back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εν αναμονή της θεσμοθέτησης του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, υποστηρίζοντας την καθημερινή και την επαγγελματική τους ζωή, αναμένεται να καθιερωθεί στη χώρα μας, ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού. Η πρόταση προβλέπει ο ωφελούμενος να εισπράττει ένα επίδομα, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώσει προσλαμβάνοντας προσωπικό βοηθό ειδικότητας, που χρειάζεται.

Η προετοιμασία

Το πόρισμα της ομάδας εργασίας, που συγκροτήθηκε για την επεξεργασία  και την υποβολή προτάσεων για τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανισμών αναπήρων, εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας, Επικρατείας και Υγείας και κοινωνικοί επιστήμονες.

Ανεξάρτητη διαβίωση

«Η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού είναι μείζον ζήτημα, που αφορά σε πάρα πολλά άτομα με αναπηρία, διαφόρων κατηγοριών αναπηρίας στη χώρα μας. Ο Προσωπικός βοηθός είναι μέρος της ανεξάρτητης διαβίωσης των ανθρώπων αυτών » επισημαίνει, στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης. «Συμμετείχαμε στην ομάδα εργασίας. Πλέον, βεβαίως, Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Προς το παρόν είμαστε σε αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Το πόρισμα ως αρχή αυτής της διαδικασίας υλοποίησης του θεσμού είναι επαρκές περιμένουμε ωστόσο τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Επίσης θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ σε αυτόν τον θεσμό.»

«Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία από το 1990» προσθέτει ο κ. Βαρδακαστάνης. «Να μπορεί, δηλαδή, ένας άνθρωπος με αναπηρία να ασκεί το δικαίωμα του, της προσωπικής επιλογής, να έχει ανεξαρτησία και να σπάσουν δεσμοί εξάρτησης ακόμα και από την οικογένεια. Αυτή είναι η έννοια του Προσωπικού Βοηθού».

Ο κ. Βαρδακαστάνης δεν θέλησε να αναφερθεί στο τι προβλέπεται και με τι προϋποθέσεις θα λειτουργήσει ο θεσμός καθώς όπως είπε δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση και δεν επιθυμεί να καλλιεργεί ελπίδες στους πολίτες, για ζητήματα που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίηση του και επί των προτάσεων του πορίσματος αλλά και για την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον Προσωπικό Βοηθό.

Το πόρισμα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, i-living, του οποίου εκπρόσωποι συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας τα κύρια συμπεράσματα του πορίσματος περιλαμβάνουν:

  • Την αναγνώριση του δικαιώματος Προσωπικού Βοηθού σε κάθε ανάπηρο που χρήζει προσωπικής βοήθειας ανεξαρτήτου ηλικίας, βλάβης ή οικονομικής/κοινωνικής/οικογενειακής κατάστασης. Την ελεύθερη επιλογή Προσωπικού Βοηθού αλλά και την παροχή εναλλακτικών τρόπων εξεύρεσης και πρόσληψής τους. Αξίζει εδώ να τονιστεί πως από την πρώτη συνεδρίαση επισημάνθηκε (από όλα τα μέλη της ΟΕ) πως το δικαίωμα αυτό είναι αυτονόητο και επιτακτικό και για τους ανθρώπους με νοητικές βλάβες.
  • Την δημιουργία επιτροπών αξιολόγησης ανάγκης Προσωπικής Βοήθειας, που να διέπονται από τις αρχές του κοινωνικού μοντέλου θεώρησης της αναπηρίας, συγκροτούμενες δηλαδή και από κοινωνικούς επιστήμονες και ανάπηρους που η κρίση θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τη βλάβη αλλά την γνωμοδότηση του ίδιου του ανάπηρου αιτούντα και τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί.
  • Την άμεση δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος Προσωπικού Βοηθού ως πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή της παροχής, που επιπλέον θα παρέχει την απαιτούμενη ανατροφοδότηση και θα λύνει προβλήματα που τυχόν προκύψουν πριν αυτά γίνουν νόμοι του κράτους, αλλά και θα συντελέσει στην λεπτομερέστερη περιγραφή ενός θεσμοθετημένου πια συστήματος Προσωπικού Βοηθού και την επίλυση των διαφωνιών της ΟΕ.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα