back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δ. Κούβελας: Τα εμβόλια θα έπρεπε να εξατομικεύονται, να υπάρχει ένας γιατρός που κρίνει κατά πόσο το χρειάζεσαι ή όχι

Διαβάστε επίσης

Ως «ιατρική πράξη» χαρακτήρισε το εμβόλιο κατά του Covid-19, ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Κούβελας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, εκφράζοντας την άποψη ότι εάν κάποιος έχει λόγους να μην το κάνει, αυτό χρειάζεται να το πιστοποιήσει κάποιος γιατρός.

«Τα εμβόλια θα έπρεπε να εξατομικεύονται. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας γιατρός που σε βλέπει και κρίνει κατά πόσο το χρειάζεσαι ή δεν το χρειάζεσαι αλλά και ποιο θα πάρεις. Είναι μια συνταγογράφηση», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Το να πηγαίνει κάποιος στο εμβολιαστικό κέντρο και να τον ρωτούν αν είχε ποτέ κάποια αλλεργία, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι δυνατό να αποφασίζει κάποιος που σε βλέπει πρώτη φορά για το αν μπορείς ή όχι να κάνεις το εμβόλιο, κρίνοντας από κάτι που θα του αναφέρεις. Πρέπει να το πιστοποιεί κάποιος γιατρός που σε γνωρίζει και συγκεκριμένα ο οικογενειακός γιατρός».

Ανέφερε ότι «στην Ελλάδα δεν υφίσταται Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν λειτουργεί στην πράξη και υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη έχει ο κάθε πολίτης τον οικογενειακό του γιατρό καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα πάντα βασίζονται σε αυτόν».

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου, τόνισε: «Δεν είναι παράδοξο το άνοιγμα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κλείσιμο. Κανένας δεν είπε ποτέ ότι αν κλείσεις τα πάντα δεν θα υπάρξει κορύφωση της πανδημίας και αύξηση των κρουσμάτων. Το lockdown το εφαρμόζουμε για να πάρουμε μέτρα. Όταν απλά κλείνεις και δεν παίρνεις μέτρα, η επιδημία θα συνεχίζεται μέσα στα σπίτια μας. Κλείνουμε όσο δεν έχουμε πολλά περιστατικά. Το να κλείσουμε στην κορύφωση δεν βοηθάει σε τίποτα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία συγκλίνουν στο ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, επί της ουσίας είμαστε ήδη στην ύφεση .

«Αυτοί οι άνθρωποι κολλήσαν περίπου είκοσι ημέρες με ένα μήνα πριν. Επομένως υποχωρεί το κύμα και θα κάνει πολύ καιρό να ξαναμεγαλώσει – αν ξαναμεγαλώσει – γιατί μπαίνει καλοκαίρι και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα