16.6 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

16.6 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Ψηφιακές προβολές και συναντήσεις στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος 2021

Διαβάστε επίσης

Μετά από ένα χρόνο απουσίας εξαιτίας την πανδημίας, ο κινηματογραφικός θεσμός της άνοιξης επιστρέφει δριμύτερος για να γιορτάσει τα 21α του γενέθλια.
Το 2020, ο κορωνοϊός και η καραντίνα έπιασαν εξαπίνης το Φεστιβάλ, όπως όλους μας, και δυστυχώς δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Από τότε η πανδημία συνεχίζει να έχει τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Επηρεάζει επίσης τον πολιτισμό και την πρόσβασή μας σε αυτόν. Θέατρα, κινηματογράφοι και μουσεία παραμένουν κλειστά ανά τον κόσμο. Κατά συνέπεια, το 2021, το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί για πρώτη φορά διαδικτυακά.
Από τις 6 ως τις 14 Απριλίου το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου προσκαλεί τους σινεφίλ από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, σ’ ένα ψηφιακό ταξίδι στην 7η Τέχνη, μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών και συναντήσεων με τους δημιουργούς γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών.

Το πλήρες πρόγραμμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ
FELICITÀ
Για τον Tim και την Chloé ευτυχία είναι η μποέμικη χωρίς δεσμούς ζωή. Αλλά κάποτε όλα έχουν ένα τέλος. Η κόρη τους Tommy, ξεκινάει το Γυμνάσιο αυτή τη χρονιά και δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την πρώτη μέρα στο σχολείο. Αλλά αυτό ήταν πριν εξαφανιστεί η Chloé, πριν ο Tim κλέψει ένα αυτοκίνητο και πριν εμφανιστεί ένας αστροναύτης.

Kuessipan
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
H Mikuan και η Shaniss είναι δυο φίλες που μεγαλώνουν μαζί μέσα σε μια σφιχτά δεμένη κοινότητα Innu του Κεμπέκ όπου οι παραδόσεις επιβιώνουν σε ελάχιστα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Mikuan ζει σε μια αγαπημένη οικογένεια ενώ η Shaniss κολλάει τα κομμάτια μιας ποδοπατημένης παιδικής ηλικίας. Υπόσχονται να παραμείνουν για πάντα μαζί. Αλλά η φιλία τους θα ραγίσει όταν η Mikuan θα ερωτευτεί έναν λευκό και θα αρχίσει να ονειρεύεται την ζωή πέρα από τον οικισμό. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την αντίσταση των δικών της απέναντι σε όσους επιλέγουν να αφήσουν την κοινότητα…

Louloute
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Με την ευκαιρία της πώλησης της οικογενειακής φάρμας, η Louise ξαναζεί τις παιδικές της αναμνήσεις. Είκοσι χρόνια πριν, ήταν η Louloute, ένα ανέμελο και άτακτο κοριτσάκι. Θυμάται εκείνες τις γλυκές στιγμές ευτυχίας, που αμαυρώθηκαν γρήγορα από τα χρέη των γονιών της…

Mouchette
ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η Mouchette, μια λιγομίλητη έφηβη με πατέρα αλκοολικό και μητέρα βαριά άρρωστη, ζει μέσα στη μοναξιά. Ένα βράδυ µε καταρρακτώδη βροχή, χάνεται στο δάσος καθώς επιστρέφει από το σχολείο στο σπίτι. Εκείνο το βράδυ την φιλοξενεί ο Arsène, ένας λαθροκυνηγός, ο οποίος την κακοποιεί. Επιστρέφοντας στο σπίτι, η μητέρα της Mouchette πεθαίνει, πριν προλάβει η μικρή να της εκμυστηρευτεί αυτό που της συνέβη…

Ασημένιο πνεύμα
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Ο Juste περιπλανιέται στο Παρίσι προς αναζήτηση προσώπων που μόνο αυτός μπορεί ναβλέπει. Συλλέγει την τελευταία τους ανάμνηση πριν τους βοηθήσει να περάσουν στον άλλο κόσμο. Μια μέρα, μια νεαρή γυναίκα, η Agathe, τον αναγνωρίζει. Εκείνη είναι ζωντανή, αυτός είναι φάντασμα. Πως θα μπορέσουν να αγαπηθούν, να εκμεταλλευτούν αυτή την δεύτερη ευκαιρία;

Αύριο περνάω απέναντι
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Η Μαρία -στυνομικός, μάνα και μοναχοκόρη- ακροβατεί ανάμεσα στα οικονομικά της προβλήματα, την έφηβη κόρη της, την ηλικιωμένη μητέρα της και την κρίση που εξαιτίας της χάνει τη δουλειά της στην Αθήνα και πρέπει να δεχτεί μια θέση στο Νησί της Λέσβου. Ο νεαρός Yussof, πρόσφυγας από τη Συρία φτάνει στο νησί και θέλει να προχωρήσει στην Ευρώπη. Θα βρεθούν στην Αθήνα όπου η Μαρία αναγκάστηκε να επιστρέψει για να ψάξει την κόρη της που εξαφανίστηκε. Τα πεπρωμένα τους διαστραυρώνονται στιγμιαία, σε μια φαινομενικά ειρηνική Ελλάδα. Αυτός που φαίνεται να είναι ο πιο ελεύθερος από τους δύο, μπορεί να μην είναι, τελικά.

Γίνε άντρας!
ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Ο Tom, ένας ντροπαλός και ευαίσθητος έφηβος, ετοιμάζεται να ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος. Για να ενσωματωθεί στο νέο του λύκειο μπορεί να βασίζεται στις συμβουλές του Léo, του μεγάλου του αδελφού και πραγματικού μέντορα. Ο Léo θα κάνει τα πάντα για να γίνει ο Tom άντρας σωστός, όμως, η συνεχής παρουσία του θα αποδειχθεί γρήγορα τοξική επιρροή. Ο Tom θα χρειαστεί να αγωνιστεί για να απελευθερωθεί από την επίδραση του Léo και να βρει τον δικό του δρόμο…

Δεν φιλώ… στο στόμα
ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ο Pierre δεν είχε ως στόχο να κατακτήσει το Παρίσι όταν εγκατέλειψε τον τόπο που γεννήθηκε στη Νοτιοδυτική Γαλλία, αλλά να ζήσει απλά τη ζωή του στην πρωτεύουσα, μακριά από τα δεσμά και τις συμβάσεις. Για να ζήσεις τη ζωή σου βέβαια, σημαίνει πως πρώτα πρέπει να την κερδίσεις. Όταν όμως έχεις ένα δίπλωμα τραυματιοφορέα ως μοναδική αποσκευή, είναι δύσκολο. Ευτυχώς, ο Pierre είναι επινοητικός και πονηρός· διαθέσιμος και χωρίς προκαταλήψεις. Από τους διαδρόμους ενός νοσοκομείου μέχρι τα σαλόνια μιας κάποιας παρισινής διανόησης, θα γνωρίσει ένα σύμπαν τρυφερότητας ή και βίας, ανθρώπους που θα αλλάξουν την οπτική του για την ύπαρξη.

Διάλειμμα
ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Ο Yacine και οι δυο κολλητοί του θέλουν πάση θυσία να δουν το Fast & Furious 8 στο multiplexe του προαστίου τους. Δυστυχώς γι’αυτούς έχουν αρκετά λεφτά μόνο για την προβολή της κινηματογραφικής λέσχης. Για τον Yacine, αυτό που θα μπορούσε να είναι μια μηχανοραφία, θα μεταμορφωθεί σε μια εντυπωσιακή εμπειρία.

Έκθαμβοι
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
H δωδεκάχρονη Camille, παθιασμένη με τις τέχνες του τσίρκου, είναι η πρωτότοκη μιας πολύτεκνης οικογένειας. Οι γονείς της αποφασίζουν να ενταχθούν σε μια καθολική κοινότητα που πρεσβεύει τον κοινό βίο και την αλληλεγγύη, στην οποία αφοσιώνονται πλήρως. Η νεαρή κοπέλα αναγκάζεται να αποδεχτεί έναν νέο τρόπο ζωής που θέτει σε αμφισβήτηση τις προσωπικές της επιθυμίες, την κοινωνική της ζωή και τους προσωπικούς προβληματισμούς της. Η Camille ξεκινά έναν αγώνα για να ξεφύγει από την επήρεια της κοινότητας, να επανακτήσει την ελευθερία της και να σώσει τα αδέρφια της.

Ένας γιος
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ο Farès και η Meriem αποτελούν μαζί με τον γιο τους Aziz, μια μοντέρνα ευκατάστατη τυνησιακή οικογένεια. Κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο νότο της Τυνησίας, το αυτοκίνητο τους γίνεται στόχος μιας τρομοκρατικής επίθεσης και ο δεκάχρονος γιος τους τραυματίζεται σοβαρά. Ξεκινά για το ζευγάρι ένας ξέφρενος αγώνας για να σώσουν τον Aziz, που θα τους φέρει αντιμέτωπους με αβάσταχτα διλήμματα.

Ένας χτύπος μακριά
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Η Julie και ο Yuval αγαπιούνται με πάθος. Από την μια μέρα στην άλλη, το δεμένο αυτό ζευγάρι αναγκάζεται να χωριστεί. Αυτός στο Τελ Αβίβ, τη γενέτειρά του, και αυτή στο Παρίσι, με το μωρό τους, συνεχίζουν να ζουν μαζί μέσα από τις οθόνες τους. Γρήγορα θα ανακαλύψουν τα όρια μιας σχέσης μέσω διαδικτύου. Η απόσταση θα δοκιμάσει σκληρά τον έρωτα τους.

Ετών δεκατεσσάρων
ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ CHAMPS-ÉLYSÉES FILM FESTIVAL
Καλοκαίρι του 1988, στην Κορσική. Η δεκατετράχρονη Vanina κάνει εφηβικές τρέλες μαζί με τη ξαδέρφη και τη δεκαεξάχρονη αδερφή της. Οι έφηβες βγαίνουν στα κλεφτά για να χορέψουν και να συναντήσουν αγόρια, στη μοναδική ντισκοτέκ της περιοχής. Για να φτάσουν στο κέντρο διασκέδασης περπατούν κατά μήκος της εθνικής, μέσα από άγρια μονοπάτια, διασχίζουν το πέρασμα του Venaco κάτω από τον έναστρο ουρανό, μια διαδρομή εννέα χιλιομέτρων με τα πόδια.

Η ακαδημία της ευτυχίας
ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ CHAMPS-ÉLYSÉES FILM FESTIVAL
Αποφασισμένες να βρουν την αδερφή ψυχή τους, η Lily και η Dominique ταξιδεύουν στην ηλιόλουστη Κροατία για την ετήσια καλοκαιρινή κατασκήνωση που διοργανώνει ο Raël. Μεταξύ των εργαστηρίων αφύπνισης, διαλογισμού και αναζήτησης της ευτυχίας, οι δύο νεαρές γυναίκες ανταγωνίζονται για τη προσοχή ενός επιτυχημένου τραγουδιστή, τον Arnaud Fleurent-Didier.

Η Περιφρόνηση
ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ο ταπεινός θεατρικός συγγραφέας Paul Javal εξελίσσεται σε πετυχημένο σεναριογράφο που ζει ευτυχισμένα μαζί με τη σύζυγό του, Camille. Γράφει ένα σενάριο με θέμα την Οδύσσεια, που θα σκηνοθετήσει ο Fritz Lang, σε παραγωγή του Αμερικανού Jeremy Prokosh. Ενώ ο πρώτος θέλει να γυρίσει μια ταινία ψυχολογικού χαρακτήρα, ο δεύτερος θέλει μια επική ταινία. Όσο για τον Paul, που νοιάζεται πάνω απ’ όλα για τα οικονομικά του προβλήματα, κολακεύει και τους δύο, ενθαρρύνοντας μέχρι και το φλερτ που ξεκινά ο Jeremy με την Camille.

Θαλασσοθεραπεία
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την Απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ. Ο Michel συναντά ξανά τον Gérard Depardieu στα θεραπευτικά λουτρά του Cabourg. Προσπαθούν μαζί να επιβιώσουν στο πρόγραμμα υγείας που σκοπεύει να τους επιβάλλει το θεραπευτικό κέντρο. Ενώ ο Michel βρίσκεται πάντοτε σε επαφή με τους πρώην απαγωγείς του, μια σειρά απρόοπτων γεγονότων θα έρθει να διαταράξει το πρόγραμμα τους…

Κάθαρσις
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Στον Xαμένο Kόσμο, τον οποίο θερίζει μια ξηρασία άνευ προηγουμένου, ο Πρόεδρος παρουσιάζει το “Morning Dark Show”, μια ραδιοφωνική εκπομπή με μεγάλη ακρόαση. Οι έντονες εκρήξεις του μοιάζουν με κηρύγματα. Βρίζει, κατηγορεί, μετανιώνει και ανακοινώνει το τέλος του κόσμου στους κακόμοιρους ακροατές του. Όταν επιλέγει τυχαία τον Jamal Afina για να μοιραστεί την ιστορία του στον αέρα, ο κόσμος ολόκληρος συντονίζεται και παρακολουθεί την απίστευτη αυτή οδύσσεια.

Καλάμιτι, το κορίτσι συμφορά
ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Σε ένα κομβόι κάρων που κινείται προς τη Δύση με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, ο πατέρας της Martha Jane τραυματίζεται. Η μικρή αναλαμβάνει να οδηγήσει το οικογενειακό κάρο και να φροντίσει τα άλογα. Η μάθηση είναι δύσκολη, κι όμως η Martha Jane ποτέ της δεν έχει νιώσει τόσο ελεύθερη. Δεν διστάζει να φορέσει παντελόνι επειδή είναι πιο βολικό όταν ιππεύει. Αυτή η τόλμη της θεωρείται υπέρτατο θράσσος για τον Abraham, τον αρχηγό του κομβόι. Κατηγορούμενη για κλοπή, η Martha αναγκάζεται να το σκάσει. Ντυμένη ως αγόρι, προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά της, ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο στον οποίο η μοναδικότητα της προσωπικότητάς της θα καταξιωθεί. Μια περιπέτεια πλούσια σε κινδύνους και συναντήσεις που, βήμα προς βήμα, θα αποκαλύψει τη μυθική Calamity Jane.

Καλοκαίρι του ’85
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Το καλοκαίρι των 16 χρόνων του, ο Alexis, κατά την διάρκεια μιας εκδρομής με σκάφος στην θάλασσα, στις ακτές της Νορμανδίας, γλιτώνει το ναυάγιο χάρη στην ηρωική επέμβαση του 18 χρονου David. Ο Alexis μόλις γνώρισε τον φίλο των ονείρων του. Αλλά θα κρατήσει άραγε το όνειρο περισσότερο από ένα καλοκαίρι; Το καλοκαίρι του ’85.

Κορίτσια της πιάτσας
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Η Axelle, η Dominique και η Conso μοιράζονται ένα μυστικό. Ζουν διπλές ζωές. Συναντιούνται κάθε πρωί στο πάρκινγκ του συγκροτήματος κατοικιών τους για να διασχίσουν μαζί τα σύνορα προς το Βέλγιο οπού και εργάζονται. Εκεί, σε ένα οίκο ανοχής; μεταμορφώνονται στην Αθηνά, την Κίρκη και την Ήρα. Κορίτσια της πιάτσας, ηρωίδες της καθημερινότητας, η κάθε μία αγωνίζεται για την οικογένειά της, για να διατηρήσει την αξιοπρέπεια της. Όταν όμως η ζωή της μίας κινδυνεύει, θα ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την αντιξοότητα.

Λεβάντα
ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Μετά από μια έκρηξη βίας, η Sara, επαναστατημένη έφηβη, καταλήγει να περνάει το καλοκαίρι της στη μικρή φυτεία λεβάντας της Annie και του Denis. Το ζευγάρι μεγαλώνει τον Victor, τον ανιψιό τους που παραμένει βουβός μετά το θάνατο των γονιών του. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Sara θα ανακαλύψει την αιτία της σιωπής του Victor και θα προσπαθήσει να τον απελευθερώσει.

Μις Σαζέλ
ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
H Clara και η Marie είναι αντίπαλες. Η Marie κερδίζει τα καλλιστεία του χωριού τους, ενώ η Clara έρχεται δεύτερη. Ενώ στο χωριό εκδηλώνονται οι εντάσεις μεταξύ των φίλων της Clara και της οικογένειας της Marie, τα δύο κορίτσια φαίνεται να διατηρούν μια διφορούμενη σχέση.

Νοτρ Νταμ
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Η Maud Crayon είναι αρχιτεκτόνισσα, μητέρα δύο παιδιών και λόγω μιας τεράστιας παρεξήγησης, νικήτρια του μεγάλου διαγωνισμού του Δήμου Παρισίων για την αναδιαμόρφωση της πλατείας της Notre-Dame… Μεταξύ αυτής της καινούργιας ευθύνης, της πρόσφατης επανασύνδεσής της με τον νεανικό της έρωτα και πατέρα των παιδιών της, τον οποίο δεν καταφέρνει να παρατήσει εντελώς, η Maud Crayon θα βιώσει μια καταιγίδα. Μια καταιγίδα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει για να καταξιωθεί και να απελευθερωθεί.

Ντανιέλ, το ξύπνημα της άνοιξης
ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ CHAMPS-ÉLYSÉES FILM FESTIVAL
Καθώς η τάξη του προετοιμάζεται για την παράσταση του τέλους της σχολικής χρονιάς, ο δεκάχρονος Daniel περιπλανιέται στους διαδρόμους του σχολείου. Στα αποδυτήρια, αιφνιδιάζει την Marthe και από εκείνη τη στιγμή δημιουργείται ένας νέος δεσμός μεταξύ των δύο παιδιών.

Ντε Γκωλ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
1940. Ο De Gaulle αντιτάσσεται στον Pétain καθώς επιθυμεί να συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Στο Colombey, η γυναίκα του Yvonne και η οικογένεια του αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς μέχρι την Βρετάνη. Καθώς η ανακωχή πλησιάζει, ο De Gaulle αποφασίζει να φύγει στο Λονδίνο, όπου ο Churchill, που γίνεται σύμμαχός του, του επιτρέπει να εκφωνήσει λόγο στο BBC, στις 18 Ιουνίου.

Ο άγνωστος της λίμνης
ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Καλοκαίρι. Κρυμμένο στις όχθες μιας λίμνης, ένα μέρος όπου φλερτάρουν άντρες. Ο Franck ερωτεύεται τον Michel, έναν άντρα όμορφο, ισχυρό και θανατηφόρα επικίνδυνο. Ο Franck το ξέρει, αλλά θέλει να ζήσει αυτό το πάθος.

Οι Εραστές της Γέφυρας
ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ο Alex ζει στο Παρίσι, στην γέφυρα Pont Neuf, μαζί με τον Hans, τον ηλικιωμένο σύντροφό του που τον βοηθά να κοιμηθεί. Η “ήσυχη” ζωή τους διαταράσσεται από την άφιξη της Michèle. Η Michèle χάνει την όρασή της και ο Alex ανακαλύπτει την αγάπη. Μαζί, θα ζήσουν, θα γελάσουν, θα πιούν, θα χορέψουν με τον ρυθμό των παριζιάνικων ορχηστρών και κάτω από τα φώτα των εορτασμών των διακοσίων χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση.

Παραμύθια του Ιούλη
ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ CHAMPS-ÉLYSÉES FILM FESTIVAL
To Παρίσι και τα προάστιά του. Πέντε κορίτσια, πέντε αγόρια. Δύο ιστορίες. Μια καλοκαιρινή μέρα.

Παράφορη ζωή
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Ο Alex και η Noémie, τριαντάχρονοι, θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Τα σχέδια τους όμως ανατρέπονται όταν η Suzanne, η μητέρα του Alex, αρχίζει να κάνει χοντρές βλακείες. Κι αυτό γιατί εμφανίζει ξαφνικά συμπτώματα “σημασιολογικής άνοιας”, μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει την συμπεριφορά. Ξοδεύει ανεξέλεγκτα, επισκέπτεται αργά το βράδυ τους γείτονές της για να φάει φέτες ψωμί, φτιάχνει μόνη της πλαστό δίπλωμα οδήγησης, με κόλλα και ψαλίδι. Η μαμά Suzanne γίνεται ανεξέλεγκτο αγριόπαιδο. Μια ασυνήθιστη εκπαίδευση για τους υποψήφιους γονείς Noémie και Alex!

Πέρα απ’τον ορίζοντα
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Η ξηρασία του 1976. Κάτω από τον αδίστακτο ήλιο εκείνου του καλοκαιριού, ο Gus μπαίνει στην εφηβεία. Η φύση αποσυντίθεται, τα πνεύματα οξύνονται, ο οικογενειακός πυρήνας εκρήγνυται: όλα σπάνε και διαρρηγνύονται μέχρι να συμβεί το αδιανόητο. Οι πολυαναμενόμενες μπόρες θα σαρώσουν τον εξαντλημένο αγρό και θα πάρουν μαζί τους έναν ολόκληρο κόσμο.

Σταθμός αποχαιρετισμού
ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει επεκταθεί σε όλη τη γη. Η ραδιενέργεια διαχέεται. Μοναδική σωτηρία αποτελεί η φυγή μέσα στο χρόνο, είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον. Οι επιστήμονες εργάζονται στα υπόγεια στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πρωταγωνιστής θα ζήσει, πριν το δραματικό τέλος του, μια ιστορία αγάπης με μια γυναίκα από άλλο χωροχρόνο.

Στην τύχη ο Μπαλταζάρ
ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ο Balthazar είναι το “κλοτσοσκούφι”, το θύμα. O καθένας από τους αφέντες του ενσαρκώνει ένα ελάττωμα της ανθρωπότητας και με κάθε έναν από τους αφέντες του, ο Balthazar θα υποφέρει έναν διαφορετικό πόνο. Αυτό που σκέφτεται, κανείς δεν το γνωρίζει. Αλλά έχει το μάτι ενός δικαστή. Η γαλήνια ζωή του αντιβαίνει στη ταραχώδη ύπαρξη των ανθρώπων. Τελικά πεθαίνει, επειδή φέρει την αμαρτία τους: τον χρυσό που του φόρτωσαν λαθρέμποροι στο δρόμο τους προς τα ισπανικά σύνορα.

Στους έρωτές μας
ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η Suzanne είναι δεκαπέντε χρονών και ζει τη ζωή ενός κοριτσιού της ηλικίας της. Έχει ένα κύκλο φιλενάδων, κορίτσια λυκείου σαν κι αυτή με γονείς του ιδίου οικογενειακού υπόβαθρου, τεχνίτες και έμποροι που εργάζονται σκληρά και δεν έχουν το χρόνο να αφοσιωθούν στα παιδιά τους. Τα κορίτσια δεν μοιράζονται απλά τα φλερτ και τις ιστορίες τους, αλλά αναδημιουργούν αυτό που δεν έχουν: μια στοργική οικογένεια.

Τα αρώματα
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Η Anne Walberg είναι πασίγνωστη στον κόσμο της αρωματοποιίας. Δημιουργεί αρώματα και πουλάει το απίστευτο ταλέντο της σε κάθε είδους επιχείρηση. Είναι ντίβα, εγωίστρια, με δυνατό ταπεραμέντο. Ο Guillaume είναι ο καινούριος της σοφέρ και ο μόνος που δεν φοβάται να της εναντιωθεί. Αναμφίβολα αυτός είναι και ο λόγος που η Anne δεν τον απολύει.

Τα προσχήματα
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Η Βιέννη, τα αυτοκρατορικά της παλάτια, ο γαλάζιος Δούναβης… Και η πολύ προνομιούχα κοινότητά της Γάλλων απόδημων. Ένα εμβληματικό ζευγάρι, η Ève και ο Henri έχουν τα πάντα για να είναι ευτυχισμένοι. Αυτό είναι διάσημος διευθυντής ορχήστρας, εκείνη δουλεύει στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Μια φαινομενικά αψεγάδιαστη ζωή, μέχρι την ημέρα που η Ève βλέπει το προστατευμένο της περιβάλλον να ραγίζει και αυτά που θεωρούσε δεδομένα να καταρρέουν. Πρόθυμη να κάνει τα πάντα για να μη θίξει την υπόληψή της και να κρατήσει τα προσχήματα, θα αποδειχθεί απόλυτα διαβολική.

Τα σωματίδια
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Pays de Gex, γαλλο-ελβετικά σύνορα, στα περίχωρα της Γενεύης. Ο P.A. και η παρέα του ζουν την τελευταία τους χρονιά στο λύκειο. Εκατό μέτρα κάτω από τα πόδια τους, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ο ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων στο κόσμο, προκαλεί συγκρούσεις πρωτονίων ώστε να δημιουργηθούν οι ενεργειακές συνθήκες του Big Bang και να εντοπιστούν άγνωστα, μέχρι σήμερα, σωματίδια. Καθώς μπαίνει ο χειμώνας και ο P.A. βλέπει τον κόσμο γύρω του να αλλάζει, αρχίζει να παρατηρεί περίεργα φαινόμενα. Αρχικά οι μεταβολές στο περιβάλλον είναι ανεπαίσθητες αλλά στη συνέχεια ολόκληρος ο κόσμος του φαίνεται να καταρρέει…

Το κορίτσι με το βραχιόλι
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Η Lise, 18 χρονών, ζει σε μια σύγχρονη συνοικία και μόλις πήρε το απολυτήριό της. Αλλά εδώ και δυο χρόνια φοράει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι διότι κατηγορείται ότι σκότωσε την καλύτερή της φίλη.

Τρίτη 8 με 6
ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Η Névine, επιστάτρια σε ένα γυμνάσιο, είναι πλήρως αφοσιωμένη στη δουλειά της, στην οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με δασκάλους, διοικητικό προσωπικό και μαθητές. Όταν ο Logan, ένας μαθητής που συμπαθεί, επιμένει να πάρει από τα απολεσθέντα ένα καπέλο, η Névine δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες της καλής πράξης της.

Λευκή Κάρτα στο Champs-Élysées Film Festival

Το Φεστιβάλ Champs-Élysées Film Festival υπερασπίζεται με δύναμη και θάρρος τα ανερχόμενα ταλέντα, την ελευθερία του ύφους, τους τομείς και τα κινηματογραφικά δοκίμια και παρουσιάζει κάθε χρονιά τολμηρές, ανέκδοτες και στρατευμένες ταινίες.

Για αυτή τη Λευκή κάρτα, που σηματοδοτεί τα 10α γενέθλια του Champs-Elysées Film Festival, επέλεξαν να μας πάρουν μαζί σε ταξίδια, ένα οδοιπορικό από την μια χρονιά του Φεστιβάλ στην άλλη, από το Παρίσι στην Κορσική, ώστε να ερωτευτούμε μαζί, να προκαλέσουμε συζητήσεις και συναισθήματα, ανακαλύψεις και συγκινήσεις τόσο ανθρώπινες όσο και καλλιτεχνικές.

Ελλάδα–Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία, με τη διοργάνωση ενός εκτενούς αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών.

Από τη γαλλική εμπειρία των Ελλήνων σκηνοθετών μέχρι την αμοιβαία αγάπη του γαλλικού και του ελληνικού κοινού για τις κινηματογραφικές παραγωγές των δύο χωρών, ο κινηματογράφος αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του αδιάκοπου πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Το αφιέρωμα αυτό ξεκινά επίσημα στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν.

Τη σκυτάλη του αφιερώματος θα παραλάβει μετά η Ταινιοθήκη η οποία θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη θα παρουσιάσει ταινίες σταθμούς που σημάδεψαν τη σχέση μεταξύ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Γαλλικής Ταινιοθήκης, από τον Λανγκλουά στον Γαβρά, περνόντας από τον Ζαν Ρους και τον Κλοντ Μπερί.

Η δεύτερη θα αναδείξει τις επιρροές του γαλλικού σινεμά στον ελληνικό κινηματογράφο με προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών. Και αντίστοιχα η τρίτη ενότητα θα παρουσιάσει την απεικόνιση της Ελλάδας, τόσο της κλασικής όσο και της σύγχρονης, στο γαλλικό κινηματογράφο.

Ανακαλύψτε ποιες γαλλικές ταινίες επέλεξαν οι καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες:
Η Στέλλα Θεωδοράκη επέλεξε την ταινία Le Mépris (Η περιφρόνηση), του Jean-Luc Godard

Γεννημένη στην Αθήνα, η Στέλλα Θεοδωράκη σπούδασε Οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, κινηματογράφο και φιλοσοφία της τέχνης στη Σορβόννη Παρίσι I, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τον κινηματογράφο. Εργάζεται ως σκηνοθέτρια / παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών στην Αθήνα και είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Φαντασία Οπτικοακουστική Ε.Π.Ε, μαζί με μια μικρή ομάδα κινηματογραφιστών, με σκοπό την παραγωγή ανεξάρτητων ταινιών. Έχει διδάξει αισθητική και σκηνοθεσία του κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου (Τμήμα Θεατρολογίας – Mουσικολογίας), στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (Μεταπτυχιακό τμήμα Ψηφιακές Μορφές Τέχνης) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (τμήμα Κινηματογράφου).

Στη φιλμογραφία της περιλαμβάνονται οι μικρού μήκους ταινίες, «Plumeria Rubra» (1988) και «Πλαστικό» (1989), ντοκιμαντέρ, μεταξύ άλλων, «Από το Μοναδικό στο Πολλαπλό» (1993), «Είδωλα της Πόλης: οι Μητροπόλεις των Ειδώλων» (1994) που τις αποδίδουν βραβεία και αναγνώριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2002 σκηνοθετεί την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας «Πάρα λίγο πάρα Πόντο πάρα Τρίχα» (Kρατικό Βραβείο μοντάζ). Το «Ricordi mi» (2009) είναι η δεύτερή της μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας (35mm). Ενώ ακολουθούν τα «Ημερολόγια αμνησίας» (2012) και «Ελεύθερο Θέμα» (2019).

Ο Σύλλας Τζουμέρκας επέλεξε την ταινία L’inconnu du lac (Ο άγνωστος της λίμνης), του Alain Guiraudie

Ο Σύλλας Τζουμέρκας γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Σπούδασε θέατρο και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σχολή Σταυράκου. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους Χώρα προέλευσης (Homeland, 2010) έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής του 67ου Φεστιβάλ Βενετίας, συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και κέρδισε 5 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η δεύτερη ταινία του A Blast’ (Η Έκρηξη) έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Λοκάρνο 2014. Η τελευταία του ταινία, Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών, επιλέχθηκε στην Berlinale 2019.

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επέλεξε την ταινία À nos amours (Στους έρωτές μας), του Maurice Pialat.

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη είναι σκηνοθέτιδα, κινηματογραφική παραγωγός. Σπούδασε Νεοελληνική Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις αναπαραστατικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Συνίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Ηaos Film το 1997, ενώ σπούδαζε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν. Δίδαξε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (1997-2001). Το 1995 ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Cinematexas, το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα και το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο πρωτοποριακά φεστιβάλ στο χώρο του. Η πρώτη της σκηνοθεσία ήταν το «The Slow Business of Going» (2000). Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε σε διάφορες προβολές Μέσων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι επόμενες ταινίας μεγάλου μήκους της ήταν το «Attenberg» (2010), που έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς και με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και το «Chevalier» (2015). Στις αρχές του 2019, συμφώνησε για να αναλάβει τη σκηνοθεσία ενός τηλεοπτικού project για λογαριασμό του BBC, το «Trigonometry».

Η Ευαγγελία Κρανιώτη επέλεξε την ταινία La Jetée (Σταθμός αποχαιρετισμού), του Chris Marker

Η Ευαγγελία Κρανιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι απόφοιτος της École nationale supérieure des arts décoratifs του Παρισιού. Το 2014 αποφοίτησε από τη σχολή κινηματογράφου Le Fresnoy. Έχει λάβει πολλές υποτροφίες και επιχορηγήσεις. H πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, «Exotica, Erotica, Etc.», έκανε πρεμιέρα στην Berlinale 2015 και κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Toronto Hot Docs IFF. H δεύτερή της ταινία, το «Obscuro Barroco», απέσπασε το Teddy Jury Award στην Berlinale 2018.

Ο Πάνος Κούτρας επέλεξε την ταινία Mouchette, του Robert Bresson.

Ο Πάνος Χ. Κούτρας πραγματοποιεί τις σπουδές του στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου και στη Σορβόννη στο Παρίσι. Μεταξύ του 1985 και 1995, αυξάνει τα δρομολόγια μεταξύ των δύο πρωτευουσών και γυρίζει πολλές ταινίες μικρού μήκους που ταξιδεύουν μέσω των διεθνών φεστιβάλ. Το 1995, ιδρύει στην Αθήνα τη δική του εταιρεία παραγωγής, 100% Synthetic Films, και ξεκινάει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, “Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά”, που κυκλοφορεί τέσσερα χρόνια αργότερα και γίνεται γρήγορα μια cult ταινία. Επιχειρεί μια ριζική αλλαγή με τη δεύτερη ταινία του, “Αληθινή Ζωή”, που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ του Τορόντο το 2004. Η τρίτη του ταινία, “Στρέλλα”, επιλέγεται για το Πανόραμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2009 και στη συνέχεια σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Το “Ξενία”, η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, επιλέχθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών 2014, στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα».

Η Εύα Στεφανή επέλεξε την ταινία Au hasard Balthazar (Στην τύχη ο Μπαλταζάρ), του Robert Bresson.

Η Εύα Στεφανή είναι εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινηματογράφο στην Ecole Varan, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο National Film and Television School στη Βρετανία όπου ειδικεύτηκε στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ. Εργάζεται ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Αρχαιοελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Χρησιμοποιεί βίντεο και φιλμ super 8 για τη δημιουργία παρατηρητικών ντοκιμαντέρ και σύντομων εικαστικών ποιημάτων. Μερικά από τα ντοκιμαντέρ της είναι «Αθήναι» (1995), «Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά» (1998), «Ακρόπολις» (2001), «Το κουτί» (2004), «Συγκάτοικοι», «Τι ώρα είναι;» (2007), κ.ά Αυτό τον καιρό, δουλεύει πάνω στο μοντάζ του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της, «Μέρες και νύχτες με τη Δήμητρα Κ.».

Ο Χρήστος Νίκου επέλεξε την ταινία Les Amants du Pont-Neuf (Οι Εραστές της Γέφυρας), του Leos Carax.

Ο Χρήστος Νίκου αφού δεν σπούδασε κινηματογράφο, ξεκίνησε να δουλεύει σε ελληνικές ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. Πρώτη εξ αυτών ήταν ο «Κυνόδοντας», του Γιώργου Λάνθιμου. Έπειτα ακολούθησαν επτά μεταξύ των οποίων και το «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Richard Linklater. Κάπου ενδιάμεσα έγραψε και σκηνοθέτησε την μοναδική του μικρού μήκους ταινία, «KM» η οποία ξεκίνησε το διεθνές ταξίδι της ως ταινία έναρξης του Οrizzonti στο φεστιβάλ Βενετίας και συμμετείχε σε περισσότερα από 40 διεθνή φεστιβάλ. «Τα Μήλα» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, χάρη στην οποία υπέγραψε με την CAA, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Αμερικής. Επόμενο βήμα του η πρώτη αγγλόφωνη ταινία που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με την CAA.

Συναντήσεις & προσκεκλημένοι
Πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων

Τρίτη 06/04
21:00 Τελετή έναρξης + Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας De Gaulle / Ντε Γκωλ
Παρουσία του Gabriel Le Bomin (σκηνοθέτης) και του Lambert Wilson (ηθοποιός)

Τετάρτη 07/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Les Éblouis / Έκθαμβοι
Παρουσία της Sarah Suco (σκηνοθέτις) και της Camille Cottin (ηθοποιός)

Πέμπτη 08/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Un fils / Ένας γιος
Παρουσία του Mehdi Barsaoui (σκηνοθέτης)

21:00 Συνάντηση με την ομάδα του Champs-Élysées Film Festival

Παρασκευή 09/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Les Parfums / Αρώματα
Παρουσία του Grégory Magne (σκηνοθέτης) και του Grégory Montel (ηθοποιός)

Σάββατο 10/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Été 85 / Καλοκαίρι του ’85
Παρουσία του François Ozon (σκηνοθέτης)

21:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Les Apparences / Τα προσχήματα
Παρουσία του Marc Fitoussi (σκηνοθέτης)

Κυριακή 11/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Effacer l’historique / Διαγραφή ιστορικού
Παρουσία του Denis Podalydès (ηθοποιός)

Δευτέρα 12/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας Notre Dame / Νοτρ Νταμ
Παρουσία της Valérie Donzelli (σκηνοθέτις)

21:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας La fille au bracelet / Το κορίτσι με το βραχιόλι
Παρουσία του Stéphane Demoustier (σκηνοθέτης)

Τρίτη 13/04
19:00 Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα της ταινίας À cœur battant / Ένας χτύπος μακριά
Παρουσία της Keren Ben Rafael (σκηνοθέτις)

Τετάρτη 14/04
20:00 Απονομή των βραβείων

Εισιτήρια:
Διαγωνιστικό: 4€
Yπόλοιπα τμήματα: 3€

Μάθετε περισσότερα στη σελίδα του Φεστιβάλ και στο σελίδα fb του Ινστιτούτου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα