back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μπανγκλαντές: Οι αρχές τοποθετούν συρματοπλέγματα στους καταυλισμούς των Ροχίνγκια

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές του Μπανγκλαντές υπερασπίστηκαν τη χρήση συρματοπλέγματος γύρω από τους τεράστιους καταυλισμούς προσφύγων Ροχίνγκια στο Κοξ Μπαζάρ, το οποίο εμπόδισε πολλούς ανθρώπους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και άφησε σχεδόν 50.000 άστεγους.

Πρόσφυγες Ροχίνγκια διαμαρτυρήθηκαν μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι κάποιοι τραυματίστηκαν προσπαθώντας να ανοίξουν δρόμο μέσα από τα συρματοπλέγματα για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οργανώσεις αρωγής των προσφύγων και αξιωματούχους των Ροχίνγκια, το συρματόπλεγμα εμπόδισε το έργο των διασωστών και προκάλεσε τραυματισμούς στους ανθρώπους που προσπαθούσαν να σωθούν από την πυρκαγιά.

“Οι προσπάθειες διάσωσης αποδείχθηκαν δύσκολες εξαιτίας της ύπαρξης συρματοπλέγματος”, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ο ΟΗΕ καθώς και διεθνείς και τοπικές οργανώσεις αρωγής.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια, μια μουσουλμανική μειονότητα από τη Μιανμάρ, ζουν σε φρικτές συνθήκες σε καταλύματα φτιαγμένα από μπαμπού και πανιά στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Κοξ Μπαζάρ αφού έφυγαν από τη χώρα τους το 2017 για να γλιτώσουν από τις διώξεις.

Ο επίτροπος προσφύγων του Μπανγκλαντές Σαχ Ρέζουαν Χάγιατ απάντησε ότι “πιστεύω πως τα συρματοπλέγματα δεν εμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης. Υπάρχουν αρκετές οδοί μέσα στους καταυλισμούς και εκατοντάδες υπάλληλοί μας, αστυνομικοί και εθελοντές ήταν παρόντες για να σώσουν” τους πρόσφυγες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συρματόπλεγμα τοποθετήθηκε μέσα στους καταυλισμούς για λόγους ασφαλείας τους τελευταίους μήνες και προκειμένου να χρησιμεύσει ως όριο μεταξύ των διάφορων καταυλισμών.

“Το συρματόπλεγμα τοποθετήθηκε στα εξωτερικά όρια των καταυλισμών για την ασφάλεια των Ροχίνγκια. Αν τα συρματοπλέγματα χρησίμευαν ως φράκτης, πώς δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και ημιφορτηγά της αστυνομίας κατάφεραν να εισέλθουν στους καταυλισμούς 20 λεπτά αφού ξέσπασε η πυρκαγιά;”, διερωτήθηκε.

Ο Χάγιατ απέρριψε εξάλλου την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι 400 άνθρωποι αγνοούνται μετά την πυρκαγιά της Δευτέρας, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι Ροχίνγκια αναζήτησαν καταφύγιο σε συγγενείς τους σε γειτονικούς καταυλισμούς, σε σχολεία ή σε κέντρα τράνζιτ για πρόσφυγες.

“Μέχρι στιγμής δεν πιστεύουμε ότι κάποιος λείπει”, δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές του Μπανγκλαντές και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναγείρουν σκηνές και προσωρινά καταλύματα για τους πρόσφυγες που έμειναν άστεγοι.

Η αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για κάποιον αγνοούμενο, ενώ αντίθετα έχει ανακρίνει οκτώ ανθρώπους για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Χάγιατ, η πυρκαγιά ξεκίνησε από μια σόμπα προτού εξαπλωθεί γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων και των φιαλών αερίου που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για να μαγειρέψουν.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα