Η πανδημία μπορεί να άλλαξε πολλά για πολλούς και σε παγκόσμια κλίμακα, καταργώντας σταθερές και δεδομένα, αλλά o Αθήνα 9.84 έχει κάνει δήλωση προθέσεων με την επιλογή του να στηρίζει σταθερά τον πολιτισμό.
Η συνδιοργάνωση με τις εκδόσεις Μεταίχμιο της διαδικτυακής παρουσίασης της αυτοβιογραφικής αφήγησης του Μάνου Ελευθερίου «Μαλαματένια λόγια» απόψε στις 7 μ.μ., ζωντανά από την ψηφιακή πλατφόρμα Zoom των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σηματοδοτεί την θέση του σταθμού της πόλης να μη διαπραγματευτεί τη σχέση του με τον πολιτισμό, σε αυτή τη πρωτοφανή συγκυρία.
Ποιητής, στιχουργός αγαπημένων τραγουδιών, συγγραφέας επιτυχημένων μυθιστορημάτων και επί σειρά ετών ανεκτίμητος συνεργάτης του Αθήνα 9.84, ο Μάνος Ελευθερίου συνεχίζει να «δημιουργεί» και μετά το θάνατο του. Και το «ραδιοφωνικό σπίτι» του, εξακολουθεί να τον τιμά για την προσφορά του.
Αφορμή, σε αυτή την περίσταση, είναι το νέο του βιβλίο «Μαλαματένια λόγια», με αφηγητή και οδηγό τον ίδιο.
Το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, αποτελεί μια προσωπική αφήγηση του Μάνου Ελευθερίου για όλες τις πλευρές της ζωής του μέσα σε δύσκολες ιστορικές συγκυρίες, από την παιδική ηλικία στη Σύρο, τις προσωπικές συναντήσεις έως τις επαγγελματικές του συνεργασίες και τις επαφές με αξέχαστους ανθρώπους της πολιτιστικής και πολιτικής ζωής του τόπου.
Όλες, καταθέσεις από το προσωπικό του ταμιευτήριο, που εμπιστεύθηκε στους Σπύρο Αραβανή και Ηρακλή Οικονόμου, στις συστηματικές συναντήσεις που είχαν τα Κυριακάτικα πρωινά στο σπίτι του, στο Ψυχικό, σε διάστημα τριών χρόνων, έως το 2013.
Ο Οδυσσέας Ιωάννου, μιλώντας στο σταθμό της πόλης και στον Μιχάλη Λεάνη για την αποψινή εκδήλωση, αναφέρθηκε στο κέρδος αυτών των βιβλίων, λέγοντας πως συμπυκνώνεται στο να καταφέρουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον ανθρώπων, που δεν είναι εξοικειωμένοι με το ελληνικό τραγούδι. «Το βιβλίο αυτό δεν αφορά μόνο ένα εξειδικευμένο κοινό, αλλά και ανθρώπους που μπορεί να μην ξέρουν τα τραγούδια του, αλλά αφήνονται να παρακολουθήσουν τη διαδρομή της ζωής του.
Είναι μια νουβέλα για ένα μάστορα δημιουργό, γραμμένη με ειλικρίνεια καθώς περιέχει και τα παράπονά του, που δεν ήταν λίγα.
Θεωρούσε για παράδειγμα πως θα έπρεπε να μπορούσε να ζει από τη δουλειά του, κάτι που δεν ίσχυε. Το οικονομικό σκέλος για τη στιχουργική στην Ελλάδα είναι γενικώς μια πονεμένη ιστορία.
Ένα άλλο παράπονο, έχει να κάνει με την πεποίθησή του ότι με ένα τραγούδι θα άλλαζε τον κόσμο, όπως ο Μπομπ Ντίλαν, για να καταλήξει πως …«δεν πειράζει, τραγουδάκια γράφουμε, δεν είναι τόσο σημαντικό όσο πιστεύαμε.
Ένα ακόμη μεγάλο παράπονο αφορά στην απογοήτευση του Μάνου Ελευθερίου από το συναπάντημα με ανθρώπους που είχαν σημαντική παρουσία στη Τέχνη και την πολιτική, όταν διαπίστωσε πως δεν είχαν ανάλογο χαρακτήρα, παρόλο, που όπως ορθά επισημαίνει ο ίδιος,… «καθένας από τη τέχνη του κρίνεται.
Αλλά και στο ότι δεν έγραψε περισσότερα λαϊκά, οικεία τραγούδια, με τον κώδικα του λαϊκού τραγουδιού, γεγονός για το οποίο είχε μετανιώσει.»
Για τη στιχουργική γκάμα του Ελευθερίου και ειδικά για το «Τροπάρια για Φονιάδες», από τους συγκλονιστικότερους πολιτικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, ο Οδυσσέας Ιωάννου είπε ότι «ήξερε να γράφει στίχους – μαχαίρια, αλλά ταυτόχρονα ήταν προικισμένος με ένα δυνατό λαϊκό ένστικτο, όπως αποτυπώθηκε στο τραγούδι του Γιάννη Σπανού «Ναύτης βγήκε στη στεριά για περιπολία», που έγινε λαϊκό σουξέ και ακόμα μας ταξιδεύει.»
Στη σημερινή εκδήλωση θα μιλήσουν: οι στιχουργοί και ραδιοφωνικοί παραγωγοί Οδυσσέας Ιωάννου και Κώστας Φασουλάς, ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης και οι επιμελητές του βιβλίου Σπύρος Αραβανής και Ηρακλής Οικονόμου.
Αποσπάσματα θα διαβάσει: ο ηθοποιός Ιωσήφ Ιωσηφίδης.
Συντονίζει: o δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Μιχάλης Γελασάκης.
Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση (μέσω της πλατφόρμας Zoom) μπορείτε να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο
https://zoom.us/j/97110159138?pwd=OHN0OGtmSCsyVktsSkNlVjJ6a2I1UT09
ή να συμπληρώσετε εναλλακτικά τους απαραίτητους κωδικούς στην πλατφόρμα Meeting ID 971 1015 9138 Passcode 270079
Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδεθείτε στο κανάλι youtube των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.