back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυτοκτονίες κρούει η «Κλίμακα»

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη λήψεως βασικών μέτρων και στρατηγικών χαμηλού κόστους στο πεδίο της πρόληψης της αυτοκτονίας από την πολιτική ηγεσία, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κοινότητες των επαγγελματιών υγείας, επαναφέρει ο κοινωνικός φορέας για την ψυχική υγεία «Κλίμακα», με αφορμή τις 3 αυτοκτονίες, που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, από το 2012 έχουν λάβει χώρα τουλάχιστον 70 αυτοκτονίες σε νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 7 από την αρχή του 2021. Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών έχουν γίνει 5 αυτοκτονίες από το 2015, στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου 5 αυτοκτονίες από το 2013 και 2 αυτοκτονίες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από το 2018.

«Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί αν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα και αν το άτομο είχε πάρει την υποστήριξη που χρειάζεται», τονίζει μιλώντας στον Αθήνα 9. 84, η συντονίστρια του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 της οργάνωσης «Κλίμακα» Όλγα Θεοδωρικάκου. «Εμείς ζητάμε σταθερά την ανάπτυξη και την εφαρμογή κάποιων συγκεκριμένων μέτρων συνολικά για την πρόληψη της αυτοκτονίας στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας».

Αυτοκτονίες σε Νοσοκομεία και Μονάδες Υγείας

Όσον αφορά τις αυτοκτονίες στα νοσηλευτικά ιδρύματα η κα Θεοδωρικάκου επισημαίνει: «Το να γίνεται μια αυτοκτονία ή απόπειρα αυτοκτονίας μέσα σε ένα νοσοκομείο είναι υψίστης σημασίας όχι μόνο για το υγειονομικό προσωπικό και την ιατρική κοινότητα αλλά εγείρει και το ζήτημα της ευθύνης των εμπλεκομένων με το σύστημα υγείας. Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρόληψης, χαμηλού κόστους όπως η σχετική εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η εκτίμηση του αυτοκτονικού κινδύνου,  άτομα με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά να μη νοσηλεύονται σε συνθήκες επικίνδυνες, η  ένταξη της αξιολόγησης του αυτοκτονικού κινδύνου στο στάδιο της γενικής αξιολόγησης, ανεξαρτήτως του αρχικού αιτήματος του ασθενούς. Επίσης η διενέργεια μίας ψυχολογικής αυτοψίας μπορεί να αναδείξει εκείνα τα μέτρα πρόληψης που θα μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να συμβεί ξανά κάτι αντίστοιχο. Οι αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονιών στα νοσοκομεία επιβαρύνουν σημαντικά τους επαγγελματίες υγείας και συναισθηματικά και επαγγελματικά».

Μέτρα πρόληψης για την αποτροπή των αυτοκτονιών

«Η αυτοκτονία ως γεγονός και στο παρόν και στο παρελθόν εργαλειοποιήθηκε αρκετά πολιτικά, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει μια συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της πρόληψης» σημειώνει η κα Θεοδωρικάκου 

Η σωστή αξιολόγηση του αυτοκτονικού κινδύνου από τους επαγγελματίες υγείας, η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, η ενημέρωση και οι σωστές κατευθύνσεις προς το οικείο περιβάλλον του ατόμου που βρίσκεται σε κίνδυνο όπως και η εφαρμογή αυτών από τους κοντινούς του ανθρώπους, η αντιμετώπιση της υποκαταγραφής των περιστατικών και του στίγματος αποτελούν κάποιες από τις πρακτικές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 95% των αυτοκτονιών.

Αυτοκτονίες και covid19

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών το οποίο λειτουργεί η Κλίμακα, τα αριθμητικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες στη χώρα μας, την περίοδο της πανδημίας, δεν παρουσιάζουν κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με την καταγραφή των στοιχείων που αφορούν τις αυτοκτονίες για το ίδιο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Η κοινωνική απόσταση και η καραντίνα παρόλο που μπορεί να θεωρηθούν επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων, εντούτοις, δεν αποτελούν παραμέτρους που αποκλειστικά μπορούν να ευθύνονται για την αυτοκτονία.

«Στην παρούσα φάση, αναπτύσσουμε, ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό» αναφέρει η Θεοδωρικάκου, «καθώς οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, την  επόμενη περίοδο, ενδέχεται να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στον ευάλωτο πληθυσμό, με αντίκτυπο στο φάσμα της αυτοκτονικότητας».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα