back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την ΠτΔ για την επιδημιολογική κατάσταση και το Ταμείο Ανάκαμψης

Διαβάστε επίσης

“Θα κινηθούμε ακούγοντας όπως πάντα τους ειδικούς”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία που είχε σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα σήμερα προκειμένου να την ενημερώσει για το Ταμείο Ανάκαμψης και την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.  

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι ειδικοί θα κάνουν την εισήγησή τους λαμβάνοντας υπόψη από την μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά- όπως είπε- και από την άλλη την συσσωρευμένη κούραση του κόσμου και το γεγονός ότι τα μέτρα εκ των πραγμάτων δεν τηρούνται πλήρως, κάτι που συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες..

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι είδαμε ισορροπία στις εξαγωγές και τα εισιτήρια, ενώ υπογράμμισε ότι “μεγάλο ενθαρρυντικό νέο είναι ότι προχωρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα ο εμβολιασμός”. Όπως είπε, τα εμβόλια έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας ελληνικής κοινωνίας και από τον Απρίλιο που θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια θα μπορέσουμε να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

O κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δοκιμαζόμαστε από το τρίτο κύμα, όμως το σύστημα υγείας αντέχει και ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που εξακολουθούν να καταβάλουν. Υπογράμμισε παράλληλα ότι έχουμε αθροίσει όλες τις δυνάμεις του ΕΣΥ, των στρατιωτικών  νοσοκομείων, του ιδιωτικού τομέα ώστε οργανωμένα και συντονισμένα να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτή την κρίση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι τα βασικά μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις και αποφυγή συναθροίσεων, ακόμη και όταν αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε πιο κανονικούς ρυθμούς θα μας συνοδεύουν σίγουρα μέχρι να φτάσουμε να εμβολιάσουμε άνω του 50% των συμπολιτών μας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνταγές και σημείωσε ότι παρά τις μικρές ανάσες ελευθερίας που μπορεί να δοθούν, ο δρόμος για την κανονικότητα δεν θα είναι ούτε απλός ούτε εύκολος.

Με αφορμή ιδιαίτερη αναφορά της κ. Σακελλαροπούλου στο ζήτημα της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα self tests, που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τις επόμενες ημέρες, θα χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές και στις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου ώστε να δοθεί στην επιτροπή ένα πρόσθετο “όπλο” για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά, γιατί είναι και το θέμα των Πανελληνίων, στα σχολεία με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Ολόκληρος ο διάλογος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την έναρξη της συνάντησής τους, έχει ως εξής:

Κ. Μητσοτάκης:   Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ για την οργάνωση των εορτασμών της 25ης Μαρτίου, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και δυστυχώς χωρίς κόσμο. Πιστεύω ότι η χώρα εξέπεμψε μια εικόνα ενότητας, αυτοπεποίθησης, αλλά και μέτρου. Νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία να αναλογιστούμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει διακόσια χρόνια, να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να χαράξουμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά έναν δρόμο για το μέλλον. Και αυτή η παρατήρηση έρχεται να συνδεθεί και με μια πολύ σημαντική ανακοίνωση την οποία έκανε η κυβέρνηση σήμερα, όπου για πρώτη φορά παρουσιάσαμε δημόσια και σε λεπτομέρεια τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της σημαντικής πρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που εξασφάλισε η χώρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση του κορωνοϊού.

Πέρσι τον Ιούλιο πήραμε μια πολύ σημαντική απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να δανειστεί η Ευρώπη κεντρικά για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ξεπεράσουν την κρίση του κορωνοϊού. Η δικιά μας πρόθεση είναι να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους, για να πετύχουμε έναν δραστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι το σχέδιο αυτό, το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς και με τα υπόλοιπα κόμματα και τελικά θα πάρει τη μορφή νόμου που θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα είναι μια ευκαιρία να συμφωνήσουμε σε μια σειρά τολμηρών πολιτικών που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας και θα δώσουν προοπτική και ελπίδα κυρίως στα νέα παιδιά, στους νέους ανθρώπους οι οποίοι είναι κι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο σήμερα από την πανδημία. Θα είναι μια ευκαιρία να συμφωνήσουμε σε μια σειρά τολμηρών πολιτικών που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας, και θα δώσουν προοπτική και κυρίως ελπίδα στα νέα παιδιά, στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο σήμερα από την πανδημία.

Τελειώνοντας, να σας κάνω και μια σύντομη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Δοκιμαζόμαστε από το τρίτο κύμα, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει –και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω γιατρούς, υγειονομικούς, νοσηλευτές, για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που εξακολουθούν να καταβάλλουν, ειδικά εδώ στα νοσοκομεία της Αττικής. Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι έχουμε αθροίσει όλες τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των στρατιωτικών νοσοκομείων, του ιδιωτικού τομέα, κάτω από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε οργανωμένα και συντονισμένα να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτήν την κρίση.

Θα αναμένουμε σήμερα τις εισηγήσεις της Επιτροπής, οι οποίες θα λάβουν υπόψη από τη μία, τα επιδημιολογικά δεδομένα –τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά- και από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου και ότι τα μέτρα εκ των πραγμάτων δεν τηρούνται πλήρως, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και θα κινηθούμε ανάλογα, αφού ακούσουμε τους ειδικούς, όπως το κάνουμε πάντα.

Εάν υπάρχει ένα ενθαρρυντικό νέο, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες είδαμε μια ισορροπία στις εισαγωγές και στα εξιτήρια των νοσοκομείων της Αττικής. Και βέβαια, το μεγάλο ενθαρρυντικό νέο, είναι ότι η διαδικασία του εμβολιασμού, η επιχείρηση «Ελευθερία», προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Δυστυχώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα εμβόλια, καθώς είναι γνωστό ότι υπήρξαν καθυστερήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην παράδοση των εμβολίων.

Όμως οι Έλληνες προσέρχονται να εμβολιαστούν, τα εμβόλια έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας, θα μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να χτίσουμε αυτό το τείχος της ανοσίας το οποίο τελικά θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Και νομίζω ότι για όλους μας, είναι μεγάλη χαρά όταν βλέπουμε τις εικόνες κυρίως των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας, βέβαια κατεβαίνουν βδομάδα-βδομάδα οι ηλικίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι πηγαίνουν, προσέρχονται να εμβολιαστούν και αποκτούν και οι ίδιοι αυτό το αίσθημα της ασφάλειας που θα τους επιτρέψει και αυτοί να ξαναπάρουν τον έλεγχο των ζωών τους. Πάντα όμως, το τονίζω, τηρώντας τα βασικά μέτρα προστασίας, τις μάσκες, τις κοινωνικές αποστάσεις, την αποφυγή των συγχρωτισμών, αυτά είναι μέτρα τα οποία και όταν αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε πιο κανονικούς ρυθμούς, σίγουρα θα εξακολουθούν να μας συνοδεύουν μέχρι να φτάσουμε να έχουμε εμβολιάσει άνω του 50% των συμπολιτών μας.

Κ. Σακελλαροπούλου:  Είναι κοινή πεποίθηση νομίζω ότι γιορτάσαμε την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, με τον τρόπο που άρμοζε σε αυτήν  την ιστορική επέτειο.

Με ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, με συγκίνηση για τους αγώνες των προγόνων μας, με συμμετοχή των συμμάχων μας που συνέβαλαν στην ανεξαρτησία μας, και με σεβασμό στους καταναγκασμούς που έχει επιφέρει η πανδημία.

Ζούμε δυστυχώς ακόμα στο περιοριστικό περιβάλλον που διαμορφώνει η πανδημία που πλήττει όλο τον πλανήτη. Κατανοώ απολύτως και εγώ  την κούραση και την αγωνία των συμπατριωτών μας. Βλέπω ότι και οι ειδικοί και η κυβέρνηση αναζητούν τρόπους διεξόδου από αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον. Δυστυχώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνταγές.

Παρά τις μικρές  ανάσες ελευθερίας, όποιες είναι αυτές  που μπορούν να δοθούν, είναι προφανές ότι η διαδρομή προς την κανονικότητα δεν θα είναι απλή ούτε εύκολη.

Είναι όμως αναγκαίο να κερδίσουμε το στοίχημα της ανασύνταξης της οικονομίας, το άνοιγμα του τουρισμού. Ειδικά για το θέμα  της οικονομίας πιστεύω ότι θα συμβάλλει το ταμείο ανάκαμψης  τόσο για την ανακούφιση εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο, όσο για το πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα θέμα της παραγωγικής  ανασυγκρότησης της χώρας.

Στο θέμα των περιορισμών θεωρώ επίσης εξίσου πολύ σημαντικό την ανάγκη των παιδιών και των νέων ανθρώπων να επιστρέψουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια τους Είναι ο φυσικός τους χώρος και υφίστανται μεγάλο βάρος τόσο καιρό.

Τα καλά νέα θεωρώ και εγώ έρχονται από το  μέτωπο των εμβολίων. Πέρα από τη συγκινητική εκδήλωση της πρόθεσης μεγαλύτερων συμπατριωτών μας να εμβολιαστούν βρίσκω σημαντικό ότι εκδηλώνεται η πρόθεση μεγάλου ποσοστού  του πληθυσμού  να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν.

Είναι κι ένα μήνυμα ευθύνης και αλληλεγγύης προς όλους εκείνους που δίστασαν ή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν σε  πρώτη φάση. Κι εδώ θέλω να επισημάνω ότι τα όρια της ατομικής μας ελευθερίας δεν είναι απεριόριστα. Πρέπει να  έχουμε συναίσθηση και της ευθύνης μας απέναντι στους διπλανούς μας, απέναντι σε όσους κινδυνεύουν από τη δική μας απροσεξία, από τη δική μας εγωιστική –και αντιεπιστημονική θα μπορούσα να πω- στάση απέναντι στους συμπολίτες μας.

Κ. Μητσοτάκης: Χαίρομαι, κυρία Πρόεδρε, που κάνατε αυτήν την τοποθέτηση, τη θεωρώ πολύ σημαντική. Να κάνω μόνο μια γρήγορη επισήμανση για το ζήτημα των σχολείων. Έχουμε πια στη διάθεσή μας και θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα προμηθευτούμε, τα λεγόμενα self-tests, τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα από τον κάθε πολίτη στην ασφάλεια της οικίας του.

Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αυτά τα self-tests, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες, να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων. Ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία, έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της, για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά -ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά- στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα