back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μιανμάρ: Πογκρόμ κατά των εργαζομένων του Ερυθρού Σταυρού εξαπέλυσε η χούντα

Διαβάστε επίσης

Οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού στη Μιανμάρ έχουν συλληφθεί, εκφοβιστεί και τραυματιστεί στις προσπάθειές τους να προσφέρουν βοήθεια στους αμάχους που τραυματίζονται, κατήγγειλε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού/ Ερυθράς Ημισελήνου.

Η οργάνωση εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση, δύο μήνες αφού ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα. Περισσότεροι από 500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς η χούντα προσπαθεί να καταστείλει τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις.

Οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού της Μιανμάρ έχουν προσφέρει βοήθεια σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης.

“Οι εργαζόμενοι στην παροχή πρώτων βοηθειών και οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού της Μιανμάρ έχουν συλληφθεί αδίκως, έχουν εκφοβιστεί ή τραυματιστεί και περιουσία του Ερυθρού Σταυρού αλλά και ασθενοφόρα έχουν υποστεί ζημιές. Είναι απαράδεκτο”, τόνισε ο Αλεξάντερ Ματέου περιφερειακός διευθυντής Ασίας- Ειρηνικού του Ερυθρού Σταυρού.

“Οι υγειονομικοί δεν θα πρέπει να είναι ποτέ στόχος. Θα πρέπει να τους προσφέρεται απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη”, πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ποιος ευθύνεται για τς επιθέσεις αυτές και εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να επιτίθενται και να κακοποιούν γιατρούς και τουλάχιστον ένα περιστατικό πυροβολισμών εναντίον ασθενοφόρου.

Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε ότι η κρίση στη Μιανμάρ απειλεί το υγειονομικό σύστημα της, καθώς κινδυνεύει να προκαλέσει γενικευμένη κατάρρευση των βασικών υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές και το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα καταστήσει δύσκολη τη διατήρηση των ανθρωπιστικών προγραμμάτων.

Οι ταραχές επίσης απειλούν τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού.

“Ενδέχεται να είμαστε αντιμέτωποι με την τέλεια καταιγίδα στη Μιανμάρ, με ένα νέο κύμα covid-19 να συμπίπτει με μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση που θα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα”, προειδοποίησε ο Ματέου.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα