back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρόντρικ Μπήτον: Προσπαθώ να γράφω σαν Έλληνας. Σαν να έζησα τα γεγονότα που αφηγούμαι

Διαβάστε επίσης

25-03-2021
Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων της ελληνικής ανεξαρτησίας, ο Ρόντρικ Μπήτον, μίλησε αποκλειστικά στον Αθήνα 9.84.

Ο βρετανός ελληνιστής και μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021»  σε συνέντευξή του στην Έλενα Χατζηϊωάννου, αναφέρθηκε στην απόφασή του να γράψει το βιβλίο «Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» ξεδιπλώνοντας την ιστορία της από το 18ο αιώνα έως σήμερα, στη συμβολή του φιλελληνισμού στον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία, αλλά και στη προγονοπληξία, ενώ απάντησε για το ενδεχόμενο εγκατάστασής του στη χώρα μας
Ολόκληρη η αποκλειστική του συνομιλία με την Ελενα Χατζηιωάννου, θα μεταδοθεί στις 9 το βράδυ, της 25ης Μαρτίου, από τη συχνότητα του σταθμού της πόλης.

Αναλυτικά:

-Το βιβλίο σας από τις εκδόσεις Πατάκη, έχει ήδη κάνει τέσσερις εκδόσεις. Αλήθεια, γράφτηκε για να διαβαστεί από αγγλόφωνο κοινό ή από Έλληνες;

«Όπως τα περισσότερα από τα βιβλία μου και αυτό απευθύνεται στο αγγλόφωνο κοινό. Έχω όμως την εντύπωση ότι σε αυτή την περίπτωση συνέβη το παράδοξο οι περισσότεροι Έλληνες να επιλέξουν να το διαβάσουν στην αγγλική γλώσσα. Δεν ξέρω πάντως αν το εγχώριο αναγνωστικό κοινό έχει ανάγκη από ένα τέτοιο πόνημα.

Βασική αφορμή για να το γράψω στάθηκε η άγνοια από πλευράς πολλών ξένων φορέων για την ελληνική πραγματικότητα, κυρίως στην περίοδο της δεκαετούς κρίσης. Και εγώ ήθελα να γίνει μια ενημέρωση και να φωτιστεί αυτός ο κόσμος.»

-Είναι πιο καθαρό το βλέμμα ενός ξένου όταν μιλά για την ιστορία ενός Έθνους; Και γιατί ο τίτλος «Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους»;

«Δεν θα  χαρακτήριζα ούτε πιο καθαρή, ούτε καν αντικειμενική τη ματιά ενός ξένου, επειδή δεν μπορεί να είναι. Πιστεύω όμως ότι σε οποιαδήποτε ιστοριογραφία σημαντικός είναι ο ρόλος της οπτικής γωνίας,  μέσα από την οποία γίνεται η αφήγηση και γράφεται η ιστορία.
Το γεγονός ότι είμαι ξένος, σημαίνει ότι η πλευρά από την οποία αντιλαμβάνομαι και αφηγούμαι τα ιστορικά γεγονότα είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη ενδεχομένως θα είχα σε περίπτωση που συνδεόμουν με σχέση εντοπιότητας.
Προσπαθώ να γράφω σαν Έλληνας. Λες και έχω ζήσει στο περιβάλλον και μέσα στα γεγονότα που αφηγούμαι.
Έχω την αίσθηση ότι η δική μου, διαφορετική και λοξή ματιά, ίσως να έχει ενδιαφέρον και κάτι να προσφέρει στους ίδιους τους βιογραφούμενους, φωτίζοντας διαφορετικές πλευρές της ιδιοσυστασίας τους.»

– Γι αυτό και χρησιμοποιήσατε τον όρο βιογραφία;

«Βέβαια… Να σημειώσω πως ήδη κυκλοφορούν πολλές σημαντικές εκδόσεις για την ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού, όπως εκείνη των κκ Βερέμη-Κολλιόπουλου και του κ. Κώστα Κωστή με τον τίτλο «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας». Με αυτό ως δεδομένο, δεν ήθελα να συγκριθώ με αυτά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα πονήματα και τους συγγραφείς τους, τους οποίους εκτιμώ ιδιαίτερα. Άλλωστε, επειδή η επιστημονική μου αφετηρία είναι φιλολογική, δίστασα να χαρακτηρίσω τη δική μου μελέτη, ιστορική.

Προτίμησα τον όρο βιογραφία ώστε να διακριθεί από τις ήδη υπάρχουσες ιστορικές μελέτες, αλλά και επειδή είναι και πολιτισμική. Έχει δηλαδή αναφορές στη μουσική, τη λογοτεχνία, το σινεμά, όπως και σε εμβληματικά ελληνικά πρόσωπα, χωρίς να καταγράφει αποκλειστικά ιστορικά γεγονότα. Προσπαθώ να συνδυάζω την ποιητική ανάλυση με τα ιστορικά γεγονότα. Κάτι τέτοιο έκανα και στα βιβλία μου για το Νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη, όπως και για το λόρδο Μπάϋρον.»

– Μιλήστε μας για τη συμβολή του λόρδου Βύρωνα στον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας.

«Η συνεισφορά του είναι διπλή. Με το θάνατό του αναδείχθηκε σε σύμβολο των ελληνικών δικαίων, ενώ ο χαμός του στο Μεσολόγγι το 1824, συγκίνησε Ευρώπη και Αμερική.
Ευαισθητοποίησε με τραγικό τρόπο τον τότε πολιτισμένο κόσμο, έναντι του αγώνα των Ελλήνων, ανοίγοντας το παράθυρο για τη διεθνοποίησή του, με συνεπακόλουθα τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Μια άλλη πλευρά της συμβολής του, Βύρωνα αφορά στις εσωτερικές ζυμώσεις στην επαναστατημένη Ελλάδα. Μετά από εντατικές έρευνες σε Σκωτία, Βρετανία και Ελλάδα, διαπίστωσα ότι κατά την ολιγόμηνη παραμονή του στο Μεσολόγγι, από κοινού με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, καθοδηγούσαν την ηγεσία της ελληνικής επανάστασης στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης του αγώνα και της δημιουργίας διεθνών σχέσεων με ξένες δυνάμεις, αποσκοπώντας σε έμπρακτη στήριξη από πλευράς τους.»

Ο μέγας ελληνιστής ανάμεσα στα πολλαπλά επιτεύγματα της Ελληνικής Επανάστασης ξεχωρίζει την αποκατάσταση και εμπέδωση της ιδέας του έθνους- κράτους.

«Αρκεί να αναλογιστούμε πόσα πολλά έχουν αλλάξει στην ιστορική διαδρομή της Ελλάδας» λέει. «Από τότε που ήταν μόνο μια παραμελημένη επαρχία της αχανούς Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μέχρι σήμερα που είναι μέλος της ΕΕ, ενταγμένη και σε άλλους υπερεθνικούς θεσμούς και συμμαχίες, βασισμένη στη σημερινή, ώριμη γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που επιμένει στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τους διεθνώς αναγνωρισμένους θεσμούς.»

Οσο για σχέση μας με τους προγόνους, μιλά περί προγονοπληξίας και άλλων δαιμονίων, συνδέοντας την με τον τρόπο αντιμετώπισής τους.. «Όσο μεγαλοπιάνεσαι εξ αιτίας τους, τόσο αυτοί στοιχειώνουν μέσα σου. Είναι ελληνική λέξη η προγονοπληξία.
‘Οπως ωραία είχε γράψει ο Σεφέρης …το προτέρημα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς μπορεί να μετατραπεί σε πληγή και ανυπόφορο βάρος για τους απογόνους.
Καλό είναι πάντως να θυμόμαστε πως οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν πολλούς προγόνους, ίσως όχι τόσο διάσημους όσο ο Περικλής και ο Πλάτωνας, αλλά με αξιοσημείωτη προσφορά και αυτοί. Όπως κάποιοι αυτοκράτορες του Βυζαντίου με καταγωγή από τη Μικρά Ασία.»

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021», μίλησε για «σημαντική διαδικασία και εμπειρία, αλλά και προνόμιο που δικαιωματικά θα ανήκε μόνον σε Έλληνες» εξηγώντας ότι «στην 40 μελή Ολομέλεια συγκαταλέγονται τρεiς αλλοδαποί, όλοι τους Βρετανοί.»

Τέλος, ο Ρόντρικ Μπήτον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασής του στη χώρα μας, μετά και το Βrexit, λέγοντας πως επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 60, ενώ ανακοίνωσε πως η θεματική και του επόμενου βιβλίου του, έχει να κάνει με την Ελλάδα.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα