back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Από την Ελλάδα σε 192 χώρες οι μπάλες για παιδιά με οπτική αναπηρία

Διαβάστε επίσης

Μια ειδική μπάλα, για τα παιδιά με οπτική αναπηρία που δεν αγοράζεται, αλλά δωρίζεται

Το εξαιρετικό πρότζεκτ «Μία Μπάλα για ‘Ολους», του Ηλία Μάστορα μετά από 3 χρόνια δράσης έχει καταφέρει να διανείμει εντελώς δωρεάν, τις ειδικές μπάλες για παιδιά με οπτική αναπηρία σε κάθε σχολείο στην Ελλάδα καθώς και σε 192 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, έγινε παραμύθι και θα  γίνει ντοκιμαντέρ, με στόχο όσο περισσότερα τυφλά παιδιά στον πλανήτη να χαμογελάσουν και να παίξουν χωρίς να αποτελεί πρόβλημα η διαφορετικότητα τους.

Η παγκόσμια καμπάνια «Μία Μπάλα για ‘Ολους» υλοποιείται από τον εθελοντικό οργανισμό «Όραμα Νέων Youthorama» 

«Ελπίζουμε ότι το δίκτυό μας έως το τέλος της χρονιάς να καλύψει όλες τις χώρες του κόσμου». θα πει στον Αθήνα 9.84, ο εμπνευστής και δημιουργός του καινοτόμου προγράμματος «Μία Μπάλα για ‘Ολους», Ηλίας Μάστορας. «Έχουμε πολλούς υποστηρικτές στην Ελλάδα αλλά και το Ίδρυμα  UEFA Foundation for Children, αρχικά το πρότζεκτ υποστηρίχθηκε από το Erasmus+ Αθλητισμός. Επίσης στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μία μπάλα για όλους – Λευκές Σημαίες» είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας για όλα τα σχολεία της χώρας».

 Οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος  «Μία μπάλα για όλους – Λευκές Σημαίες»

  • Προσωπική ανάπτυξης των παιδιών με πρόβλημα όρασης στα ειδικά σχολεία
  • Συμπερίληψη των παιδιών με πρόβλημα όρασης σε γενικά σχολεία.
  • Ενσυναίσθηση και κοινωνικής ευαισθητοποίησης στη μαθητική κοινότητα όπου δε φοιτούν παιδιά με πρόβλημα όρασης στα σχολεία τους.

«Εμείς χαρτογραφήσαμε τα σχολεία στα οποία φοιτούν παιδιά με αναπηρία ωστόσο αν υπάρχουν και άλλα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να τους στείλουμε το εκπαιδευτικό πακέτο» αναφέρει ο κ. Μάστορας. Το εκπαιδευτικό πακέτο περιλαμβάνει την μπάλα που κουδουνίζει , τη μάσκα για βλέποντες, ένα παραμύθι το οποίο έχει γράψει  η σκηνοθέτις Βαρβάρα Δουμανίδου είναι και σε γραφή braille και με ανάγλυφα σχέδια. Επίσης περιλαμβάνει και ένα dvd με ασκήσεις καθώς υπήρξε ανάγκη από τους γυμναστές των σχολείων να μάθουν τι μπορούν να κάνουν με την ειδική αυτή μπάλα τόσο με τα βλέποντα παιδιά όσο και με τα μη βλέποντα. Στο ασκησιολόγιο αυτό, οι εικόνες περιγράφονται. Σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν συγκεντρώνουμε προσωπικά δεδομένα απλά οι διευθυντές και οι διευθύντριες των σχολείων μας δίνουν τον αριθμό των παιδιών και τη διεύθυνση του σχολείου για να στείλουμε το υλικό».

Αν στο σχολείο σας φοιτά παιδί με οπτική αναπηρία και θέλετε να παραλάβει το σχολείο δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, μπορείτε να στείλετε ένα email στο [email protected] με την πλήρη διεύθυνση του σχολείου και τον αριθμό των παιδιών με πρόβλημα όρασης.

Τα μελλοντικά σχέδια – Παρέμβαση στο EURO 21 και Ντοκιμαντέρ

«Στη Βουδαπέστη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τον Ιούνιο,  κατά την διάρκεια του αγώνα Γαλλία – Πορτογαλία θα σταλούν 30 μέλη από την εθελοντική μας ομάδα νέων για να κάνουν μια ανοιχτή δράση ευαισθητοποίησης και ενσυναίσθησης» σημειώνει ο κ. Μάστορας. «Επίσης τον Ιούλιο αν όλα πάνε καλά σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε το πρώτο ντοκιμαντέρ για τη δράση μας με γυρίσματα στην Ελλάδα και στη Κένυα. Στην Κένυα σε ένα σχολειό, δημοτικό και γυμνάσιο, όπου πριν 3 χρόνια είχαμε στείλει μπάλες, φοιτούν 750 τυφλά παιδιά, έτσι σκεφτήκαμε η ιστορία να ξεκινά από την Ελλάδα και να καταλήγει στην Κένυα».

«Η αλήθεια είναι ότι χαιρόμαστε που το δίκτυό μας έχει μεγαλώσει τόσο πολύ και θέλουμε να μπορέσουμε να στείλουμε το υλικό μας και σε περισσότερες χώρες είτε σε σχολεία είτε σε παραολυμπιακούς συλλόγους είτε σε οικογένειες με παιδιά με οπτική αναπηρία. Ελπίζουμε όταν λήξει η υγειονομική κρίση να ταξιδέψουμε και εμείς μαζί με τη μπάλα να βιώσουμε τη χαρά των παιδιών να τα φωτογραφίσουμε, να διοργανώσουμε φωτογραφικές εκθέσεις κλπ.  Το καλλιτεχνικό κομμάτι του πρότζεκτ είναι πολύ σημαντικό στην προώθηση της δράσης μας» καταλήγει ο κ. Μάστορας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα