back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διελκυστίνδα ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου

Διαβάστε επίσης

Η αποπυρηνικοποίηση θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος άσκησης της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Βόρεια Κορέα και η οποιαδήποτε προσέγγιση της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ θα γίνει σε «συντονισμό» με τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Ο Πράις έκανε το σχόλιο αυτό στη διάρκεια μιας συνηθισμένης ενημέρωσης, πριν από τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τους ομολόγους του από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ολοκληρώνει την επανεξέταση της πολιτικής της απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Ο Πράις δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή θα είναι μία ευκαιρία προκειμένου να επικοινωνήσει στους συμμάχους των ΗΠΑ «το που βρισκόμαστε από την άποψη της επανεξέτασης» ενώ εκείνοι θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους.

«Δε θα ήθελα να προκαταλάβω το συμπέρασμα της οποιασδήποτε επανεξέτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά έχουμε δηλώσει ότι η αποπυρηνικοποίηση θα παραμείνει στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Βόρεια Κορέα», είπε ο Πράις.

«Επίσης γνωρίζουμε ότι η οποιαδήποτε προσέγγιση απέναντι στη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να υλοποιηθεί σε συντονισμό με τους στενούς συνεργάτες μας, συμπεριλαμβανομένων στην περίπτωση αυτή των συμμάχων μας μέσω συμφωνιών, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Σάλιβαν θα συναντηθεί σήμερα με τον Ιάπωνα ομόλογό του Σίγκερου Κιταμούρα, αλλά και τον ομόλογο του από τη Νότια Κορέα Σουχ Χουν στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ στην Ανάπολις.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ταυτόχρονα αφήσει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει μία σκληρή γραμμή στην πολιτική της για τη Βόρεια Κορέα και αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αποπυρηνικοποίηση, αλλά και τις κυρώσεις. Παράλληλα η Ουάσινγκτον πραγματοποιεί κινήσεις για μία διπλωματική προσέγγιση, τις οποίες έχει απορρίψει η Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει την προηγούμενη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτές στη διπλωματία με τη Βόρεια Κορέα, παρά τις πρόσφατες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, αλλά είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις αν η Βόρεια Κορέα κλιμακώσει (την άσκηση της πίεσης) στα ανοιχτά ζητήματα.

Ο Μπάιντεν δεν έχει πρόθεση να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα, έπειτα από ερώτηση για το αν προγραμματίζει να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος συνάντησε τον Κιμ τρεις φορές, αλλά απέτυχε να τον πείσει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε ένα πρώτο βήμα που ήταν λάθος, καταλογίζοντας «μία βαθιά ριζωμένη εχθρότητα» σε αυτό που η ίδια χαρακτήρισε ως μία δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση αυτοάμυνας, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα