back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Covid-19 – Παραγουάη: Νοσοκομεία σε κορεσμό, οικογένειες σε απελπισία

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν «ούτε υποδομές, ούτε οι γιατροί που χρειάζονται»: στην Παραγουάη, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού έχει φέρει τα νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης, ενώ αναγκάζει οικογένειες να καταχρεώνονται για να πληρώσουν τη νοσηλεία των δικών τους.

«Δεν υπάρχει υλικό, δεν υπάρχουν φάρμακα, κόσμος πουλάει το σπίτι του για να πληρώσει τη νοσηλεία των δικών του», οδύρεται η Έντι Γκόμες μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου Ινγκάβι, σε προάστιο της Ασουνσιόν, όπου όπως εκείνη δεκάδες άνθρωποι μένουν σε αυτοσχέδιο καταυλισμό για να είσαι όσο πιο κοντά γίνεται στους άρρωστους συγγενείς τους.

«Δυο άνθρωποι πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου. Ο άντρας μου είναι διασωληνωμένος. Αναγκάστηκαν να μεταφέρουν ασθενείς από τα επείγοντα στα χειρουργεία, διότι εκεί υπάρχει οξυγόνο», ανέφερε η Ελίσα Γκόμες, ο σύζυγος της οποίας νοσηλεύεται σε κοντινή κλινική.

«Στην κυβέρνηση ήταν σε θέση να τα προβλέψουν όλα αυτά, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Αυτή η κυβέρνηση δεν προμήθευσε τα νοσοκομεία με αυτά που είχαν ανάγκη», επιμένει η νοικοκυρά, που αναγκάστηκε να ξοδέψει 5 εκατ. γουαρανί (750 δολάρια) μέσα σε μια βδομάδα, όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 450 δολάρια.

«Οι αρχές φταίνε για όλα αυτά», συμφωνεί η Νταϊάνα Γκερέρο, που προσέχει διασωληνωμένο συγγενή. «Και δεν επέβαλαν περιοριστικά μέτρα, και χάσαμε τις δουλειές μας, και δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές, ούτε οι γιατροί που χρειάζονται», απαριθμεί.

Χθες Τρίτη ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε εναντίον «των συνεπειών για τις γειτονικές χώρες» που θα έχει η «φοβερή» έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία.

Υπογράμμισε την αύξηση των μολύνσεων στην Παραγουάη, που υπάρχουν ολοένα εντονότερες υποψίες πως οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, καθώς και στην Ουρουγουάη, όπου αυτό έχει πλέον επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Με την πτυσσόμενη καρέκλα της κι ένα σακίδιο πλάτης, η Νάνσι Χάρα έχει επίσης εγκατασταθεί μπροστά στο Ινγκάβι, για να φροντίσει τις δύο αδελφές της που εισήχθησαν. «Η μία είναι 39, η άλλη 52. Μολύνθηκαν επειδή δούλευαν μαζί. Είναι θλιβερό να τις βλέπω σε αυτή την κατάσταση. Βλέπουμε πως όλα εδώ γίνονται με αυτοσχεδιασμό, αλλά ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να απαιτούμε πολλά περισσότερα» από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Είμαστε ευγνώμονες που τουλάχιστον μπόρεσαν να εισαχθούν».

«Όμως πάνε τρεις μέρες που είναι εδώ, καθισμένες σε ένα καναπεδάκι. Δεν υπάρχουν κρεβάτια», στηλιτεύει και προσθέτει πως η μια από τις αδερφές της έχει πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη.

Η Νάνσι Χάρα επισημαίνει επίσης το κόστος της νοσηλείας: «πρέπει να πληρώσεις 500.000 γουαρανί (75 δολάρια) για τις ραδιογραφίες και τα φάρμακα» και μετά, «ανάλογα με τη σοβαρότητα, πληρώνεις, πληρώνεις, πληρώνεις…»

Στον καταυλισμό που έχει εγκατασταθεί μπροστά στο νοσοκομείο, χαιρετίζει την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια των πολιτών: «κόσμος χαρίζει καναπέδες, καρέκλες, μαξιλάρια, στρώματα. Όλα όσα βλέπετε εδώ είναι δωρεές». Αλλά η Νάνσι Χάρα κατηγορεί κι αυτή με τη σειρά της «την κυβέρνηση» που έπρεπε «να κάνει περισσότερα» για τα νοσοκομεία.

Στην Παραγουάη, χώρα 7 εκατομμυρίων κατοίκων, οι 665 μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα δημόσια νοσοκομεία είναι όλες κατειλημμένες και οι 92 επιπλέον που δημιουργήθηκαν δεν αρκούν για τη νοσηλεία όλων των ασθενών, αναγνωρίζεται σε έκθεση του υπουργείου Υγείας.

Στις περίπου εκατό ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, η πληρότητα φθάνει το 90%.

Η Παραγουάη έχει καταγράψει σχεδόν 200.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 3.769 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Περίπου σαράντα άνθρωποι υποκύπτουν καθημερινά, οι τριπλάσιοι απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα.

Η χώρα είναι ανάμεσα στις τελευταίες της Λατινικής Αμερικής όπου άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού, την 22η Φεβρουαρίου, και ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα εφοδιασμού.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα