back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οικονομική εκπαίδευση στα σχολεία από την ActionAid

Διαβάστε επίσης

Μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου εξοικοιώνονται με διαδραστικό τρόπο στις έννοιες της κατανάλωσης, της αποταμίευσης, του προϋπολογισμού και της επιχειρηματικότητας μέσω του προγράμματος «Αλφαβητάρι Οικονομικών», που υλοποιεί η ActionAid Ελλάς.

Ο στόχος

Στόχος του προγράμματος Οικονομικής Εκπαίδευσης, είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών που κατανοούν το περίπλοκο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και είναι σε θέση να λαμβάνουν ενημερωμένες κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις, ώστε να γίνουν οι ίδιοι φορείς αλλαγής για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

«Επειδή ενεργός πολίτης δεν είναι μόνο ο ενήλικας», θα πει στον Αθήνα 9.84, η συντονίστρια του προγράμματος οικονομικής εκπάιδευσης για την ActionAid, Μαρίζα Τσαχάλη, «δημιουργήσαμε δύο εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Ένα για την Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού και ένα για το Γυμνάσιο, τα οποία περιέχουν περίπου 20, συμμετοχικού χαρακτήρα, δραστηριότητες, μέσω των οποίων οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν το πρόγραμμα στα σχολεία τους. Τα παιδιά, δηλαδή, καλούνται να εξοικειωθούν με τις οικονομικές έννοιες με χρηστικό τρόπο αξιοποιώντας αυτά τα εργαλεία στην καθημερινότητά τους αλλά και τα μεταφέρουν στους γονείς τους. Ένα παράδειγμα που μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι είναι αυτό του 3ου Γυμνασίου Αργυρούπολης όπου οι μαθητές και η καθηγήτρια τους μετά από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Αλφαβητάρι Οικονομικών» αποφάσισαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό μαθητικής εικονικής επιχειρηματικότητας». 

Τα εκπαιδευτικά πακέτα «Αλφαβητάρι Οικονομικών» εξελίσσονται γύρω από 5 άξονες:
  • Ανακάλυψη δεξιοτήτων & Προσωπική ανάπτυξη
  • Δικαιώματα & Δεσμεύσεις
  • Αποταμίευση & Κατανάλωση
  • Στοχοθέτηση & Προϋπολογισμός
  • Κοινωνική & Οικονομική Επιχειρηματικότητα

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

«Από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 πραγματοποιήσαμε συνολικά 22, online, εκπαιδεύσεις καθηγητών και δασκάλων, στις οποίες συμμετείχαν σχολεία από 400 σημεία της Ελλάδας», αναφέρει η κα Τσαχάλη. «Παράλληλα, αναπτύχθηκαν συνεργασίες με 16 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι εκπαιδεύσεις ήταν συμμετοχικού χαρακτήρα, οι εκπαιδευτικοί «μπήκαν στα παπούτσια» των μαθητών τους πραγματοποιώντας τις δραστηριότητες των εγχειριδίων όπως ακριβώς και οι ίδιοι καλούνται να τις εφαρμόσουν στα σχολεία τους. Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών ήταν πολύ θετική παρά τις αρχικές τους επιφυλάξεις για την εξειδίκευση του αντικειμένου». 

«Επίσης και από τα παιδιά παίρνουμε πολύ θετικά μηνύματα, βλέπουμε να σπάνε στερεότυπα, να μεταφέρουν τις γνώσεις τους τα παιδιά στην οικογένεια. Η οικονομική εκπαίδευση, αυτή την περίοδο, λείπει από τα σχολεία και αυτό το πρόγραμμα συμπληρώνει αυτό το κενό. Μετά τη λήξη του προγράμματος οι 547 εκπαιδευτικοί, που επιμορφώθηκαν θα μπορούν να εφαρμόζουν την διαδραστική αυτή εκπαίδευση με τα εγχειρίδια που έχουν λάβει, είτε δια ζώσης είτε ηλεκτρονικά.  Παράλληλα στο πλευρό τους θα έχουν, μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2021, διαρκή συμβουλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένο μέντορα τον οικονομολόγο Κωνσταντίνο Στεργίου» σημειώνει η κα Τσαχάλη.

Συντελεστές

Το πρόγραμμα συντονίζει η ActionAid, με χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το «Αλφαβητάρι Οικονομικών», είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των μελών της διεπιστημονικής ομάδας της ActionAid και της ΕΡΓΩ, και βασίζεται στη φιλοσοφία αντίστοιχων εγχειριδίων της Aflatoun International. Μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθεί ένα ευρύτερο δίκτυο 2.000 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 42.000 μαθητών και μαθητριών σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και το εκπαιδευτικό υλικό έχει την έγκριση παιδαγωγικής καταλληλότητας από το ΙΕΠ.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα