16.6 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

16.6 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Στις 12 Απριλίου επιστροφή στα θρανία για Γυμνάσια και Λύκεια – Στις 19 Απριλίου τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά

Διαβάστε επίσης

Τη Δευτέρα 12 Απριλίου θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Αυτό προβάλλει πλέον ως το επικρατέστερο σενάριο για την επανέναρξη της διά ζώσης διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας.

Η επιτροπή των επιστημόνων συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης, αναμένεται να ενημερώσει την κυβέρνηση για τις εισηγήσεις της έως την Πέμπτη και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το αργότερο έως την Παρασκευή.

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων αλλά τα συνεχή ρεκόρ στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις εντατικές δεν επιτρέπουν στους ειδικούς να δώσουν το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να ανοίξει τα σχολεία παράλληλα με το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, όπως ήταν η αρχική πρόταση του υπουργείου Παιδείας.

Συνεπώς το σενάριο που προς το παρόν φαντάζει ως το επικρατέστερο είναι να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους από τις 12 Απριλίου, με προτεραιότητα στα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και στις τάξεις των επιστημόνων υπάρχει επιφύλαξη ακόμα και για αυτήν την ημερομηνία. Η Αριστοτελία Πελώνη πάντως, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των λυκείων.Προϋπόθεση πάντως για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι τα self test, όπως προβλέπεται και στην εισήγηση του υπουργείου Παιδείας προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Ωστόσο από την στιγμή που τα self test θα είναι διαθέσιμα σε περίπου 10 ημέρες, θα ήταν αδύνατο να ανοίξουν τα σχολεία στις 5 Απριλίου. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, ενταγμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπονται τα εξής:

«Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε εκπαιδευτική διαδικασία διά ζώσης η υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους και άλλες διατάξεις με τις οποίες αντιμετωπίζονται ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας του κορονοϊού και άλλων συνθηκών, με στόχο τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την επίλυση προβλημάτων». Αναλυτικά «προβλέπεται η δυνατότητα να οριστεί, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους. Επίσης, παρατείνεται η ισχύς διατάξεων Π.Ν.Π. που αφορούν στην αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19 στον χώρο της εκπαίδευσης, έως τις 31.7.2021 (θέματα για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ζητήματα έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας, διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και αποδοχής δωρεών από τρίτους).

Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο εμβολιασμός ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αδιάθετες δόσεις εμβολίων σε Εμβολιαστικά Κέντρα. Υπεύθυνοι για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι οι διευθυντές των ιδιωτικών σχολικών μονάδων όλα τα στοιχεία θα αποστέλλονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να ενσωματωθούν στον κοινό κατάλογο που διαχειρίζεται η αντίστοιχη ομάδα συντονισμού εμβολιασμών, προκειμένου να καλούνται όλοι οι Εκπαιδευτικοί (Δημόσιοι και Ιδιωτικοί) κατά σειρά ηλικίας.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα