back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κορονο-χρέη: Εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 15% σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Διαβάστε επίσης

Έκπτωση 15% σκοπεύει να προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους οφειλέτες της εφορίας (πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες) εξοφλήσουν εφάπαξ τα «κορονο-χρέη» για τα οποία, ως γνωστόν έχει ανασταλεί η εξόφλησή τους μέχρι στα τέλη του χρόνου.

Η σχεδιαζόμενη αυτή ρύθμιση, αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ παράλληλα επιζητείται να υπαχθούν στην κατηγορία των «κορονο-χρεών» και οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ οι οποίοι και δεν εξοφλήθηκαν από πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους ευρισκόμενους σε προσωρινή αναστολή εργασίας.

Παράλληλα επιδιώκεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο η «βεντάλια» της ρύθμισης των 24 άτοκων ή 48 χαμηλότοκων μηνιαίων δόσεων που θα εφαρμοστεί για την αποπληρωμή των «κορονο-χρεών» από 1/1/2022 και να μην αφορά μόνο τα χρέη του πρώτου lockdown.

Τα «κορονο-χρέη», περιλαμβάνουν οφειλές προς την Εφορία ύψους 1 δισ. ευρώ και βεβαιώθηκαν για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους από τον Μάρτιο που ξέσπασε η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού μέχρι και τον Ιούνιο του 2020 καλύπτοντας το διάστημα του πρώτου lockdown.

Η κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση, αποφάσισε η εξόφλησή τους να ανασταλεί μέχρι στα τέλη του 2021 και η πληρωμή τους να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022. Όμως παρά τη ρύθμιση της κυβέρνησης για αποπληρωμή των «κορονο-χρεών» σε έως 48 μηνιαίες δόσεις το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει.

Κι αυτό γιατί από τις αρχές του 2022 οι πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν ένα «βουνό» χρεών μιας και εκτός από τα «κορονο-χρέη» θα πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, τη στιγμή που θα επιχειρούν να ορθοποδήσουν οικονομικά, μετά από λουκέτο πολλών μηνών λόγω της καραντίνας.

Οι φόροι, για τους οποίους δεν ανεστάλη πέρσι η πληρωμή τους όπως ο φόρος εισοδήματος αλλά και ο ΕΝΦΙΑ και οι οποίοι δεν πληρώθηκαν αποτελώντας τα «φρέσκα» χρέη για το 2020 φτάνουν τα 5,7 δισ. ευρώ και μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με την πάγια ρύθμιση που προβλέπει 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα