back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Να συνεχίσουμε τη συζήτηση για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, εκεί όπου την αφήσαμε το 2011, το μήνυμα Μητσοτάκη στη Λιβύη

Διαβάστε επίσης

 

Για τα προτάγματα της σημερινής επίσκεψης των κκ Μητσοτάκη και Δένδια στη Λιβύη και τις επαφές τους στην Τρίπολη με εκπροσώπους της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης, στον απόηχο ενός πολύχρονου και πολύνεκρου εμφυλίου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ, στη χώρα της Βορείου Αφρικής, συμπίπτει με εκείνη των επικεφαλής του Ευρωπαικού Συμβουλίου και της Κομισιόν στην Τουρκία και σηματοδοτεί την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας, μετά την απέλαση του πρέσβη αλ Μένφι από την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019, ως αντίδραση στην υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου καθορισμού θαλασσίων ζωνών.

Ο κ Χατζηβασιλείου έκανε λόγο για «επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, με βαθύ πολιτικό περιεχόμενο, που αποσκοπεί στη στήριξη της παρούσας κυβέρνησης για διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, ενώ ενώνει την ελληνική φωνή με τις άλλες στην Ευρώπη, που θέλουν την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων» Και χαρακτήρισε το τελευταίο ως όρο sine qua non, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα στον εκδημοκρατισμό η χώρα.

*Για το αγκάθι του τουρκολιβυκού συμφώνου, ο κ Χατζηβασιλείου είπε ότι «το μήνυμα της ελληνικής πλευράς και του Πρωθυπουργού είναι πως είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τη μεταξύ μας οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, εκεί όπου την αφήσαμε το 2011.»

Και εξήγησε πως «δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε μπορεί να γίνει αυτόματα η ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Το σημαντικό για εμάς είναι να μην προχωρήσει η Τρίπολη σε περαιτέρω κινήσεις εφαρμογής του, ώστε να παραμείνουμε εκεί όπου βρισκόμαστε»

*Θετικά εκφράστηκε ο κ Χατζηβασιλείου για την πρόθεση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια να επισκεφθεί την Άγκυρα υπό όρους και προυποθέσεις, σημειώνοντας πως «η Τουρκία ελέγχεται και κρίνεται καθημερινά από την ΕΕ βάσει της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.»

*Στην παρατήρηση ότι σκληρότερη στάση έναντι του Ερντογάν επιδεικνύουν μάλλον οι ΗΠΑ παρά η Ευρώπη, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι «ο ηγέτης της Τουρκίας θα ήθελε να γίνει πολύ νωρίτερα η επίσκεψη Σάρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν, αλλά πλέον λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία με συμπεφωνημένο το πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων, βάσει του οποίου τα ελληνοτουρκικά συνεχίζουν να αποτελούν βαρόμετρο για τα ευρωτουρκικά και ζητούνται συγκεκριμένα πράγματα. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηρίζονται παράνομες οι γεωτρήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, ούτε δόθηκε λευκή επιταγή στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό.»

*Επιπροσθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναδούμε
μαζικές αποστολές λέμβων με απελπισμένους ανθρώπους στα νερά του Αιγαίου, συνοδεία μάλιστα τουρκικών ακταιωρών, στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Άγκυρα.

*Ολοκληρώνοντας, εκτίμησε πως ο Ερντογάν δεν θα θελήσει να ρισκάρει με την Ελλάδα, λόγω της στάσης του Αμερικανού Προέδρου. «Δίνω μικρή πιθανότητα στον Ερντογάν να προκαλέσει μεγαλύτερες ταραχές στην περιοχή, λόγω της απροθυμίας  Μπάϊντεν να επικοινωνήσει μαζί του, κάτι που όμως έχει ήδη κάνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά ο κ Χατζηβασιλείου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα