back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα – Με ραντεβού και sms στο 13032 οι αγορές

Διαβάστε επίσης

Με προσφορές και εκπτώσεις που ξεπερνούν το 70%, με την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσει, επανεκκινεί από σήμερα το λιανεμπόριο στην Αττική με τους καταναλωτές να μπορούν να ψωνίζουν με τις μεθόδους click away και click inside.

Οι καταναλωτές για να κάνουν τις αγορές τους πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032, για να μεταβούν στο κατάστημα που επιθυμούν, εντός του νομού όπου κατοικούν. Το SMS ισχύει για τρεις ώρες και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Για να αποφύγουν τα πρόστιμα οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν μαζί τους το αποδεικτικού του ραντεβού, είτε σε μορφή sms είτε με e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής. Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Αυστηροί κανόνες

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προχωρήσουν σε πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Οι καταστηματάρχες καλούνται να δέχονται μέσα στο κατάστημα μόνον έναν πελάτη ανά 25 τ.μ., με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες κατά περίπτωση. Οι αγορές, αν δεν έχουν προεξοφληθεί ηλεκτρονικά, θα μπορούν να γίνονται μόνο με κάρτα, ενώ ο πελάτης θα μπορεί να παραλαμβάνει το προϊόν και εκτός του καταστήματος. Παράλληλα, προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα, από τις 7. 30 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ από τη Δευτέρα έως το Σάββατο, ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Από σήμερα ρολά ανεβάζουν

-συνοικιακά καταστήματα
-μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, εκτός εμπορικού κέντρου
-μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
-πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα
Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Μαζί με το λιανεμπόριο επανέρχονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλα τα προϊόντα.

Από το restart εξαιρείται το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη εξαιτίας της επιβαρυμμένης υγειονομικής κατάστασης. Για όσα καταστήματα μείνουν κλειστά τον Απρίλιο θα ανακοινωθεί σήμερα στις 9.00 από τον υπουργό Οικονομικών έκτακτο οριζόντιο επίδομα ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προχωρά στη χορήγηση εφάπαξ ποσού 2.000 – 3.000 ευρώ σε κάθε κλειστή επιχείρηση για τον μήνα Απρίλιο.
Το έκτακτο βοήθημα θα δοθεί με βάση τον τζίρο που είχαν οι επιχειρήσεις τον Απρίλιο του 2019 και όχι το 2020 αφού και πέρυσι παρέμεναν με κατεβασμένα τα ρολά.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα