back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Από τις αρχές Απριλίου τα self tests – Προτεραιότητα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και άτομα ηλικίας έως 67 ετών

Διαβάστε επίσης

Τη διαδικασία χορήγησης των self tests για τον κορoνοϊό, ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα του self-testing θα επιτρέψει να επανεκκινήσουν με ασφάλεια δραστηριότητες. Ένας στους τρεις φορείς του ιού – είπε – δεν έχουν συμπτώματα, αλλά τον μεταδίδουν. Η τακτική εξέταση επιτρέπει τον εντοπισμό τους και τον έλεγχο της λοίμωξης.

Το μέτρο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις άλλες δράσεις: rapid tests και εμβολιασμός. Επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Γιέιλ, είπε ότι τα τεστ οδηγούν σε μείωση κρουσμάτων και θανάτων.

Τα τεστ είναι κυρίως ρινικά ή λήψης σάλιου και ο καθένας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου και ο καθένας θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, για δύο μήνες.

Εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, τα οποία είναι εργασιακά ενεργά.

Σε περίπτωση θετικού τεστ, θα γίνεται δεύτερο σε δημόσια δομή, για επιβεβαίωση. Θα ανακοινωθούν σύντομα τα σχετικά πρωτόκολλα.

Όσοι ασχολούνται στο λιανεμπόριο, στη ναυτιλία και στην εστίαση, θα υποχρεούνται σε τακτικό τεστ, ενώ εξέταση θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη πρόκειται για καθολικό μέτρο, αλλά με προτεραιότητα σε άτομα συγκεκριμένων ομάδων.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα