανελλαδική έρευνα που έγινε με ευθύνη καθηγητών του ΑΠΘ και δημοσιεύτηκε στον Τύπο, σύμφωνα με την οποία « η τηλεκπαίδευση έμεινε μετεξεταστέα» αφού το 42% των μαθητών δεν είχαν υπολογιστή κι ο ένας στους τρεις τους παρακολουθούσε τα μαθήματα μέσω του κινητού τηλεφώνου. Ως αποτέλεσμα, οι 8 στους 10 δήλωσαν «λίγο» ή «καθόλου» ευχαριστημένοι. Την ίδια ώρα, οι καθηγητές στην πλειοψηφία τους υποχρεώθηκαν να «αυτο-επιμορφωθούν», ενώ απέκτησαν με ατομική δαπάνη τα αναγκαία μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Ανέδειξε την αδιαφορία του υπουργείου για το έγγραφο του Συνηγόρου του Παιδιού από τον περασμένο Ιούλιο, για τη διόγκωση των ανισοτήτων στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης και άλλα προβλήματα στην υγεία και στον ψυχισμό των παιδιών και επισήμανε ότι ολοκληρώνεται η δεύτερη χρονιά τηλεκπαίδευσης χωρίς καμία ουσιαστική υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων μαθητών.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα