back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αναγνωρίζοντας θύματα βασανιστηρίων

Διαβάστε επίσης

70 εργαζόμενοι σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και δομές φιλοξενίας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Ταυτοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων» στο πλαίσιο του προγράμματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη «VicTorious: Ταυτοποίηση και Πιστοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων».

Το πρόγραμμα  υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη ΜΕΤΑδραση.

Έως και το 30% των προσφύγων παγκοσμίως είναι θύματα βασανιστηρίων, με ένα σημαντικό ποσοστό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα από χώρες όπως η Συρία και χώρες της Αφρικής να είναι θύματα» σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΕΤΑδρασης.  Ωστόσο, αν και ευάλωτη ομάδα, δεν ταυτοποιούνται εγκαίρως καθότι η αναγνώριση και πιστοποίησή τους απαιτεί εξειδίκευση. Ιδίως σε περιπτώσεις που η τεκμηρίωση του βασανισμού είναι δύσκολη κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς διεθνή προστασία.

Το έργο «VicTorious: Ταυτοποίηση και Πιστοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων»

Το έργο «VicTorious: Ταυτοποίηση και Πιστοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων» έχει κύριους στόχους την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων βασανιστηρίων μέσω τριών αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων:

  • α) της πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων
  • β) της εκπαίδευσης των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων και
  • γ) της ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και συνηγορίας.

Μετά την αναστολή της λειτουργίας του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (ΙΚΑΘΒ) το 2008, το κενό στη χώρα μας, ως προς τη διάγνωση και πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων, ανέλαβε να καλύψει η ΜΕΤΑδραση.

Το 1o εκπαιδευτικό σεμινάριο

Το 1o εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΜΕΤΑδρασης στις 18 και 19 Μαρτίου 2021 και αποτελεί την πρώτη από μία σειρά εκπαιδεύσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της δράσης. Η εκπαίδευση των στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως τονίζεται από την οργάνωση,  αποτελεί άμεση ανάγκη προκειμένου οι πιο προφανείς περιπτώσεις θυμάτων να αναγνωρίζονται άμεσα και να παραπέμπονται στην ΜΕΤΑδραση προς διερεύνηση οι πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Η αξιολόγηση του σεμιναρίου

Σύμφωνα με  τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του σεμιναρίου: η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων αξιολόγησαν σχεδόν με άριστα το ενδιαφέρον του σεμιναρίου (4,72/5), την προσαρμογή των εισηγήσεων στις ανάγκες τους (4,61/5) και τη χρησιμότητά του στην καθημερινή επικοινωνία τους με τον προσφυγικό πληθυσμό (4,72/5).

Όπως δήλωσε ένας εκ των συμμετεχόντων: «Η εμπειρία, οι γνώσεις, ο καθαρός λόγος, η σφαιρική προσέγγιση του θέματος, οι στοχευμένες απαντήσεις και η καλή διάθεση όλων των εκπαιδευτών, κράτησαν το ενδιαφέρον μας αμείωτο και κατέστησαν το σεμινάριο αναγκαίο και πολύτιμο». 

«Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου «Ταυτοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων», που οργάνωσε η ΜΕΤΑδραση», δήλωσε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης. «Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς τα βασανιστήρια μπορεί να αφήσουν βαθιά τραύματα στα θύματά τους. Η επιμόρφωση των εργαζόμενων σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ελληνικούς και ξένους φορείς, με γνώμονα πάντα τη γνώση, την υπεύθυνη και έγκαιρη παρέμβαση, τη στήριξη, με έμφαση σε ευάλωτες ομάδες».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα