back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέρκελ σε Πούτιν: Να αποσύρετε τα στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας

Διαβάστε επίσης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος με τη σειρά του κατηγόρησε το Κίεβο για «προκλητικές ενέργειες» στην περιοχή των συγκρούσεων.

Η Ουκρανία κατηγορεί την Μόσχα ότι συγκεντρώνει στρατό κοντά στα ανατολικά της σύνορα, καθώς η βία έχει κλιμακωθεί κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τα στρατεύματά της από τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή του Ντονμπάς. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές κινήσεις της είναι μόνο αμυντικές και οι δυνάμεις της θα παραμείνουν εκεί όσο η ίδια το θεωρεί σκόπιμο.

«Η καγκελάριος ζήτησε να μειωθεί αυτή η συσσώρευση δυνάμεων προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», τόνισε η γερμανική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε νωρίτερα ότι η Μόσχα μπορεί υπό ορισμένες περιστάσεις να αναγκαστεί να υπερασπιστεί τους πολίτες της στο Ντονμπάς, προειδοποιώντας ότι ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους της Ουκρανίας ως χώρας.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ – Πούτιν υπογραμμίζεται ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε σε προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, που σκοπίμως πυροδοτούν την ένταση κατά μήκος της γραμμής επαφής».

Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία

Ντυμένος με στρατιωτική παραλλαγή, αλεξίσφαιρο γιλέκο και μάσκα προσώπου κατά του κορονοϊού, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδεψε σήμερα αεροπορικώς φτάνοντας στο Ντονμπάς για να επισκεφτεί θέσεις του ουκρανικού στρατού, συνομιλώντας με στρατιώτες, σε μια επίδειξης στήριξης, δηλώνοντας πως ο στρατός κάνει τα πάντα για να προστατεύει τη χώρα και να διατηρήσει την εκεχειρία στην ανατολική περιοχή.

Προχθές ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε το ΝΑΤΟ να χαράξει μια πορεία της χώρας του προς την ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, μια επέκταση που αποτελεί κόκκινο πανί για την Μόσχα.

Ρωσία: Αν το Κίεβο ξεκινήσει εχθροπραξίες στο Ντονμπάς θα είναι η αρχή του τέλους της Ουκρανίας

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ δήλωσε ότι μία κήρυξη ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία-σ.σ.) εκ μέρους της κυβέρνησης του Κιέβου θα αποτελέσει για την Ουκρανία την αρχή του τέλους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα