back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ (24/09)- Ι.Καποδίστριας, ο θεμέλιος λίθος του Ελληνικού κράτους και η αίσθηση του καθήκοντος

Διαβάστε επίσης

Στα ίχνη του Καποδίστρια απο την Κέρκυρα, στην αυλή του τσάρου, την Ελβετία, την Αίγινα και το Ναύπλιο. Η οργάνωση της πολιτικής διοίκησης και των οικονομικών του κράτους από τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος.

Την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, 1 με 2 το μεσημέρι, από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο, η εκπομπή «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» με τον Γιώργο Αποστολίδη, παρουσιάζει πτυχές των γεγονότων από την πορεία του Αγώνα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων.

Την επιστημονική επιμέλεια των εκπομπών, έχει η δρ. Ιστορίας του ΕΚΠΑ και φιλόλογος, Σοφία Καρύμπαλη- Κυριαζή.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, στο επίκεντρο ήταν η προσωπικότητα και η δράση του Ιωάννη Καποδίστρια. Διπλωμάτης και πολιτικός, γεννήθηκε το 1776 στα Ενετοκρατούμενα Επτάνησα στη Κέρκυρα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα ανέλαβε τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στη περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων. Οι τίτλοι τέλους στη ζωή και τη δράση του έπεσαν με τη δολοφονία του τον Σεπτέμβριο του 1831, έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο.

Ο Ανδρέας Κούκος, νομικός και ιστορικός στο «Κέντρο Μελέτης Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας Ι.Καποδίστριας», παρουσιάζει -μεταξύ άλλων- τη διαδρομή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, την κατάσταση στην Ελλάδα, το έργο συγκρότησης του ελληνικού κράτους που ανέλαβε, τα εμπόδια και τις δυσκολίες μέχρι το τραγικό φινάλε.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ο Καποδίστριας έδινε μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και στην παιδεία. Ο πρώτος ΠτΔ στη μεταπολίτευση Κωνσταντίνος Τσάτσος τον είχε χαρακτηρίσει ως αρχαϊκού τύπου χαρακτήρα, που θα μπορούσε να συγκριθεί με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Η μνήμη και η παρακαταθήκη του είναι ούτως ή άλλως ενσωματωμένες στην ιστορία της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας και γενικότερα του Ελληνικού Κράτους.»
Μιλώντας για τον άνθρωπο που ταυτίστηκε με την πρώτη μεγάλη προσπάθεια συγκρότησης σύγχρονου νέου ελληνικού κράτους επηρεάζοντας καθοριστικά -μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο- τον στρατηγικό προσανατολισμό της μετέπειτα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σημειώνει πως η παρακαταθήκη του αποτελεί διαρκές σημείο αναφοράς, γιατί το αίτημα να συγκροτηθεί η Ελλάδα ως σύγχρονο κράτος εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο και επιτακτικό.

Η Ντάρια Κοσκόρου, διευθύντρια στο Μουσείο Καποδίστρια και στο ομώνυμο Κέντρο Μελετών στην Κέρκυρα, απόγονος της οικογένειας, ακολουθεί τα χνάρια του στο προγονικό κτήμα και στην κατοικία που έχει γίνει πλέον μουσείο, επιχειρώντας την ανασύσταση του σημαντικού αυτού προσώπου μέσα από αντικείμενα και αρχειακά δεδομένα.
«Το μοναδικό μουσείο για τον Κυβερνήτη και η εξοχική κατοικία εντός του, βρίσκονται στην περιοχή Κουκουρίτσα, 7 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, που στο κερκυραϊκό ιδίωμα δηλώνει τον περίβλεπτο λόφο.
Δωρεά της Μαρίας Καποδίστρια Δεσύλλα, δισέγγονης του αδελφού του Γεωργίου, ιδρύθηκε το 1981 και φιλοξενεί σπάνια ντοκουμέντα και κειμήλια, που επιτρέπουν να δούμε αυτή την σημαντική προσωπικότητα ενταγμένη στο κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής.»

Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, διευθυντής της εφημερίδας “Εστία” και πρόεδρος της Επιτροπής 21 για την Αίγινα, αναφέρεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του και έδρα της πρώτης διοίκησης, όπως και στο ορφανοτροφείο που δημιούργησε ο Ιωάννης Καποδίστριας για τα ορφανά της Επανάστασης.
«Τα χνάρια του είναι ακόμα ορατά. Στο Μητροπολιτικό Ναό Αίγινας υπάρχουν ακόμα τα Ευαγγέλια στα οποία ορκίστηκε, παρουσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων προκρίτων, όπως και τα έδρανα της πρώτης Βουλής που φιλοξενήθηκε στο γυναικωνίτη.»
Στην Αίγινα, στέκει αγέρωχο στο διάβα των καιρών το πρώτο Κυβερνείο. Εκεί σε ένα ταπεινό δωμάτιο κάτω απ το φως του λυχναριού, ο Καποδίστριας υπέγραφε μέχρι τα χαράματα διατάγματα για τη συγκρότηση και λειτουργία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους με το Δημόσιο Ταμείο ολότελα άδειο. «Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς από που ξεκίνησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος που τα τότε σύνορα της επικράτειας έφταναν μέχρι τη Θήβα και στα νησιά των Κυκλάδων…»

Η Ιουλία Πεντάζου, επίκουρη καθηγήτρια του Παν/μίου Θεσσαλίας και συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας Ανθρωπιστικών Επιστημών, μιλά για το Ψηφιακό Αρχείο με το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, στο οποίο περιλαμβάνονται προσωπικά ντοκουμέντα, διπλωματική αλληλογραφία και κρατικά έγγραφα.

Η Λένα Διβάνη, καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών συνεισφέρει στη κατανόηση της διαδρομής του προς τη δόξα και τον θάνατο μέσα από το βιβλίο της «Το πικρό ποτήρι. Ο Καποδίστριας και η Ρωξάνδρα». Και μιλά για την ιστορία ενός μοναχικού ήρωα, σταυροφόρου της μόρφωσης που πορευόταν με οδηγό τις αρχές του, στεγνώνοντας ακόμα και την καρδιά του για να ζήσει η πατρίδα.
«Η ιδιωτική ζωή των πρωταγωνιστών της ιστορίας συχνά εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έλαβαν τις αποφάσεις τους. Ο Καποδίστριας ως χαρακτήρας υπήρξε κλειστός, χωρίς ανοίγεται σε επαφές με πολλούς, διακατεχόταν από αίσθημα ευθύνης, ακόμα και εάν έπρεπε να σκοτώσει την καρδιά του για να επιτελέσει το καθήκον και την αποστολή που είχε αναλάβει.
Η Στούρτζα ήταν για εκείνον μια αδελφή ψυχή. Στην προσωπικότητά της αναγνώρισε τη δική του θηλυκή εκδοχή. Γόνος πλούσιας Ελληνομολδαβικής οικογένειας, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, τη συνάντησε στο παλάτι του Τσάρου, όπου πήγε προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα ως μέλος του Διπλωματικού Σώματος και στη συνέχεια ως συνυπουργός Εξωτερικών. Οι προσωπικές του αρχές και η αίσθηση καθήκοντος ήταν αυτές που τον  κράτησαν όμως μακριά της.»

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα