back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιαπωνία: Οι κερασιές άνθισαν πρόωρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Διαβάστε επίσης

Η ανθοφορία ήρθε πιο νωρίς φέτος στην Ιαπωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, συσχετίζοντας αυτή την πρωιμότητα με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Στην παλιά πρωτεύουσα Κιότο η ανθοφορία των κερασιών κορυφώθηκε στις 26 Μαρτίου, δηλαδή 10 ημέρες νωρίτερα από τον μέσο όρο. Πρόκειται για ρεκόρ πρώιμης ανθοφορίας από το 1953, που η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει τέτοια δεδομένα.

«Οι μελέτες μας έδειξαν πως η αρχή της εποχής της ανθοφορίας των κερασιών συνδέεται στενά με τη μέση θερμοκρασία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σούντζι Άμπε, ένας αξιωματούχος της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Οι παρατηρήσεις μας για τη ζωή των φυτών δείχνουν πως τα εαρινά φαινόμενα (όπως η ανθοφορία των κερασιών και των δαμασκηνιών) έχουν την τάση να κάνουν την εμφάνισή τους νωρίτερα, ενώ τα φθινοπωρινά φαινόμενα (όπως το κιτρίνισμα των φύλλων) καθυστερούν», διευκρίνισε ο Άμπε. «Πιστεύουμε πως αυτά τα φαινόμενα αντανακλούν μια τάση ανόδου των θερμοκρασιών», πρόσθεσε.

 

Οι ανθισμένες κερασιές του Τόκιο έφθασαν σε πλήρη ανθοφορία στις 22 Μαρτίου, δηλαδή μία ημέρα αργότερα από το ρεκόρ πρώιμης ανθοφορίας που είχε καταγραφεί το 2002. Κατά μέσο όρο, η ανθοφορία των κερασιών του Τόκιο κορυφώνεται στις 2 Απριλίου.

Από τις 58 κερασιές που παρακολουθούνται επισήμως σε όλη την Ιαπωνία, οι 24 άρχισαν να ανθίζουν νωρίτερα απ’ ό,τι έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφερε η υπηρεσία. Εξάλλου 14 δένδρα έφθασαν σε πλήρη ανθοφορία σε χρόνο ρεκόρ.

Την περασμένη εβδομάδα, σεβόμενοι τις παραδόσεις, πολλοί Ιάπωνες μαζεύτηκαν στα πάρκα ή κατά μήκος των ποταμών για να θαυμάσουν τις ανθισμένες κερασιές, παρά τις προειδοποιήσεις των υγειονομικών αρχών για την επίμονη παρουσία του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα