back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Θωμαΐδης: Υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής – Επικρατεί κατά 97% το βρετανικό στέλεχος

Διαβάστε επίσης

Ανησυχητική χαρακτήρισε την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος -μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου- τόνισε ότι το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με το βρετανικό στέλεχος να επικρατεί κατά 97%.

«Δε φαίνεται να υπάρχει σημαντική ύφεση. Είναι μικρή σε σχέση με τη κορύφωση που είχαμε την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, αλλά δεν υπάρχει ισχυρή τάση μείωσης. Έχουμε μια μικρή μείωση της τάξης του 20% στα λύματα της Αττικής» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στον Απρίλιο θα δούμε την επιθυμητή μείωση στα λύματα και αργότερα σταδιακά μείωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

«Συνεπώς, σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα έχουμε καθαρή αποτύπωση της εικόνας μετά και την εφαρμογή της νέων μέτρων» πρόσθεσε.

Ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε και στις δραματικές αλλαγές που εντοπίζονται στις μετρήσεις που γίνονται στα λύματα, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές.

«Σε σχέση με τις μετρήσεις του διμήνου Μάρτιος- Απρίλιος 2020, έχουν αλλάξει δραματικά τα στελέχη του ιού που ανιχνεύονται. Επικρατεί το βρετανικό στέλεχος κατά 97%, μία εντελώς διαφορετική μορφή του ιού που έχει φέρει κι αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας» σημείωσε, ενώ όσον αφορά τα χημικά που μετρώνται, ανέφερε ότι δεν έχει αλλάξει το προφίλ των ψυχοτρόπων ουσιών (αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα), αλλά έχει πέσει το ποσοστό των απολυμαντικών που χρησιμοποιούμε. «Επίσης, έχει αλλάξει εντελώς το προφίλ των φαρμάκων, δηλαδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, είχαμε ανιχνεύσει πλήθος αντιιϊκών φαρμάκων ως αποτέλεσμα και των δοκιμών που γίνονταν από τα νοσοκομεία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο παρατεταμένο lockdown, τόνισε ότι ο πληθυσμός έχει κόπωση και στην Αττική και πανελλαδικά. «Είναι σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση που δεν μπορεί να διανοηθεί ότι δε θα πάει κάπου το Πάσχα. Οφείλουν να το λάβουν υπόψιν τους, ωστόσο πρέπει κι εμείς ως πολίτες να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η μόνη απάντηση στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός που θα αποτρέψει τη μεγάλη μετάδοση» τόνισε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα