back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο άνθρωπος πίσω από το Athens Science Festival στον Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Το Athens Science Festival… στην τελική του ευθεία! Από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2021 το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης επιστρέφει σε «ζωντανή μετάδοση» από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για να παρουσιάσει στους διαδικτυακούς του επισκέπτες συναρπαστικές live ομιλίες, εντυπωσιακά πειράματα, Celebrity Science, τον τελικό STEM STARS GREECE, προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ και πολλές ακόμα καινοτόμες ψηφιακές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Ο εμπνευστής του Athens Science Festival Θοδωρής Αναγνωστόπουλος μιλάει στον Αθήνα 9.84 για τον στόχο του να εκλαϊκεύσει την επιστήμη και με διασκεδαστικούς και διαδραστικούς τρόπους, να αναδείξει την τεράστια σημασία της.

 Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι science communicator, κοινωνικός επιχειρηματίας και public speaker. Σπούδασε Βιολογία και έχει διδακτορικό στη Γενετική από το Kings College London. Είναι πρόεδρος και συνιδρυτής της Κοινωνικής Επιχείρησης SciCo (Science Communication).

Το αντίκτυπο του Athens Science Festival

«Το φεστιβάλ είναι η 7η χρονιά, που διοργανώνεται και αν κρίνουμε από την προσέλευση του κόσμου, όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ αγαπητό στο κοινό» αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Είχε, μέσο όρο, 20.000 επισκέπτες. Επίσης κρίνοντας και από το πόσο διαδραστικό είναι, πόσα έργα προκύπτουν από το φεστιβάλ, πόσοι διαγωνισμοί, κλπ, αποδεικνύεται  πως έχει εμβαθύνει μέσα στη κοινωνία πολύ περισσότερο από μια απλή καμπάνια επικοινωνίας για την επιστήμη. Το φεστιβάλ φέτος, που θα διεξαχθεί διαδικτυακά, λόγω του κορονοϊού, πιστεύω πως θα το παρακολουθήσει πολύ περισσότερος κόσμος. Ήταν ένα Αθηναϊκό φεστιβάλ τώρα είναι τουλάχιστον εθνικό και μπορώ να πω και παγκόσμιο καθώς συμμετέχουν διεθνείς ομιλητές, μεταδίδεται και στα αγγλικά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παρακολουθήσουν από όλον τον κόσμο».

Η εκλαΐκευση της επιστήμης και η σημασία της

«Ο στόχος της ίδρυσης της Κοινωνικής Επιχείρησης SciCo (Science Communication) αρχικά ήταν η εκλαΐκευση της επιστήμης» εξηγεί ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Προερχόμενος από τον ακαδημαϊκό χώρο και έχοντας κάνει έρευνα στο κομμάτι της πληθυσμιακής γενετικής, διαπίστωνα ότι δεν μπορούσα να εξηγήσω στους άλλους τι ακριβώς κάνω γιατί κυρίως δεν ήμουν εκπαιδευμένος γι’ αυτό ενώ υπήρχε σαφής τρόπος να το εξηγήσω απλά. Κανένας, ωστόσο, δεν  μας εκπαίδευσε να εξηγούμε τη δουλειά μας στο ευρύ κοινό. Η έλλειψη αυτή της επικοινωνίας της επιστήμης στο ευρύ κοινό δημιουργεί ένα διαχωρισμό στη κοινωνία, δηλαδή, ποιος ξέρει και καταλαβαίνει την επιστήμη και ποιος δεν. Αν συνυπολογίσουμε και το τεράστιο ζήτημα των social media, όπου οτιδήποτε εκεί μπορεί να παρουσιαστεί ως επιστημονικό, ανεξέλεγκτα τότε δημιουργούνται και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα π.χ. λόγω παραπληροφόρησης».

Η πανδημία ανέδειξε την απόσταση μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας

«Δυστυχώς η υγειονομική κρίση ανέδειξε ότι ο στόχος μας δεν έχει επιτευχθεί και υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας και μεγάλη ανάγκη για συνεχείς παρεμβάσεις. Ο αποπροσανατολισμός του κοινού με τον κορονοϊό, τα εμβόλια, τις μάσκες, είναι απόρροια λανθασμένων πληροφοριών από τα διάφορα media, οπότε θεωρώ ότι δεν τον έχουμε πετύχει τον στόχο ως κοινωνία» καταληγει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Athens Science Festival

60 online δράσεις, 50 κορυφαίοι ομιλητές από 8 χώρες, 3 Νομπελίστες 100 πειράματα επίδειξης, ντοκιμαντέρ και δωρεάν παράλληλες δράσεις.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα θέσουν πρωτότυπα ερωτήματα αναφορικά με την επιστήμη, την τέχνη και την πρόοδο της τεχνολογίας.

Ανάμεσά τους:

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2003, Peter Agre, η Susan Schneider, διεθνούς φήμης πανεπιστημιακός, διακεκριμένη φιλόσοφος, ο διάσημος γιατρός και καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, Mark Post, ο Aaron Ciechanover, διακεκριμένος Πανεπιστημιακός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Technion-Israel και νικητής του βραβείου Νόμπελ Χήμείας το 2004, η βραβευμένη με Όσκαρ και BAFTA Βρετανίδα σκηνοθέτιδα, παραγωγός και κινηματογραφίστρια Elena Andreicheva και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος θα αναλύσει τους λόγους που η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτυγχάνει.

Εvents

Εκτός από συζητήσεις με καταξιωμένους ομιλητές, το πρόγραμμα του Athens Science Festival περιλαμβάνει μοναδικά events όπως:

To Celebrity Science που επιστρέφει με δύο ξεχωριστά επεισόδια: στο πρώτο οι γνωστοί YouTubers LegitGamingGr, Μικρή Ολλανδέζα, Smart Chemistry και Καθημερινή Φυσική μας μαθαίνουν για το μέγεθος των ατόμων, τα συστατικά του σύμπαντος, την ονοματοδοσία των χημικών στοιχείων, τα κβαντικά φαινόμενα και για πολλά άλλα, σε ένα επικό «YouTuber’s Battle!».

Στο δεύτερο, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος θα υποδεχτεί τον Ολυμπιονίκη στο άθλημα των κρίκων Λευτέρη Πετρούνια και τον φαρμακοποιό και YouTuber Θεμιστοκλή Τσίτσο, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις αλήθειες και τους μύθους των φαρμάκων. To Celebrity Science με τη συμμετοχή του Έλληνα Ολυμπιονίκη γίνεται με την υποστήριξη Mikroi Iroes by Stoiximan.

Ο τελικός του STEM STARS GREECE

Τον μεγάλο τελικό του πανελλήνιου διαγωνισμού STEM STARS GREECE που υποστηρίζει, αναδεικνύει και επιβραβεύει μαθητές με ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά. Συντονιστείτε για να μάθετε ποιες δύο ομάδες θα εκπροσωπήσουν, για πρώτη φορά, την Ελλάδα στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό STEM, το Virtual International Science and Engineering Fair. Τον διαγωνισμό STEM STARS GREECE διοργανώνει η SciCo με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Εργαστήρια και πειράματα για παιδιά

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ASF21 διοργανώνονται πολλά εργαστήρια και πειράματα για παιδιά. Το «Κυνήγι του χαμένου θησαυρού», τα «Μικροσκοπικά τερατάκια», το «Περί…τυλίγματος», το «Μαθαίνω για το ασφαλές διαδίκτυο», και «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο σχολείο» είναι μερικές μόνο από τις απίθανες δράσεις που είναι αφιερωμένες στους μικρούς μας φίλους.

Η ομάδα IMAGINARY θα διεξάγει δύο εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης για παιδιά ηλικίας 13-17 ετών και για ενήλικες στα γερμανικά. Μέσω των εργαστηρίων η ομάδα αναπτύσσει και προωθεί διαδραστικά εκθέματα πάνω στα σύγχρονα μαθηματικά. Τα εργαστήρια διεξάγονται σε συνδιοργάνωση με τα Goethe-Institut της Ελλάδας.

Ταινίες και ντοκιμαντέρ

Το κοινό του Athens Science Festival θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει βραβευμένες ταινίες ντοκιμαντέρ: Το «Magion – the story of a satellite» της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας που αναδείχθηκε νικήτρια του Academia Film Olomouc και το «Perek’s telescope», η καλύτερη τσεχική και σλοβακική επιστημονική ταινία ντοκιμαντέρ, είναι δύο από αυτές. Οι συγκεκριμένες προβολές γίνονται με την υποστηριξη του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας.

Ερευνητικά κέντρα

Επιπλέον, μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, όπως το ΙΤΕ, το ΕΚΕΤΑ, το ΕΚ Αθηνά και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», θα προβάλλουν μοναδικά στιγμιότυπα των καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών ερευνών τους.

Οι διοργανωτές

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

«Ένα πλούσιο, καινοτόμο και εντυπωσιακό τριήμερο επιστήμης περιμένει να κατακτήσει για άλλη μία χρονιά το κοινό του Athens Science Virtual Festival 2021. Εξερευνήστε το και απολαύστε το, με ένα κλικ!», καλούν οι διοργανωτές.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και τις τιμές των εισιτηρίων εδώ 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα