back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Διαβάστε επίσης

Σε εορταστικό κλίμα βρίσκεται η χώρα για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, θα κορυφωθούν αύριο με τη στρατιωτική παρέλαση.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 14.00 έφτασε ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εκεί τον υποδέχθηκε τιμητικό άγημα, και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στις 14.30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 17:30 έφτασε στην Αθήνα και ο διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος με τη σύζυγό του Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη και δείπνο στο προεδρικό μέγαρο για τους υψηλούς προσκεκλημένους. Απόψε θα έρθει στην Αθήνα και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν συνολικά στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου καθώς και για τη σημερινή εκδήλωση – ξενάγηση στη νέα Εθνική Πινακοθήκη. Για ένα διήμερο θα απλωθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» πάνω από την Αθήνα.

Τα μέτρα, στα οποία θα συμμετέχουν και η Αντιτρομοκρατική με την ΕΥΠ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ  ισχύουν από νωρίς  σήμερα (Τετάρτη) το πρωί, με αυστηρούς ελέγχους τόσο στους χώρους των δύο εκδηλώσεων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Σε ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ droneς και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, θα χρησιμοποιηθούν απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα απομακρύνουν εγκαίρως άτομα που τυχόν θα συγκεντρωθούν και θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν στον χώρο της παρέλασης, όπου δεν θα επιτρέπεται η παρουσία πολιτών. Σε «φρούρια» θα μετατραπούν τα ξενοδοχεία όπου θα διαμείνουν οι επίσημοι.

Συγκεκριμένα το αναλυτικό πρόγραμμα για σήμερα έχει ως εξής:

-17.35: Άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

-18.15: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Θα παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του ‘Αντρη Αναστασιάδη, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ , η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτινέζ.

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού θα είναι επίσης παρόντες ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

-19.05: Άφιξη της υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-20.30: Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

Το πρόγραμμα της 25ης Μαρτίου

Το πρόγραμμα της 25ης Μαρτίου θα ξεκινήσει στις 8:00 το πρωί με την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην οποία θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Τον Εθνικό Ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

-08.30: Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

-09.20: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

-10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

-11.30: Αναχώρηση του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη.

-12.15: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.

-14.45: Αναχώρηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-15.30: Αναχώρηση της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα