back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επτά πρέσβεις γράφουν στον Αθήνα 9.84 για την Επανάσταση του 1821

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 στο πλαίσιο εκδηλώσεων, δράσεων και του δημοσίου διαλόγου για τα γεγονότα των καιρών, φιλοξενεί άρθρα πρεσβευτών από κράτη τα οποία είχαν σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του Αγώνα των Ελλήνων.

Παράλληλα με την επίσημη καταγραφή επιστολών, αρχείων και στοιχείων που μαρτυρούν την ανάμειξη των χωρών αυτών στην Απελευθέρωση, εκατοντάδες πολίτες των συγκεκριμένων χωρών λάμβαναν μέρος στα πεδία των μαχών και αρκετοί θυσίασαν την ζωή τους για την Ελλάδα.

200 χρόνια μετά, οι επίσημοι εκπρόσωποι αυτών των χωρών κάνουν έναν απολογισμό αλλά και μια αναδρομή σε ιστορικές στιγμές και αποφάσεις. Οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε ολόκληρα τα άρθρα όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Δικαίωση της Επανάστασης του ’21 η ακλόνητη θέση της Ελλάδας ως μίας ειρηνικής και ευνομούμενης πολιτείας

Γράφει η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ

“Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και συγκίνηση που, εκπροσωπώντας τη χώρα μου, έχω την ευκαιρία να συμμετέχω στους εορτασμούς για την ιστορική, διακοσιοστή επέτειο από την Επανάσταση του 1821. Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία αποτελεί γενικά αναγνωρισμένο υπόδειγμα για όλα τα παρόμοια εθνικά κινήματα στην Ευρώπη κατά τον δέκατο ένατο αιώνα. Ήταν ένας σκληρός, αμφίρροπος αγώνας λίγων εξεγερμένων ανθρώπων που έπρεπε να παλέψουν στρατιωτικά, να υπερνικήσουν συχνά εμφύλιες έριδες και ταυτόχρονα να ελιχθούν διπλωματικά ανάμεσα στις πολιτικές προτεραιότητες των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής”.

Η συμβολή της Ρωσίας στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης

Γράφει ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μάσλοβ

“Φέτος γιορτάζουμε μαζί με την Ελλάδα την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, γεγονός στο οποίο η χώρα μας έπαιξε ένα σημαντικό – καθοριστικό, κατά την άποψη Ελλήνων και Ρώσων επιστημόνων – ρόλο. Είναι μια ευκαιρία να θυμηθεί κανείς τις λαμπρές ιστορικές σελίδες, όταν οι λαοί μας έδειξαν αλληλεγγύη και προσέφεραν βοήθεια ο ένας στον άλλον στις δύσκολες στιγμές”.

Η ελληνογαλλική φιλία έχει τις ρίζες της στους κοινούς αγώνες 

Γράφει ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave

“Η ελληνική εξέγερση του 1821 ενάντια στην οθωμανική κατοχή είχε άμεση απήχηση στη Γαλλία, στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι σπουδαιότεροι Γάλλοι συγγραφείς και καλλιτέχνες – Chateaubriand, Delacroix, Hugo, Berlioz και πολλοί άλλοι – τάχθηκαν υπέρ του αγώνα των Ελλήνων. Πολλές εκατοντάδες Γάλλοι και Ευρωπαίοι φιλέλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, πριν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν τελικά να παρέμβουν”.

Η πρώτη φιλελεύθερη επανάσταση στην Ευρώπη 

Γράφει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ

“Πριν από διακόσια χρόνια, ο ελληνικός λαός διακήρυξε την ανεξαρτησία του. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν η πρώτη φιλελεύθερη επανάσταση στην Ευρώπη, εμπνευσμένη από τα ίδια ιδανικά για ελευθερία και αυτό-διακυβέρνηση, αλλά και το ίδιο πάθος για την ιδέα της δημοκρατίας που πυροδότησε 45 χρόνια νωρίτερα την Αμερικανική Επανάσταση. Δύο αιώνες αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στους εορτασμούς για τη διακοσιοστή επέτειο της γέννησης του νέου Ελληνικού κράτους, με τους Έλληνες Συμμάχους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) και στρατηγικού τους εταίρου”.

Η Ελληνική Επανάσταση πηγή έμπνευσης

Γράφει ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Έρνστ Ράιχελ

“Γνωρίζατε ότι από τους περίπου 1.200 Φιλέλληνες, που κατέφθασαν στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό Βορρά και τη Δύση μετά το 1821 προκειμένου να υποστηρίξουν την Ελληνική Επανάσταση, οι Γερμανοί αποτελούσαν μακράν τη μεγάλη πλειοψηφία; Αλλά και η πλειονότητα των πεσόντων ή θανόντων αλλογενών κατά τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα προερχόταν από τη Γερμανία”.

H Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας

Γράφει ο Ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα Olaf Kjelsen

“Πολλοί Ελβετοί πολίτες, που αγαπούν την ελευθερία και είναι αφοσιωμένοι στις ανθρωπιστικές αξίες ενθουσιάστηκαν για τον Ελληνικό Αγώνα Ανεξαρτησίας. Συγκροτήθηκαν ομάδες βοήθειας σε μεγάλες πόλεις, όπως το Züricher Hilfsverein für die Griechen (Ένωση Βοήθειας για τους Έλληνες Ζυρίχης), αλλά και σε χωριά προκειμένου να παρέχουν ηθική και υλική υποστήριξη σε αυτόν τον σκοπό. Εθελοντές συστρατεύτηκαν, πληρώνοντας ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή, όπως ο Johann Jakob Meyer, ο οποίος πέθανε κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου”.

Η Ελλάδα έμπνευση για την πολιτική και πολιτιστική διαμόρφωση της Ευρώπης

Γράφει η Ιταλίδα Πρέσβης στην Ελλάδα Patrizia Falcinelli

“Στην εξέγερση του 1821 είχαμε συμμετοχή πολλών Ιταλών και ταυτόχρονα μια έντονη κυκλοφορία επαναστατικών και πατριωτικών ιδεών, σε συνδυασμό με το ρομαντικό κίνημα και τα ιταλικά κινήματα ανεξαρτησίας. Ο αγώνας για την Ελληνική ανεξαρτησία και η Ιταλική Παλιγγενεσία (Risorgimento) αποτελούν στην πραγματικότητα παράλληλες διαδικασίες, που χαρακτηρίζονται από αλληλεπίδραση και αλληλεγγύη: πέρα από τη γεωγραφική εγγύτητα και τις στενές σχέσεις που διατηρούσαν μέσα στους αιώνες, οι δύο χώρες εκδήλωσαν, σε εκείνες τις συγκυρίες, παρόμοιες διεκδικήσεις ταυτότητας και κοινωνικού χαρακτήρα”.

Επιμέλεια Γ. Αποστολίδης

  • Ετικέτες
  • 1821
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα