back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κρίσιμο αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο μετά το θλιβερό τριπλό ρεκόρ – Σαρώνει ο κορονοϊός στην Αττική

Διαβάστε επίσης

Δοκιμάζεται η αντοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το τριπλό αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε εχθές στον αριθμό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νέων μολύνσεων στην Αττική, να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στα νοσοκομεία Σε απόσταση ενός από τους 700 έφθασε ο αριθμός των διασωληνωμένων , με τις νέες μολύνσεις στις 3.586 και  τους νεκρούς στους πενήντα έναν (51). Από τα 3.586 κρούσματα, τα 1.779 αφορούν στην Αττική, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας για το Λεκανοπέδιο. Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας όπου εντοπίστηκαν 470 μολύνσεις, ενώ και ο Πειραιάς καταγράφει υψηλό από την έναρξη της πανδημίας, με 320 μολύνσεις. 

Το επόμενο 10ήμερο αναμένεται κρίσιμο καθώς τα προγνωστικό μοντέλα  προειδοποιούν για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης μόνο μετά τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Ενδείξεις ότι μπορεί να βρισκόμαστε ήδη στην κορύφωση της πανδημικής έξαρσης είναι και τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, σύμφωνα με τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή ακόμα και πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική (μείωση κατά 27% του ιικού φορτίου).

Στην Αττική προκειμένου να αποσυμφορηθεί η πίεση στο ΕΣΥ, οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατεθούν αποκλειστικά για τη φροντίδα ασθενών με κορονοϊό και άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ μετά από το Σισμανόγλειο και το Κοργιαλένειο Μπενάκειο, στα οποία από χθες  προσήλθαν και γιατροί που έλαβαν φύλλα επίταξης . Σήμερα, προστίθενται στις εφημερίες του ΕΣΥ, το 251 ΓΝΑ και ο Ερυθρός Σταυρός, ενώ συζητείται τα δυο νέα νοσοκομεία που θα αναλάβουν αποκλειστικώς την αντιμετώπιση της Covid-19 να είναι τα «Γ. Γεννηματάς» και «Θριάσιο», με τις σχετικές αποφάσεις ωστόσο να μην έχουν ληφθεί ακόμα.

Η πλειονότητα των ιδιωτών πνευμονολόγων, παθολόγων και γενικών γιατρών που έλαβαν «φύλλο πορείας» υπάκουσε στις εντολές του υπουργείου Υγείας σε ποσοστό 91% ή 187 ιδιώτες ιατροί  από τους 206 που επιστρατεύθηκαν

Αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων και στην ανατολική Αττική, με 244 μολύνσεις, 282 καταγράφηκαν στα δυτικά προάστια των Αθηνών, ενώ 180 νέα περιστατικά κορονοϊού σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον βόρειο τομέα Αθηνών.

Η Θεσσαλονίκη «άγγιξε» τα 400 κρούσματα, με 398 νέες μολύνσεις του κορονοϊού, ενώ 161 περιστατικά εντοπίζονται στην Αχαΐα, 82 στην Κοζάνη, 89 στη Λάρισα και 60 στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην Μακεδονία μάλιστα αρκετές περιοχές εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων καθώς εκτός από την Θεσσαλονίκη, η Πέλλα μετρά 53 κρούσματα, η Χαλκιδική 48, η Ημαθία 37, το Κιλκίς 31, η Πιερία 23, οι Σέρρες 36, η Κοζάνης 82 και η Καστοριά 28.

Συνολικά, επτά περιοχές είχαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης, ανακοινώθηκαν 51 θάνατοι ασθενών.

Οι διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ της Αττικής είναι ελάχιστες σύμφωνα με τα στοιχεία ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ  εκπρόσωποι των οποίων καταγγέλλουν ότι δεκάδες ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στη Μονάδα.

Ήδη σε εθνικό επίπεδο οι νοσηλευμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους 5.000, ενώ χθες οι διασωληνωμένοι «άγγιξαν» τους 700 για πρώτη φορά, καθώς είναι πλέον 699, με πάνω από τους μισούς να βρίσκονται στην Αττική.

Από την αρχή της πανδημίας έως και χθες 7.582 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου. 

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα