27.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

27.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Β. Κικίλιας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Χτίζουμε μια νέα Ελλάδα ασφαλέστερη και υγιέστερη

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, μέσω του ιστότοπου newsbomb.gr απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως αναφέρει ο υπουργός, η πανδημία απέδειξε ότι ακόμα και στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, θεμέλιο της ευημερίας παραμένει η υγεία. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει οικονομία.

« Σε μια εποχή που πολλοί την φαντάζονται ως εποχή των μηχανών υψηλής νοημοσύνης, αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν υπάρχει τίποτα υπέρτερο και δυσκολότερο από τη διαχείριση και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δεκαπέντε μήνες μετά, συνεχίζουμε να παλεύουμε όρθιοι, παρά τις οδυνηρές απώλειες, και συνεχίζουμε τον αγώνα έως την τελική υγειονομική νίκη, η οποία πια διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η Ελλάδα, η χώρα που πέρασε μέσα από 10 χρόνια σκληρών περιοριστικών πολιτικών, δίνει επάξια μια διπλή μάχη, μέσα στις υγειονομικές δομές της.

Πρώτον, για τη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών.

Δεύτερον, για τον τάχιστο και οργανωμένο εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Πρωταγωνιστές οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι τραπεζοκόμοι, οι καθαριστές, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, όλοι αυτοί που είναι δίπλα στον κάθε πολίτη, με αγάπη και σεβασμό, με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό.

Αυτό το σύστημα, στη διαχείριση της κρίσης διέψευσε κάθε πρόβλεψη, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και κυρίως των ανθρώπων που εργάζονται για αυτό.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης αποτυπώνουν ότι 2 στους 3 συμπολίτες μας εμπιστεύονται το Ε.Σ.Υ. ως πυλώνα στήριξης της κοινωνίας.

Το Σεπτέμβριο του 2018 σε έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών το 50% των ερωτηθέντων ιατρών απαντούσε ότι το επίπεδο παροχών Υγείας στην Ελλάδα ήταν «χειρότερο» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και 29% «ισάξιο».

Το Φεβρουάριο του 2021, στην αντίστοιχη έρευνα, μόλις το 25% των ερωτηθέντων απάντησε «χειρότερο».

Συνολικά, οι ιατροί εκτιμούν ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε ποσοστό 92% (47% πλήρως και 45% αρκετά). Με άλλα λόγια, πολίτες και ιατρικός κόσμος συμπίπτουν στην εκτίμηση τους.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν αν δεν υπήρχε ο μεγαλειώδης παράγοντας, η καρδιά του Ε.Σ.Υ.: το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, οι άνθρωποι του. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό έχτισε το τείχος προστασίας της Ελλάδας από την αρχή της πανδημίας, έτσι ώστε να μην αλωθεί η χώρα από τον κορονοϊό.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να μάχεται, δεν παραδόθηκε, δεν ηττήθηκε. Και αυτό το κατόρθωσαν το Κράτος και οι λειτουργοί του και φυσικά οι πολίτες, που όλοι μαζί επέδειξαν αξιοζήλευτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Ταυτόχρονα, έχουμε διασφαλίσει την ισότιμη καθολική πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, ώστε να χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Το εμβόλιο είναι η πανοπλία μας, το προστατευτικό της ζωής μας κέλυφος.

Δεν παραβλέπουμε επίσης τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Αποτελεί σταθερό στόχο μας η εντατικοποίηση της μέριμνας για την περαιτέρω επέκταση της προσφοράς υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βγούμε από τη δοκιμασία χαλυβδωμένοι: σοφότεροι και δυνατότεροι.

Παρά τα δάκρυα, τον πόνο και τον κάματο χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, ασφαλέστερη και υγιέστερη.

Γιατί μόνο στην πρόοδο υπάρχει αληθινή σιγουριά και ευημερία».

Το μήνυμα της υφυπουργού Ζωής Ράπτη

Φέτος, επισημαίνει με αφορμή την σημερινή Ημέρα η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, «όπως και πέρσι, όλη η ανθρωπότητα πλήττεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 που ευθύνεται για τη νόσο COVID-19, η οποία έχει αφαιρέσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ασκώντας παράλληλα  σοβαρές πιέσεις στα συστήματα υγείας όλων των χωρών».

«Ο τρόπος ζωής μας και η καθημερινότητά μας σε δύο χρόνια άλλαξε ριζικά. Ο ιός  και ο φόβος μετάδοσης του, έφερε τον εγκλεισμό, την απομόνωση και τον φόβο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αύξηση στα ποσοστά του θυμού, της χρήσης αλκοόλ και ιδιαίτερα της κατάθλιψης, από την οποία υποφέρουν πάνω από 264 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η συνεχής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία της COVID-19 προκάλεσαν μείωση του εισοδήματος, δημιούργησαν περισσότερες κοινωνικές ανισότητες με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Χαρακτηριστικό είναι πως παγκοσμίως, το 75% των ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, που πάσχουν από ψυχικό νόσημα δεν υποβάλλονται σε θεραπεία».

«Το Υπουργείο Υγείας», τονίζει η κα Ράπτη «στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, με απώτερο σκοπό την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ισότιμη πρόσβαση σε περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας και ιδίως σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, έθεσε ως κύριο στόχο του την διάδοση και υποστήριξη υπηρεσιών, έτσι ώστε κανείς συνάνθρωπος μας να μην μένει χωρίς βοήθεια, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας. Για το σκοπό αυτό, υλοποίησε μια σειρά δράσεων, αυξάνοντας κατά 62% τον προϋπολογισμό στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Τέθηκε σε λειτουργία σε 24ωρη βάση η δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στον πενταψήφιο αριθμό 10306 για το γενικό πληθυσμό, όπου ο καθένας μπορεί να καλέσει και να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα που δίνει το νοσηλευτικό και ιατρικό μας προσωπικό εδώ και έναν χρόνο, γεγονός που αναγνώρισε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πέρσι, αφιερώνοντας την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σε αυτούς. Στη χώρα μας μάλιστα υλοποιείται έρευνα σε μορφή ερωτηματολογίων για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (Burnout Syndrome) στο προσωπικό των  Εθνικών  Κέντρων Αναφοράς COVID-19.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που γιορτάζουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο σηματοδοτεί τους αγώνες που καλούμαστε όλοι μας να δώσουμε, ώστε να χτίσουμε έναν κόσμο δικαιότερο εξαλείφοντας τα ζητήματα ανισοτήτων που ανέδειξε η COVID-19, όπως στην πρόσβαση στα συστήματα υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία παγκοσμίως.

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι απρόσκοπτη για όλους και αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο το Υπουργείο Υγείας, θέτοντας τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη, τη δύσκολη αυτή περίοδο, διότι η υγεία είναι δικαίωμα όλων μας» καταλήγει η Υφυπουργός Υγείας.

Έλενα Μπρέγιαννη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img